Zašto su putovanja dobra za zdravlje vaše veze?

Odmor može donijeti nova i uzbudljiva iskustva, koja mogu revitalizirati odnose

Privlači li vas ideja o bijegu? Tjedan dana odmora na dalekoj lokaciji mogao bi biti savršen bijeg od svakodnevne rutine. Zamislite mogućnosti – spavanje, izbjegavanje putovanja na posao, preskakanje kuhanja na nekoliko dana, isprobavanje novih stvari, gledanje prekrasnih krajolika, uživanje u gurmanskim jelima ili sunčanje. Bez obzira na odredište, cilj je često isti – pomladiti se i revitalizirati.

Odmor i osobno blagostanje

Poznato je da odmor poboljšava osobno zdravlje i dobrobit. Dok su osobne koristi od odmora jasne, postoje i uvjerljivi razlozi za napraviti pauzu radi dobrobiti vaše romantične veze. Istraživači su istaknuli nekoliko načina na koje putovanje može ojačati vašu ljubavnu vezu.

Ometanje rutine odnosa

Dnevne rutine bitne su za nesmetano svakodnevno funkcioniranje, posebno za romantične partnere. Ove rutine određuju kako se dijele odgovornosti, kako se upravlja djecom ili kućnim ljubimcima i kako se organizira tjedan.

Iako su korisne, rutine se mogu toliko ukorijeniti da uklanjaju novine iz svakodnevnog života, što dovodi do nedostatka strasti i nezadovoljstva u odnosu.

Odmor može poremetiti ove rutine. Bilo da se kupate na suncu, istražujete novi grad ili krstarite morem, vrijeme provedeno na odmoru razbija monotoniju svakodnevnog života, potencijalno revitalizirajući vezu.

Uloga samoproširivanja u odnosima

Odmor može donijeti nova i uzbudljiva iskustva, koja mogu revitalizirati odnose. Ovaj koncept je ukorijenjen u teoriji samoproširivanja, koja sugerira da su ljudi potaknuti na rast i da to mogu učiniti kroz svoje odnose stjecanjem novih vještina, ideja i perspektiva.

Pokazalo se da zajedničke aktivnosti samoproširivanja povećavaju zadovoljstvo u vezi, strast i seksualnu želju.

partneri koji su zajedno bili na odmoru izvijestili su o povećanom zadovoljstvu vezom nakon odmora
FOTO: Shutterstock

Istraživanje o odmoru i kvaliteti odnosa

Može li odmor poboljšati odnose? Znanstvenici su istraživali ovo pitanje u dvije studije koje su uključivale 234 osobe i 204 para. Usporedili su odmor bez partnera i s partnerom i procijenili opseg samoproširujućih aktivnosti tijekom odmora. Nalazi su otkrili sljedeće:

  • veće zadovoljstvo vezom – partneri koji su zajedno bili na odmoru izvijestili su o povećanom zadovoljstvu vezom nakon odmora, osobito kada su se uključili u aktivnosti koje se same šire
  • povećana romantična strast – parovi koji su zajedno bili na odmoru i sudjelovali u samoproširujućim aktivnostima iskusili su više razine romantične strasti nakon odmora
  • više fizičke intimnosti – studija je pokazala da su partneri koji su dijelili više samoproširujućih aktivnosti tijekom svojeg odmora prijavili veću fizičku intimnost nakon toga.

Savjeti za planiranje odmora za jačanje veze

Kako biste maksimizirali prednosti odmora za vezu, uzmite u obzir ove savjete.

Svatko može imati koristi

Pozitivni učinci godišnjeg odmora na kvalitetu veze primijećeni su bez obzira na duljinu veze, a koristi parovima zajedno i na kraće i na duže vrijeme.

Kvaliteta ispred kvantitete

Kvaliteta godišnjeg odmora, posebice opseg aktivnosti samoproširivanja, važniji je od broja dana odmora.

Odmor zajedno, a ne sami

Iako samostalni odmori mogu potaknuti osobni rast, manje je vjerojatno da će koristiti vašoj vezi. Pozitivni učinci na kvalitetu odnosa bili su specifični za odmore s romantičnim partnerom.

Dajte prednost novostima i uzbuđenjima

Odaberite odmor koji nudi nove i uzbudljive aktivnosti koje možete podijeliti sa svojim partnerom. Povoljan odmor može biti jednako isplativ kao i skuplji, sve dok uključuje zanimljiva i nova iskustva.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Coffey, J. K. i sur. (2024). Couples vacations and romantic passion and intimacy. Annals of Tourism Research Empirical Insights, 5(1): 100121.
  2. DiDonato, T. E. (2024). Why Travel Is So Good for a Relationship’s HealthPsychology Today.
  3. Harvey, J. H. i Wenzel, A. (2001). Close Romantic Relationships. Psychology Press: New York. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu