Waldorfska škola – alternativa obrazovnom sustavu

waldorfska skola zagreb

Waldorfsko školovanje, po začetniku Steineru poznato i kao Stainerova škola, ima osnovno načelo, a to je humanistički pristup pedagogiji. Za učenika waldorfske škole glazba, ples i igra nisu samo objekti o kojima se uči nego su to aktivnosti koje se aktivno provode.

Waldorfski učenik usvaja nova znanja na prirodniji način, kroz igru i praksu. Za razliku od tradicionalnog školstva waldorfski sustav stavlja naglasak na emotivni i duhovni razvoj uz premisu da osoba ne može biti potpuna ako se razvija samo intelektualno, a bez da ulazi dublje u svoju osobnost.

Waldorfska škola od najranijeg djetinjstva pa do kraja života

  • U ranom djetinjstvu (waldorfski vrtić) učenje je uglavnom eksperimentalno kroz igru. Naglasak je na aktivnostima poput glume, plesa, pjevanja…
  • Osnovna škola nastavlja učenje kroz poticanje kreativnosti, a koje se stimulira kroz kreativni utjecaj učitelja (učitelj nije ”strogi autoritet”, nego više ”stariji brat spreman pomoći”).
  • U adolescentskom dobu (srednja škola) potiče se razvoj sposobnosti dubljeg razmišljanja i stvaranja stava temeljenog na socijalno osjetljivim i humanističkim vrijednostima.
  • Waldorfska edukacija nastavlja se tijekom cijelog života, ali ne kroz formalnu naobrazbu, nego kroz proaktivni pristup i korištenje vlastitih resursa pri donošenju odluka.

Problemi integracije Waldorfske škole u obrazovni sustav Hrvatske

U Hrvatskoj waldorfska škola ima jedan problem koji se sastoji od dva djela. Prvi dio je nepostojanje srednje škole već samo vrtića i osnovne škole. Drugi dio problema je nerazumijevanje ne-waldorfskih pedagoga koji vode srednje škole za waldorfski pristup.

Od standardnog srednjoškolca se očekuje da s 14 godina barata velikim brojem podataka, recimo važnim godinama u povijesti i sl. Waldorfski pristup smatra da nije dobro unositi u pamćenje veliki broj nepotrebnih podataka pa waldorfska djeca osnovnu školu napuštaju s prividno manje znanja. Tada dolazi do toga da pojedini profesori u srednjim školama napadaju waldorfski sustav kao ”nepotpun” i sl.

U svijetu broj Waldorfskih škola proporcionalno raste iz godine u godinu pa je za očekivati da će taj trend slijediti i Hrvatska.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: waldorfska škola, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Waldorfska škola – alternativa obrazovnom sustavu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Jednom riječju to je školovanje bez stresa, dok u državnim školama pojedinim nastavnicima nebi dala ni životinju na čuvanje a ovdje nastavnici čak rade bez plaće, ali ništa novo dok god imamo svoj balkanski mentalitet, teško da ćemo popustit promjenama, nažalost

    • U svijetu se godinama čeka na upis u waldorfsku školu a kod nas je ove godine u 1. razred upisano samo 7 učenika, umjesto da ljudi izaberu za svoju djecu najbolje oni ih stavljaju u ruke šintara, jer nema drugog izraza za pojedince u državnoj školi