5 aktivnosti za lakše preživljavanje kod kuće

sadnja biljaka

Mentalno zdravlje, pogotovo tijekom samoizolacije, iznimno je važno za kvalitetu vašeg života. Upravo zbog drastične promjene životnog stila i smanjenih društvenih aktivnosti, vaše mentalno zdravlje može biti narušeno.

Donosimo top 5 aktivnosti koje će vam olakšati život kod kuće, poboljšati vaše mentalno zdravlje i možda učiniti vaš život barem malo ispunjenim tijekom ovog vremena.

Kontaktirajte voljene putem video poziva

Nedostatak ljudskog kontakta i kontakta s voljenima, pogotovo ako živite sami, može izazvati osjećaj usamljenosti i tuge. Međutim, nemogućnost fizičkog kontakta ne znači da ne možete biti u kontaktu na druge načine i ostvariti socijalizaciju.

Postoje razne društvene aktivnosti koje možete raditi s obitelji ili prijateljima putem video poziva (na mobitelu, tabletu, laptopu…). Neke od aktivnosti koje možete raditi su sljedeće:

  • Kuhanje na video pozivu – ako vam nedostaju večere s voljenima, upalite video poziv i pripremite večeru istodobno, uz razgovor i smijeh. Ako biste radije u miru pripremili večeru, možete zajedno večerati uz video poziv.
  • Večer koktela – nedostaju vam opušteni izlasci s prijateljima ili pijuckanje vina uz film? Okupite nekoliko prijatelja na video poziv i neka svatko uzme čašu svojeg omiljenog pića. Tu večer se opustite na kauču i zabavite s prijateljima.
video poziv
Foto: Stockphoto Secrets

Sadite biljke

Sadnja biljaka i praćenje njihovog rasta može imati terapeutski učinak. I ako nemate vrt ili balkon možete se pozabaviti sadnjom biljaka. Potrebno vam je samo mjesto za nekoliko teglica i izvor svjetlosti koji bi poticao biljke na rast.

Ne morate saditi nikakve biljke koje su komplicirane za održavanje, a ako ste početnik u sadnji, možete kupiti i biljke u teglici (umjesto sjemena) i održavati ih za početak. Neke biljke koje je lako uzgojiti i ne zahtijevaju previše mjesta su sljedeće:

Više o sadnji biljaka saznajte ovdje.

Pokrenite se

Iako vam se čini da se trenutno ne možete nikako natjerati na fizičku aktivnost, fizička aktivnost zapravo proizvodi pozitivne osjećaje i može doprinijeti mentalnom zdravlju. Meta analiza objavljena 2006. godine u časopisu Clinical psychology: Science and practice potvrdila je da tjelovježba doprinosi smanjenju anksioznosti i depresije. Stoga motivirajte se činjenicom da ćete se nakon vježbe osjećati barem malo bolje.

Kako biste redovito vježbali (svojim tempom, naravno), uspostavite određenu rutinu. To znači da si odredite da na određene dane (ujutro, popodne…) odradite vježbu po izboru. Ako vam se neka tjelovježba ne sviđa – izaberite neku drugu. Neke od tjelovježbi koje možete raditi su:

  • kardio vježbe uz muziku koju volite,
  • vježbe snage,
  • joga (vježbe rastezljivosti),
  • vježbe ravnoteže.

Postoje brojni video tutoriali po kojima možete učiti, a vježbe za početnike možete pronaći i ovdje. Ako vam ne paše tempo ili dužina vježbe, prilagodite vježbu prema svojim mogućnostima.

vježbanje
Foto: Stockphoto Secrets

Izađite u prirodu

Ako ste u mogućnosti, odvezite se biciklom ili autom do šume i provedite neko vrijeme u njoj. Ako niste u mogućnosti otići u šumu, otiđite u obližnji park. Provođenje vremena u prirodi doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju.

Meta analiza objavljena 2014. godine u časopisu Frontiers in psychology pokazala je da povezanost s prirodom ima pozitivan učinak na osjećaj sreće.

Naravno, ako u prirodi naiđete na druge ljude, pridržavajte se mjera distanciranja tj. održavajte razmak od barem 2 metra.

Meditirajte ili prakticirajte vježbe disanja

Meditiranje je poznato po tome što smanjuje simptome anksioznosti i depresije te općenito doprinosi smirivanju i poboljšanju mentalnog zdravlja. Osim toga, redovito prakticiranje meditacije može doprinijeti i boljem spavanju. Saznajte više o meditaciji ovdje.

Ako ne želite ili ne možete meditirati, prakticirajte vježbe disanja. Vježbanje pravilnog disanja također doprinosi općem smirivanju. Više o vježbama disanja saznajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Capaldi, C. A., Dopko, R. L., & Zelenski, J. M. (2014). The relationship between nature connectedness and happiness: a meta-analysisFrontiers in psychology, 5, 976.
  2. Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative reviewClinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
  3. Walton, A. G. (2020). 9 Practices To Help Maintain Mental Health During The Coronavirus LockdownForbes

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu