Žene moraju naći vremena za sebe: Održan panel koji potiče žene da budu podrška jedna drugoj i zajednički porade na svojoj vidljivosti

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je panel diskusija “Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja”. Dio je to obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba kojem je ove godine bio cilj podsjetiti javnost na značajnu ulogu koju žene svih generacija imaju u suočavanju s globalnim izazovima i iznalaženju rješenja za boljom vidljivošću njihovog doprinosa razvoju društva.

Sudjelovale žene koje su ostavile trag

Moderatorica Panela, predsjednica Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a Ermina Duraj najavila je svoje gošće kao žene sjajnih osobnosti koje su u svojem životu napravile jako puno i svojim radom ostavile traga u razvoju i prepoznatljivosti Primorsko-goranske županije i šire. To su novinarka Nađa Berbić, zamjenica župana Marina Medarić, zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković, dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci Rajka Jurdana Šepić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, umirovljena dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Jasna Krstović i umirovljena voditeljica Odjela za školsku i sveučilišnu medicinu NZZJZ-a PGŽ-a Jagoda Dabo.

FOTO: Panel “Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja”

Duraj je istaknula:

Ideja ovog malog ženskog druženja, koje se pomalo pretvara u jednu veliku ideju, jest potaknuti žene da budu podrška jedna drugoj i zajednički porade na svojoj vidljivosti. U današnjem suvremenom svijetu imate jako puno žena koje su samozatajne u svojim poslovima, a bilo bi dobro kada bi se više “vidjele i čule”, kako bi bile uzor i motivacija mladim ženama koje od svojeg života žele za ovo društvo napraviti nešto veliko. Ovdje su žene iz akademske zajednice, javnog i privatnog sektora, umirovljenice, raznoliko društvo i mislim da je dobro da ih sve okupimo za istim stolom kako bi razmijenile svoje ideje, znanje i iskustva.

Krstović, koja je trenutno na funkciji predsjednice Vijeća seniora i Kluba Sveučilišta treće dobi, mišljenja je kako smo još uvijek duboko tradicionalno društvo s prilično snažnim rodnim razlikama:

One nisu vidljive jako jer ih je zakonodavstvo lijepo “izglancalo”, ali u primjeni žene i dalje drže pet, šest, sedam kantuna kuće, brinu se pretežito za djecu, ne stoje dobro u svijetu rada, i dalje imaju manje plaće, a stakleni stropovi su itekako prisutni i potrebna je svaka prilika da se o tome čuje i razgovara kako bi se žene osnažile i dobile neku novu energiju.

Zamjenica župana je naglasila sljedeće:

Smatram da smo poprilično ravnopravni u svim segmentima života i ne osjećam da mi je kao ženi nešto uskraćeno. No, generalno nismo jednako zastupljene i to se mora izreći. Nemam osobno iskustvo da sam u bilo čemu onemogućena za razliku od svojih muških kolega. Ono što čujem od kolegica koje su imale loša iskustva uvažavam i zaista im nastojim pomoći, no moje iskustvo je drugačije.

Jurdana Šepić nije krila zadovoljstvo odražnim Panelom:

Počašćena sam naći se u društvu posebnih žena u našem gradu i županiji, a i lijepa je prigoda da se malo osvijetli žene i žensko pitanje. Hvala onima koji misle da mogu naći inspiraciju u meni.

Svoje gostovanje na tribini posvetila je brojnim ženama koje su joj uzori u životu.

FOTO: Panel “Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja”

Najviše pažnje posvećeno zdravlju žene

Neke od tema kojih su se dotakle panelistice bile su i njihovi snovi, jesu li se zamišljale na pozicijama na kojima jesu i na kojima su bile, važnost ambicije i strasti u poslu, timskog rada i položaju žena u društvu. Najviše su pažnje posvetile pitanju koliko se žene stignu brinuti za zdravlje u brzom tempu koji nam život nameće.

Tako su istaknule važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, bavljenja umjetnošću koja je “ljekovita”, a posebno odaziva na preventivne liječničke preglede. Žene moraju naći vremena za sebe i brigu o zdravlju i osvijestiti se u tom pogledu, jedna je od poruka koju su uputile. Također, bilo je riječi i o tome koliko su aktivne na društvenim mrežama i kako ih koriste za samobrendiranje i komuniciranje onoga šta rade.

Panel su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Matica umirovljenika i Primorsko-istarska podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje panela “Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Panel "Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja"

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu