Peciva od integralnog brašna heljde – ideja za slasni veganski burger

burger od heljde

Kod veganskih burgera koplja se najčešće lome na pljeskavici, ali ja ću ovog puta staviti naglasak na peciva.

Ova peciva nisu u potpunosti od heljdinog brašna već sam napravila mješavinu pšeničnog glatkog i integralnog heljdinog brašna. U ovakvom omjeru izbjegli smo da peciva budu teška, a dobili smo gušću teksturu od one klasične za burger peciva. Okus i miris heljdinog brašna je intenzivniji i pomalo orašasti pa je zato to brašno dosta često zastupljeno u slasticama.

U nekoj drugoj prilici predstavit ću vam neke slatke recepte, a sada još koji redak o ovom. Za izradu ovih peciva potrebna vam je i mlaćenica.

Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca, a kako dobiti vegansku mlaćenicu? Jako jednostavno.
U sojino mlijeko iscijedit ćemo sok od limuna i ostaviti par minuta da odstoji.

Kao ideja s čime iskombinirati ova peciva može vam poslužiti i ovaj moj prijedlog. 

Kelj sam kratko skuhala na pari, premazala umakom majoneze, kikiriki maslaca i limete i po tome naredala sirove trakice mrkve.

Pljeskavicu sam zamijenila debljom kriškom batata kojeg sam pohala u smjesi od piva, brašna, začina i cornflakesa i na to sve stavila još klice od češnjaka.

Iznenadit ćete se kako se batat kremasto otopi i omekša, a izvana ostane fino hrskav.

Kao što možete primijetiti iskombinirala sam svakakve teksture, od sirovih, kuhanih na pari do pečenih i prženih i dobila slastan burger. 

Foto: Mare – Veganski burger s pecivom od heljdinog brašna

Za 8 peciva trebat će vam: 

  • 15 g svježeg kvasca, 
  • 2 žlice agave sirupa,
  • 60 ml tople vode, 
  • 480 ml tople veganske mlaćenice, 
  • 60 g rastopljenog veganskog maslaca,
  • 550 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 230 g integralnog brašna od heljde, 
  • 1 žlica soli.

Priprema: 

  1. Pomiješajte 15 g kvasca, 60 ml tople vode, 1 žličicu agave sirupa, 2 žlice pšeničnog brašna i 1 žlicu brašna od heljde, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Vegansku mlaćenicu napravite tako da u 480 ml sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka iscijedite sok jednog limuna.
  3. Dodajte vegansku mlaćenicu, veganski maslac, sol, agave sirup i postupno dodajte oba brašna dok ne dobijete kompaktnu teksturu tijesta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da se odmori / diže oko 90 min. 
  4. Podijelite tijesto na osam jednakih dijelova, oblikujte mala peciva i stavite na namašćeni lim ili papir za pečenje. Ostavite da se diže 30 minuta. Po želji možete posuti pecivo nekim sjemenkama. 
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C, 15 do 20 minuta. 

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Peciva od integralnog brašna heljde – ideja za slasni veganski burger

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Razlozi zbog kojih sam protiv česte uporabe ovakvih obroka.

    1. Glatko brašno – ono je hrana visokog glikemijskog indeksa (GI) te kao za posljedicu ima visoku razinu inzulina u krvi. Inzulin kao anabolički hormon je zadužen za “građenje”. Ono što gradi je glikogen u mišićima (do 400gr), a višak glukoze sprema kao mast u masne stanice. Što znači, ako se ne bavite nekim sportom, te ne trošite glikogen iz mišića, masne naslage će biti sve veće. (https://www.healthline.com/nutrition/fix-the-hormones-that-make-you-fat)

    2. Agavin sirup – kako se agavin sirup sastoji od puno fruktoze, a metabolizam fruktoze se odvija izravno u jetri, on ne diže šećer u krvi, te nema visoki GI. To je jedan od razloga zašto se smatra zdravim. Na žalost to je daleko od istine i možemo ga smatrati vukom u janječoj koži. Naime, agavin sirup SADRŽI 90% fruktoze, za razliku od šećera koji sadrži samo “50%”. Fruktoza je izrazito štetna, pošto se dio pretvara u glukozu i stvara zalihe glikogena u jetri (oko 150g), Dok se dio pretvara u trigliceride te se taloži oko jetre i ostalih unutrašnjih organa. (http://www.indiana.edu/~oso/Fructose/Consequences.html)

    3. Integralno brašno – Cjelovito zrno je puno vlakana, što pozitivno utječe na GI, odnosno manje diže inzulin u krvi. Na žalost, žitarice (isto kao legumi i orašasti plodovi) su pune antinutrijenata (fitinska kiselina), koji sprečavaju apsorpsiju nutrijenata. Njih se rješavamo namakanjem žitarica preko noći, klijanjem ili fermentiranjem. Na žalost, integralno brašno je nemoguće namakati i ispirati. (https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/antinutrients)