Summertime sadness torta: Božanstveno! Imamo recept za osvježavajući ljetni kolač s prefinom kremom i slasnom koricom
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Ovo mi je prvi pečeni veganski cheesecake s kojim sam baš poprilično zadovoljna. Do zadnjeg trena nisam znala hoće li se krema dobro stisnuti u pečenju i dalje ostati bogata okusom, a ne suha i brašnasta. Isplatilo se čekati da ideje i neka nova otkrića malo sazru u glavi jer je ova torta kombinacija upravo prijašnjih iskustava.
Naime, u samoj kremi sam kombinirala proso kremu, tofu i veganski jogurt s okusom vanilije. Za rezultat sam dobila jako finu “sirastu” teksturu i okus, a sve je omotano koricom u kojoj ima i krušaka, i zobenih pahuljica, pa kikiriki maslaca, datulja, smokava …
Kao što vam u nastavku piše, radila sam malu, ali visoku tortu pa je promjer kalupa manji, a vi ste slobodni to prilagoditi svojim željama ili kalupu koji već imate. Vodite računa da će torta onda biti niža, ako je kalup veći, i da će vrijeme pečenja varirati. No, uvijek možete prilagoditi količinu sastojaka svojem kalupu.
Sastojci su dostatni za visoku tortu promjera kalupa 18 cm.
Sastojci za koru:
- 200 g zobenih pahuljica
- 80 g kukuruznih pahuljica
- 20 g sojinih pahuljica (ili zamijeniti s kukuruznima)
- 1 i pol zaleđena banana
- 2 manje kruške
- 6 datulja
- 6 suhih smokava
- 1 jušna žlica muscovado šećera
- 2 jušne žlice kikiriki maslaca.
Priprema kore
- Koru za tortu pripremite tako da u blenderu ili procesoru za hranu posebno sameljete zobene pahuljice, kukuruzne i sojine, a posebno sve ostale sastojke. Dobit ćete suhu brašnastu smjesu i gustu pastu.
- Dobro ih sjedinite rukama u posudi dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Zatim je ravnomjerno rasporedite po stijenkama kalupa i ostavite u hladnjaku.
Sastojci za kremu:
- 200 g prosa
- 70 g veganskog maslaca ili margarina
- 1 i pol limuna (sok i korica)
- 100 g šećera
- 180 g svježeg tofua (čvrst tofu)
- 250 ml veganskog jogurta s okusom vanilije (ili sojin jogurt uz 2 jušne žlice ekstrakta vanilije).
Priprema kreme
- Proso skuhajte kao u receptu za kolač s višnjama.
- Dodajte mu veganski maslac/margarin, sok i koricu limuna te šećer.
- Sve dobro izblendajte u svilenkastu kremu, a kad se krema ohladi, dodajte joj tofu i jogurt te još jednom izblendajte.
- Ulijte u prethodno pripremljen kalup sa smjesom za koru. Po želji dodatno posložite bobice grožđa, kupine i kriške breskve na i u kremu.
- Pecite na 160 °C otprilike sat vremena.
- Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i zatim prebacite u hladnjak na 8 – 10 sati.
Napomena
Nakon pečenja krema će i dalje izgledati mekano, ali to je samo dok je torta još topla. Hlađenjem će se savršeno stisnuti.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja