Varivo od tikve (buče): Imamo recept za tako jednostavno jelo, a tako kremasto i kompleksnog okusa
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Iako nije nikakva drama koristite li za varivo od tikve samo jedan tip buče/tikve, želim vas ohrabriti da kombinirate dvije ili čak tri vrste. Jelo će dobiti intenzivniji i kompleksniji okus zato što različite vrste pod jednakim termičkim djelovanjem ipak ne reagiraju skroz isto.
Tako će jedna dati kremastiji okus varivu, druga će ostati kompaktnija pa će i tekstura biti zanimljivija, neke su više ili manje slađe, brašnaste i sl.
Također, imate li volje i vremena, svakako dio tikve narežite na tanke listiće poput čipsa pa ih, dok se varivo krčka, ispecite u tavi ili pećnici na malo bučinog ulja i posolite krupnom solju. Tako hrskava tikva odlično će prijati uz kremasto i toplo varivo od bundeve.
Sastojci:
- 800 g dvije ili više tipova tikvi (hokaido, butternut, kabocha)
- 150 g mrkve (2 – 3 mrkve)
- 100 g luka (1 glavica luka)
- 1 glavica češnjaka
- 100 g maslinovog ulja
- 100 g pirea od rajčice
- 30 g sušenih rajčica u ulju
- 1500 g povrtnog temeljca ili vode
- pola jušne žlice soli
- pola čajne žličice papra
- 1 – 2 jušne žlice bučinog ulja
- pikantne papričice po želji
- ekstra začini po želji ako ste umjesto povrtnog temeljca za podlijevanje koristili vodu.
Kao što sam već navela, po želji varivu dodajte jednu šaku tjestenine u obliku krpica.
Priprema
- Tikve očistite i narežite na male kockice. Dio tikve, po želji, možete ostaviti i narezati na tanke ploške, kao čips u obliku polumjeseca.
- Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckane ili naribane mrkve, luk i češnjak. Odmah ih na početku posolite.
- Kad je luk dobio prozirnu staklenu teksturu, dodajte kockice tikve i sitno sjeckanu sušenu rajčicu. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano zapeče.
- Podlijte pireom od rajčice i dolijevajte povrtni temeljac. Malo pomalo u 2 – 3 navrata.
- Ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri sve dok kockice tikve ne omekšaju.
- Dio možete izvaditi i po želji izblendati u pire pa vratiti nazad u varivo, ali i ne morate.
- Samu gustoću variva regulirate dodavanjem ili oduzimanjem tekućine koju dolijevate. Količina navedena u sastojcima je okvirna jer neće svaki tip tikve trebati jednaku količinu tekućine, a u konačnici i samo varivo od butternut tikve, hodaido i kabocha bundeve prilagodite vašim željama glede same gustoće.
- Ako ste odlučili varivu dodati tjesteninu, učinite to tako da uračunate vrijeme potrebno da se tjestenina skuha.
- Ako ste odlučili poslušati savjet iz uvoda i dio tikve ispeći kao čips, pri serviranju variva po vrhu aranžirajte čips ili kockice prepečenog kruha na bučinom ulju, grisine, pržene bučine sjemenke ili samo par kapi bučinog ulja.
U slast!
Poželite li nešto slatko od tikve, bacite oko ili dva na recepte za kolač od bundeve i naranče i savijaču od bundeve.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja