Konzumacijom ove namirnice čuvate svoje bubrege: Znanstvenici su dokazali kako možete smanjiti rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti za 13 %
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija.
Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.
Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.
Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.
Analiza biomarkera više od 25.000 ispitanika
Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.
Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.
Sveukupno se tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4.944 ili oko 19 % razvila kronična bolest bubrega.
Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, a koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, na bolesti bubrega.
Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti.
Pročitajte i članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Evo kada posumnjati da bubrezi ne rade kako treba“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja