Istraživanje na 6 milijuna ispitanika: Često uzimanje antibiotika za gotovo 50 % povećava rizik za razvoj upalnih bolesti crijeva, posebno pogođena jedna dob
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Česta upotreba antibiotika mogla bi rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, za gotovo 50 % među osobama starijim od 40 godina, pokazalo je novo dansko istraživanje.
Istraživači su pratili zdravstveno stanje više od šest milijuna stanovnika Danske tijekom 10 godina i otkrili da je uzimanje antibiotika kod većine povezano s povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.
Studija upućuje na to da je učinak kumulativan.
Razvoju upale podložne sve dobne skupine, posebno stariji od 40
Znanstvenici su uočili i to da je učinak uzimanja antibiotika vidljiv u svim dobnim skupinama, a posebno su mu skloni stariji od 40 godina.
Spadate li u dobnu skupinu između 40 – 60 godina i u zadnjih ste pet godina često uzimali antibiotike, izloženi ste 48 % većem riziku od nastanka upalne bolesti crijeva, tvrde danski istraživači.
90 % sudionika studije je u sklopu istraživanja dobivalo antibiotike. Istraživači su nakon toga evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Crohnove bolesti.
Znanstvenici se u stručnom časopisu Gut objasnili:
Iz studije je vidljivo da je uzimanje antibiotika povezano s većim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva među starijim odraslim osobama u usporedbi s mlađim ljudima. Istodobno smo uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva 4 – 5 godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih patogena.
Prehrambene boje i upalne bolesti crijeva
Nedavno provedena studija pokazala je da bi i popularna prehrambena boja, Allura Red AC, koja se koristi da bi se pojačale boja i tekstura bezalkoholnih pića i slatkiša, mogla poremetiti rad crijevne barijere i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva.
Prehrambene boje povećavaju količinu serotonina i mogu utjecati na promjenu sastava crijevne mikrobiote, što ljude čini osjetljivijima na upalne bolesti crijeva.
Profesor Waliul Khan s britanskog Sveučilišta McMaster kaže da je otkriće danskih znanstvenika važan korak naprijed koji bi trebao senzibilizirati javnost na potencijalnu štetu koju predstavljaju prehrambene boje.
Khan je istaknuo da u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo pola milijuna ljudi boluje od Chronove bolesti ili kolitisa, a u svijetu oko 10 milijuna.
Pročitajte i članke:
- Terapija antibioticima: Postali su na neki način omraženi, nekad su prijeko potrebni, a bakterije su sve otpornije! Evo što kaže struka
- 28 % građana Hrvatske uzimalo antibiotike zbog COVID-a: Stručnjaci ističu da je otpornost na antibiotike jedan od najvećih rizika za zdravlje
- Prehrambeni aditivi – što su, zašto se koriste i kakva je regulativa?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja