Umak od avokada za tjesteninu: Tako brzo i jednostavno, a nutritivno bogato i zasitno! Napravite najkremastiju paštu
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Umak od avokada za tjesteninu spada u brze i jednostavne umake za pripremu. Odlučite koje namirnice želite kombinirati s avokadom, ubacite sve u blender i za manje od minute imate ukusan i kremast umak za vašu tjesteninu.
Dok se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado obiluje zdravim mastima i to ga čini poprilično jedinstvenim kada govorimo o voću. Izrazito je hranjiv, a dodaje se raznim slatkim i slanim jelima zbog bogatog okusa i teksture.
Postoji mnogo vrsta avokada koji variraju u obliku i boji – od kruškastog do okruglog i od zelenog do crnog. Sadrži širok izbor hranjivih sastojaka, uključujući 20 različitih vitamina i minerala.
Zastupljeni mikronutrijenti su vitamini K, C i E, od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor folne kiseline, a tu su i minerali kalij i fosfor. Sadrži i manje količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, kalcija i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).
Odlično ide na toplu, kao i na hladnu tjesteninu, koja je idealna za ove toplije dane. Danas vam donosim upravo umak za hladnu tjesteninu na salatu.
Sastojci za umak dostatni za otprilike 500 g tjestenine:
- 1 avokado
- 1 limun (sok)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 200 ml veganskog jogurta
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- sol
- papar
- po želji 1 – 2 kockice veganskog “feta” sira.
Priprema
- Avokado ogulite i narežite na kockice, nakapajte po njemu sok limuna te sve dobro promiješajte i stavite u vrećicu pa u zamrzivač da se dobro ohladi. Minimalno 30 minuta, a može i duže.
- Kad su kockice avokada dobro ohlađene (u redu je i ako su skroz smrznute, blender će to lijepo usitniti), dodajte ih u posudu za blendanje zajedno sa svim ostalim sastojcima za umak. Po želji dodajte i veganskog “feta” sira. Sve skupa blendajte dok ne dobijete glatku i gustu kremu.
- Servirajte na tjesteninu po izboru i dodajte svježe narezane rajčice, vlasac, bosiljak i sezam.
- Tako pripremljena tjestenina s umakom može stajati cijeli dan u hladnjaku, i dalje će biti ukusna i svježa, a umak neće poprimiti tamnu boju.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja