5 znakova da ste u vezi s narcisoidnom osobom

5 znakova da ste u vezi s narcisoidnom osobom

Osobe s narcističkim poremećajem ličnosti vjeruju da su superiornije od ostalih ljudi i imaju jako malo razumijevanja za tuđe osjećaje. Kod njih postoji pojačan osjećaj samodopadnosti i velika potreba za tuđom pažnjom i divljenjem.

Pročitajte članak “Narcistički poremećaj ličnosti (narcizam) – uzroci i simptomi“.

Kako možete prepoznati narcisoidnu osobu u svojoj vezi? Postoji pet jasnih znakova, i iako je većina nas ponekad “kriva” za neke od njih, osobama koje pate od narcističkog poremećaja ličnosti barem je nekoliko njih prešlo u naviku te su potpuno nesvjesni (ili ih nije briga) kako takva ponašanja utječu na druge.

Vole pričati o sebi

Jedan od najlakših načina za prepoznavanje narcisa jest slušanje načina na koji govori o sebi. Osobe s ovim poremećajem vole često pričati o sebi, nerijetko pretjeruju i veličaju same sebe te obožavaju dominirati razgovorom.

Omiljene teme su im uspjesi i postignuća, uzbudljive aktivnosti koje izazivaju zavist, pretjeran fokus na izgled i materijalne stvari te “spuštanje” drugima kako bi pokazali svoju superiornost.

Šarmantni su i romantični – na prvi pogled

Mnoge osobe s narcističkim poremećajem mogu se činiti privlačne i atraktivne, pogotovo na samom početku veze kada vas pokušavaju osvojiti. Baš poput profesionalnih trgovaca koriste se karizmom kako bi pridobili vašu pažnju, laskaju vam kako biste se osjećali posebno te vas na kraju uvjere da im date ono što žele.

Koriste se šarmom i pokušavaju se prikazati kao dobri ljubavnici, no zapravo ih uopće ne zanimate vi, već samo ono što od vas mogu dobiti.

Nisu pouzdane osobe

Još jedan od načina na koji možete prepoznati narcisoidne osobe jest usporedba njihovih radnji s njihovim obećanjima – kod mnogih od njih ove se dvije stvari ne podudaraju. To može varirati od redovitog otkazivanja sastanaka do svakodnevnog kršenja obećanja i dogovora.

To ponašanje ima i emotivnu dimenziju – narcisoidni partner jedne će minute biti uz vas, a sljedeće će minute jednostavno nestati.

Nisu pouzdane osobe
FOTO: Shutterstock

Moraju odmah dobiti sve što žele

Neke narcisoidne osobe, budući da su toliko orijentirane na sebe, očekuju instantno zadovoljavanje svih svojih potreba. To može varirati od očekivanja da odmah odgovorite na njihove poruke ili se javite kada zovu, pa sve do nagovaranja da apsolutno sve činite onako kako oni žele.

Ako sumnjate da se ovo događa u vašoj vezi, možete pokušati sljedeće – kada sljedeći put dobijete zahtjev koji vam nije ugodan, pokušajte reći “ne” ili “moram malo razmisliti o tome” i pričekajte reakciju. Ako primijetite da vas vaš partner i dalje pokušava nagovoriti i ne odustaje od svojeg zahtjeva, te primijetite znakove nestrpljenja, iritacije ili bijesa, vrlo vjerojatno ste potvrdili svoje sumnje.

Stalno omalovažavaju ljude oko sebe

Kako bi održavali svoju fasadu superiornosti iza koje se krije njihova nesigurnost, neke će narcisoidne osobe stalno omalovažavati druge ljude kako bi povećali šansu da drugima budu privlačni. Njihove mete često su “manje vrijedni” kolege s posla, prijatelji koji “nemaju pojma” i bivši partneri koji su “prepuni mana”.

Na početku veze narcisoidna osoba može nabaciti šarm i obasipati vas komplimentima, ali čak i u ovoj fazi obratite pažnju na komentare o vašoj prošlosti, izgledu ili prioritetima – moguće da vas vaš partner jednostavno želi “promijeniti na bolje”.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cuncic, A. (2022). Signs You’re Married to a Narcissist. Verywell Mind.
  2. Kassel, G. (2022). 9 Signs You’re Dating a Narcissist — and How to Get Out. Healthline.
  3. Agguire, L. (2021). 5 Signs That You Are Dating a Narcissist. Psychology Today.
  4. Ni, P. (2014). 10 Signs That You’re in a Relationship With a Narcissist. Psychology Today.

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu