Tortu od rogača s premazom od sušenih marelica i začina
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Recept za tortu od rogača s premazom od sušenih marelica i začina poslala nam je Snježana Drusany iz Zagreba, kojoj smo poklonili KitchenAid električnu sjeckalicu.
Potrebni sastojci za tijesto
- 200 g mljevenog rogača
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g raženog brašna
- Prašak za pecivo (vrećica)
- Vanilin šećer (vrećica)
- Naribana korica jedne naranče
- 1 dl sojinog mlijeka
- 1 dl sojinog vrhnja
- 1 dl suncokretovog ulja
- 50 g smeđeg šećera
- 100 g cvjetnog meda
- 1 veća jabuka
Priprema tijesta
- U posudi pomiješajte rogač, krušne mrvice, brašno, vrećicu praška za pecivo, vrećicu vanilin šećera, naribanu koricu naranče, šećer i naribanu oguljenu jabuku.
- U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, vrhnje, ulje, med.
- Sjedinite sastojke iz jedne i druge posude i izlijte dobivenu smjesu zaklup za tortu dimenzija cca 22-24 cm. Kalup za tortu prije toga premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Pecite tijesto cca 30 minuta u ventilatorskoj pećnici na 150 stupnjeva, a u pećnici bez ventilatora na cca 160-70 stupnjeva.
- Pečeno tijesto pustite da se malo odmori u kalupu i zatim ga izvadite i pustite da se ohladi do kraja.
Potrebni sastojci za premaz
- 300 g suhih marelica
- 1 dl svježe iscjeđenog soka od naranče
- Cca 2-3 dl vode
- 2 jušne žlice agar agara (ili 2 jušne žlice mljevene bijele želatine pripremljene prema uputama
- na pakiranju)
- 2 jušne žlice cvjetnog meda
- Vanilin šećer (vrećica)
- 1 zvjezdasti anis
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- ¼ čajne žličice mjevenog muškatnog oraščića
Priprema premaza
- Suhe marelice prelijte sokom od naranče i vodom, stavite zvjezdasti anis i poklopljeno ostavite da odstoji 1 sat.
- Pipremite mljevenu bijelu želatinu prema uputama na vrećici ukoliko radite sa želatinom. Ukoliko koristite agar agar, nije potrebna prethodna priprema.
- Kuhajte marelice 20-ak minuta na laganoj vatri u narančinom soku i vodi u kojem ste sve to prethodno namakali, ostavite i anis za vrijeme kuhanja. Ukoliko koristite agar agar, stavite ga odmah kuhati zajedno s marelicama.
- Kad tekućina ispari i marelice su mekane, skinite s vatre, izvadite anis, dodajte cimet, muškatni orašćić, vanilin šećer, med i želatinu. Sve zajedno dobro izmiksajte štapnim mikserom (ili izradite u blenderu).
- Dobivenu smjesu premažite preko ohlađenog kolača.
- Torta je spremna za posluživanje nakon što je odstajala 2-3 sata u hladnjaku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: