Kukuruzna zlevanka s jabukama: Imamo jednostavan recept u kojem je iskorištena čak i kora od jabuke
- 2 komentara
- 1 min čitanja
Zlevanka je tradicionalni desert kontinentalne Hrvatske. Priprema se i kao slatka i kao slana, od jednostavnih sastojaka koje se nekada moglo naći u pretežno svakom kućanstvu. Osim s kukuruznom krupicom, priprema se i od pšeničnog brašna, pšenične krupice ili kombiniranjem više vrsta brašna.
Osim u osnovnoj varijanti, imamo zlevanku s dodatkom vrhnja, džema, jabuka, maka i sl.
Jaja su zamijenjena narančastim batatom koji prethodno nije potrebno pretvoriti u pire, već ćemo ga sirovog blendati zajedno s ostalim tekućim sastojcima.
Što se slatkoće tiče, koristila sam javorov sirup, ali slobodni ste koristiti šećer ili sirup po vašem izboru. Ipak, vodite računa o pretvorbi.
Što se tekućine tiče, osim veganskog jogurta, koristila sam i napravljeni sok od jabuke. Točnije, ostatke jabuka – koru sam izblendala s mineralnom vodom i procijedila. Slobodni ste koristiti kupovni sok od jabuke, ali šteta je maksimalno ne iskoristiti sve sastojke.
Više detalja o samoj proceduri u nastavku, a navedeni su sastojci dostatni za kalup dimenzija 40 x 35 cm.
Sastojci:
- 300 g kukuruzne krupice (za palentu) ili kukuruznog oštrog brašna
- 270 g pšeničnog oštrog brašna
- 150 g narančastog batata
- 200 ml javorovog sirupa (ili neki zaslađivač po želji)
- 300 ml suncokretovog ulja
- 500 ml veganskog jogurta
- 350 ml mineralne gazirane vode
- 20 g praška za pecivo
- 800 g jabuka
- cimet po želji.
Priprema
- Promiješajte u većoj zdjeli kukuruznu krupicu, oštro pšenično brašno i prašak za pečenje.
- Jabuke ogulite i naribajte te posipajte cimetom.
- Koru jabuke izblendajte zajedno s mineralnom vodom i zatim ocijedite da dobijete čistu tekućinu nalik gaziranom soku od jabuka.
- Izblendajte sirovi batat zajedno s jogurtom, odvojite pola smjese i maknite sa strane, a u preostalu polovicu dodajte ulje, javorov sirup i dobiveni sok od jabuka. Sve dobro promiješajte i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Promiješajte dobro i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te po vrhu rasporedite naribane jabuke.
- Pecite 20-ak minuta na 180 °C.
- Zatim izvadite i prelijte preostalom smjesom od jogurta i batata. Vratite u pećnicu na još 20-ak minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića. Zlevanka je pečena kada je izvađeni štapić potpuno suh.
- Tijekom serviranja po želji posipajte šećerom u prahu.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja