Peciva od integralnog brašna heljde: Burgeri su sad još finiji i nutritivno bogatiji! Ova lagana peciva tako je jednostavno napraviti

burger od heljde

Kod veganskih burgera koplja se najčešće lome na pljeskavici, ali ja ću ovaj put naglasak staviti na peciva. Ova peciva nisu u potpunosti od heljdinog brašna, već sam napravila mješavinu pšeničnog glatkog i integralnog heljdinog brašna. U ovakvom omjeru izbjeći ćemo da peciva budu teška, a dobiti gušću teksturu od one klasične za burger peciva.

Okus i miris heljdinog brašna je intenzivniji i pomalo orašast, pa je zato to brašno dosta često zastupljeno u slasticama. U nekoj drugoj prilici predstavit ću vam neke slatke recepte, a sada još koji redak o ovom. Za izradu ovih peciva potrebna vam je i mlaćenica.

Mlaćenica ili buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade maslaca. Kako dobiti vegansku mlaćenicu? Jako jednostavno. U sojino mlijeko iscijedite sok limuna i ostaviti par minuta da odstoji.

Kao ideja s čime iskombinirati ova peciva može vam poslužiti i moj prijedlog. Kelj sam kratko skuhala na pari, premazala umakom od majoneze, kikiriki maslaca i limete i po tome naredala sirove trakice mrkve. Pljeskavicu sam zamijenila debljom kriškom batata koji sam pohala u smjesi od piva, brašna, začina i cornflakesa, a na sve to sam još stavila klice od češnjaka.

Iznenadit ćete se kako se batat kremasto otopi i omekša, a izvana ostane fino hrskav.

Kao što možete primijetiti, iskombinirala sam svakakve teksture – od sirovih, preko kuhanih na pari do pečenih i prženih – i dobila slastan burger. 

FOTO: Mare

Sastojci za osam peciva: 

  • 15 g svježeg kvasca
  • 2 jušne žlice sirupa od agave
  • 60 ml tople vode
  • 480 ml tople veganske mlaćenice
  • 60 g rastopljenog veganskog maslaca
  • 550 g pšeničnog glatkog brašna
  • 230 g integralnog brašna od heljde
  • 1 jušna žlica soli.

Priprema

  1. Pomiješajte 15 g kvasca, 60 ml tople vode, jednu čajnu žličicu sirupa od agave, dvije jušne žlice pšeničnog brašna i jednu jušnu žlicu brašna od heljde. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Vegansku mlaćenicu napravite tako da u 480 ml sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka iscijedite sok jednog limuna.
  3. U prethodno složenu smjesu dodajte vegansku mlaćenicu, veganski maslac, sol i sirup od agave, a onda postupno dodajte oba brašna dok ne dobijete kompaktnu teksturu tijesta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da se odmori/diže oko 90 minuta
  4. Podijelite tijesto na osam jednakih dijelova i oblikujte mala peciva.
  5. Stavite ih na namašćeni lim ili papir za pečenje i ostavite da se dižu 30 minuta. Po želji možete posuti peciva nekim sjemenkama. 
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 – 20 minuta. 

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   9

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu