Burger od graha je dostojna zamjena mesnom
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Pljeskavice koje se sastoje od graha, gljiva, pšeničnog glutena i luka, uz pokoji začin i 30-ak minuta kasnije dobit ćete izrazito ukusne, kompaktne i hranjive burgere. Od ukupne količine dobila sam 13 pljeskavica, a pazila sam da svaka teži otprilike isto, 65 g. Svaka pljeskavica ima oko 90,35 kcal od kojih je 6,8 g proteina, 6,7 g ugljikohidrata i 3,4 g masti.
U smjesu za burgere odlučila sam dodati gljive kao dodatak koji će dati “mesniji” okus, a slatke male jablanovače pokazale su se kao odličan izbor. To što su dostupne u trgovačkim lancima čitave godine ovaj recept svakako čini još praktičnijim i jednostavnijim za pripremu cijele godine.
Bulgur će dati zrnastiju mekanu teksturu, a luk k’o luk. Što li je burger bez luka?!
Nutritivno bogate pljeskavice od graha prepune okusa
Pšenični gluten će odlično povezati cijelu smjesu, a i poprilično obilato podignuti vrijednosti proteina u samoj pljeskavici, no veliku prevagu u okusu donijet će začini. Želite li postići okus sličniji mesnom, koristite začine za meso.
Meni se tu, osim soli i papra, uvijek dobro pokaže nekakav grill mix paketić začina, a kečap i senf će odlično zaokružiti cijelu priču, kao da ste marinirali pljeskavice.
Bez obzira na to želite li koristiti šareni grah, crveni, bijeli ili, recimo, lima grah, sigurna sam da ćete dobiti odlične pljeskavice. Više o grahu pročitajte u članku “Kuhanje graha – namakanje, vrste i recepti“, a u nastavku vam donosim recept za ove hranjive pljeskavice od graha.
Poželite li napraviti i ova simpatična peciva u obliku malih bundeva, recept potražite u članku “Peciva od bundeve, pirovog brašna i bučinog ulja“.
Sastojci:
- 240 g šarenog graha
- 2 manja luka (200 g cca)
- 100 g bulgura
- 150 g gljiva (jablanovače)
- 80 g pšeničnog glutena
- 2 jušne žlice kečapa (ako možete nabaviti kečap od cikle, to bi bilo idealno, ali bit će dobar i obični)
- 1 jušna žlica senfa
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- sol, papar i začini za grill meso.
Po želji je za premaz super koristiti bbq umak.
Priprema
- Bulgur i grah skuhajte (osim ako ste odlučili koristiti grah iz konzerve, što je isto sasvim u redu).
- Grubo narežite luk, a gljive, koristite li malene jablanovače, ni ne morate rezati, već ih samo dobro očistite. Na ulju dinstajte kratko luk i gljive, a da ih ne začinjavate kako gljive ne bi postale previše gumenaste.
- Dodajte grah i bulgur, začinite solju i paprom, senfom i kečapom te pet minuta miješajte da se sve dobro promiješa.
- Maknite s vatre i usitnite u blenderu, ali da ipak bude vidljiva tekstura. Dakle, samo kratko blendate. Dodajte začine za meso po vlastitoj želji. Isprobavajte smjesu i, kad ste zadovoljni, dodajte pšenični gluten. Dobro sve promiješajte i ostavite 10-ak minuta da odstoji.
- Upalite pećnicu na 200°C, a od smjese napravite 13-ak pljeskavica i položite ih na papir za pečenje te premažite s obje strane lagano uljem. Pecite 10-ak minuta, izvadite, preokrenite i pecite još 10-ak minuta.
- Kad su gotove, premažite ih po želji bbq umakom koji možete malo razblažiti vodom. Tako će dulje ostati sočne, a bbq umak će dati onaj pravi burger štih.
Napomene
Možete raditi deblje i manje ili veće pljeskavice ili čak okruglice, a vjerujem i jako finu bezmesnu štrucu od ovakve smjese. Kompaktna je, a pečene pljeskavice možete čuvati u hladnjaku do tri dana, one će i dalje biti jako ukusne.
Osim u pećnici, možete ih peći i u tavi na malo ulja.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja