Pampas trava: Nezahtjevna “perjanica” koja će podići svako dvorište, ali i dom! Znamo sve o uzgoju ove atraktivne biljke

Pampas trava

Pampas trava (lat. Cortaderia selloana) je ukrasna trava koja daje poseban izgled dvorištu ili vrtu. Pripada porodici trava (lat. Poaceae), a porijeklom je iz Južne Amerike, uključujući i područje Pampas, po kojem je dobila ime.

Pampas biljka može narasti 1,5 – 3 m u visinu u vrlo kratkom periodu. Radi se o brzorastućoj biljci koja je otporna na vjetar, sušu i većinu bolesti. Upravo iz tog razloga pampas trave smatraju se invazivnom vrstom u nekim dijelovima svijeta, a njihov uzgoj zabranjen je na Havajima i Novom Zelandu. 

Pampas trava je nezahtjevna biljka, a u nastavku ćete saznati kako i kad se sadi pampas trava, kako je uzgojiti i održavati te gdje kupiti pampas travu

Pampas biljka
FOTO: Getty Images

Pampas trava – sadnja

Pampas trava je biljka koja svakom dvorištu ili vrtu daje poseban izgled. Sadi se u rano proljeće, a može se posaditi iz sjemena ili iz sadnice. Sjeme se može posijati na otvorenom ili u posudu dok ne proklija. Sije se oko pet sjemenki na dubinu od šest milimetara, a klijanje se događa nakon otprilike 21 dan. Nakon što sjeme proklije, pampas sadnice se sade u prethodno iskopanu rupu u vrtu.

Zbog količine prostora koju zauzima, često se sadi sama u određenom dijelu vrta ili uz ogradu, na mjesto gdje ima puno prostora za rast. Ako sadite nekoliko pampas trava, potrebno ih je odvojiti oko dva metra.

Pampas travu je najbolje posaditi na mjesto na kojem može dobiti puno sunca, ali uspijeva i na mjestima koja su u djelomičnoj hladovini. Preferira vlažno i dobro drenirano tlo.

Pampas trava u tegli
FOTO: Getty Images

Pampas trava u tegli

Pampas travu moguće je posaditi i u tegli, ali za uspješan uzgoj trebat će vam velika tegla od oko 40 l. Teglu je potrebno staviti na mjesto na kojem će biljka dobivati dosta sunca. Pampas travi u tegli trebat će i više vode, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Pampas trava – uzgoj i održavanje

Pampas trava je izrazito jednostavna za održavanje te zahtijeva minimalnu brigu. Potrebno ju je zalijevati jednom tjedno, a obilnije zalijevanje potrebno je jedino u slučaju ekstremno sušnih razdoblja.

S obzirom na to da se radi o invazivnoj vrsti, ovu biljku potrebno je redovito obrezivati kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje. Obrezivanje pampas trave obavlja se u kasnu zimu ili rano proljeće te ju je potrebno obrezati na visinu 10 – 20 cm. Nakon obrezivanja preporučuje se prihranjivanje prirodnim kompostom ili stajskim gnojivom.

Za vrijeme niskih temperatura preporučuje se zaštititi tlo biljke slojem malča, kako bi se spriječilo prodiranje vode. 

Pampas trava - cvatnja
FOTO: Getty Images

Pampas trava – cvatnja

Vrijeme cvatnje pampas trave je kasno ljeto ili jesen. S obzirom na to da se radi o ukrasnoj biljci, njezini cvjetovi se često beru i suše. Berba pampasa odvija se kada se cvjetovi u potpunosti razviju. Nakon što se osuši, ukrasni pampas najčešće se koristi u cvjetnim aranžmanima ili kao ukras u interijeru.

Ako vas zanima pampas trava u boji, pročitajte članak “Jednostavno je! Pogledajte kako obojiti pampas sa sastojcima koje imate u hladnjaku“.

Ponekad se može dogoditi da pampas trava ne procvjeta i u tim situacijama postavlja se pitanje zašto pampas ne cvjeta. Razlozi mogu biti različiti, a, između ostaloga, može se raditi o premalo sunca, premalo ili previše vode te premalo hranjivih sastojaka u zemlji. 

Ukrasni pampas
FOTO: Getty Images

Pampas trava – gdje kupiti?

Pampas sadnice i sjeme možete potražiti u vrtnim centrima ili od OPG-ova. 

Pampas trava – cijena

Ovisno o vrsti i veličini, sadnica pampasa može koštati između 4 – 15 eura. Sjeme pampasa košta oko jedan euro za 30 sjemenki. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Grant, B. L. (2021). Potted Pampas Grass Care: How To Grow Pampas Grass In Containers. Gardening Know How.
  2. Tilley, N. (2021). Pampas Grass Care – How To Grow Pampas Grass. Gardening Know How.
  3. Pampas trava. Vrtlarica.hr.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pampas, pampas trava orezivanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu