Kava od gljiva: Zvuči kao nespojiva kombinacija? Evo zašto je trebate probati i po čemu se razlikuje od turske kave

Kava od gljiva

U zadnje vrijeme sve je više popularna kava od gljiva ili mushroom coffee. Kome predstaviti nove vrste kave nego ljudima s našeg podneblja gdje je ispijanje kave sastavni dio kulture i svakodnevice? S druge strane, to može biti i dvosjekli mač – jesu li zagrižene “kavopije” otvorene za kavu od gljiva baš kao i za novu hranu poput kukaca? 

Možda se neki pitaju znači li to da je odjednom klasična turska kava štetna i nedovoljno zdrava? Kao što znamo, po pitanju zdravlja sve je stvar količine. Sve dok nešto konzumiramo u preporučenim količinama te je u skladu s našim zdravstvenim stanjem – ne trebamo brinuti. 

Donosimo kratak pregled što je zapravo kava s gljivama i ima li isti učinak kao i obična kava. Također, jedno od pitanja je hoće li biti jednako ukusna kao i kava na koju smo navikli. Mi smo za probu, a ako nam se ne svidi, ništa neće “potjerati” klasičnu tursku kavu. 

Mushroom coffee
FOTO: Shutterstock

Kava od gljiva 

Iako nekima ovaj koncept može biti nov, zapravo je ova kava bila popularna još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Finci su je rado konzumirali u nedostatku klasičnih zrna kave. Osim toga, azijsko podneblje nerijetko koristi gljive, ne samo u prehrani, već i u tradicionalnoj medicini. 

Prije nego što objasnimo proces kako se dobiva kava od gljiva pogledajmo koje se to vrste gljiva mogu naći u šalici omiljenog napitka:

Ove vrste gljiva obiluju brojnim nutrijentima, a izabrane su za izradu kave baš zbog najvećeg potencijala da daju energiju.

Također im se pripisuje pozitivno djelovanje na imunološki sustav te moždane funkcije

Kava s gljivama
FOTO: Shutterstock

Kako se dobiva kava od gljiva?

Da bi se dobio konačan proizvod, kava s gljivama, potrebno je proći nekoliko koraka, a to su:

  • berba
  • sušenje
  • mljevenje
  • dvojna ekstrakcija
  • sušenje
  • miješanje. 

Baš i ne zvuči lako, no postoji razlog zašto se moraju proći baš ti koraci. Naime, zbog svoje specifične građe, odnosno kao heterotrofni organizmi gljive su zaslužile svoje posebno carstvo koje se, naravno, zove “carstvo gljiva”. 

Pored carstva gljiva postoji još nekoliko carstava – biljke, životinje, bakterije, protisti i arheje. Dakle, biologija gljive izdvaja kao zasebno carstvo i gljive ne ubrajamo u biljke. Stijenke gljiva izgrađene su od hitina, vrlo tvrdog materijala. Iz tog razloga jedan od koraka u procesu je dvostruka ekstrakcija. 

Najprije slijedi berba, potom se gljive suše te konačno melju u prah. No, ovdje proces ne staje jer gljive sadrže tvari koje su topive samo u vodi i tvari koje su topive samo u alkoholu. Drugim riječima, samim mljevenjem nisu oslobođene bioaktivne komponente iz gljiva. 

Zato se pristupa procesu dvostruke ekstrakcije. Beta-glukani se otapaju u vodi, a u alkoholu će se otopiti triterpeni. Dakle, tek kad se dobiju ekstrakti iz kave, možemo govoriti o bioraspoloživosti. 

Nakon dvostruke ekstrakcije slijede zadnja dva koraka, odnosno ponovno sušenje i miješanje. Za dobivanje 80 g ekstrakta gljiva potreban je čak jedan kilogram gljiva u svježem stanju. Međutim, kava od gljiva ne sadrži samo gljive u svojem sastavu, odnosno ekstrakte gljiva. 

Često predstavlja kombinaciju ekstrakata različitih gljiva, a dolazi i u kombinaciji s:

  • pravom kavom (arabicom)
  • kakaom.
Kava s gljivama sadrži manje kofeina
FOTO: Shutterstock

Zašto odabrati kavu s gljivama?

Ovoj vrsti kave pripisuju se blagotvorni zdravstveni benefiti. Primjerice, za razliku od turske kave, nema opasnosti ako se pije na prazan želudac. No, brojni benefiti se pripisuju samom kofeinu

Kofein potiče budnost, preventivno djeluje na određene neurodegenerativne bolesti te pomaže u boljim performansama na treningu. No, kofein se isto tako nalazi i u običnoj kavi. Kava s gljivama pak sadrži manje kofeina, a benefiti se pripisuju samim sastojcima gljive. 

Ističe se pozitivno djelovanje na:

  • kosu i kožu
  • imunološki sustav 
  • bolju apsorpciju kisika.

U odnosu na klasičnu kavu proizvođači kave s gljivama ističu da ne izaziva toliko lupanje srca kao klasična kava, ne provocira lučenje klorovodične želučane kiseline i lučenje adrenalina.

Moramo napomenuti da je reakcija na kofein i kavu individualna. 

Primjerice, osoba s manje enzima za razgradnju kofeina vjerojatno će osjetiti lupanje srca u odnosu na osobu čije tijelo posjeduje više enzima za razgradnju kofeina. 

U svakom slučaju, marketing oko kave s gljivama odrađen je vrlo dobro i same prednosti konzumacije takve kave zvuče obećavajuće. Imajte na umu da još uvijek nema dovoljno čvrstih znanstvenih dokaza u korist kave s gljivama

U odnosu na klasičnu kavu proizvođači kave s gljivama ističu da ne izaziva toliko lupanje srca kao klasična kava
FOTO: Shutterstock

Ako volite isprobavati nove stvari, svakako probajte kavu s gljivama, a uvijek se možete vratiti dobroj staroj turskoj kavi. Kavu od gljiva preporučili bismo:

  • osobama koje teže podnose kofein 
  • osobama koje žele smanjiti unos kofeina
  • osobama koje ispijaju više od tri šalice kave dnevno.

Potonji mogu “višak” šalica klasične kave zamijeniti kavom s gljivama kako bi smanjili udio kofeina i tako reducirali negativne strane pretjerane konzumacije kave, odnosno kofeina. Turska kava ima brojne prednosti za zdravlje, no, kako u svemu, tako i u slučaju kave, držimo se preporuke – 2 – 3 šalice kave, i to nakon doručka, a ne na prazan želudac. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Mushroom CupsMushroom Cups.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu