Ptice kao kućni ljubimci: Jednostavno je brinuti o njima, mogu vas zabaviti, ali s razlogom imaju krila! Evo kako ih odabrati i na što pripaziti

Ptice kao kućni ljubimci

Ptice su stoljećima njegovane kao kućni ljubimci koji nas osvajaju svojim prekrasnim perjem, melodičnim pjesmama i šarmantnim karakterom. Ptičji pjev također je usko povezan s ljudskim mentalnim zdravljem, a neke od njih mogu vas zabaviti na razne načine – igrom, oponašanjem zvukova, grickanjem nosa i sl.

U nastavku otkrivamo kakve su ptice kao kućni ljubimci.

pernati prijatelj za cijeli život
FOTO: Shutterstock

Ptice kao kućni ljubimci – pernati prijatelj za cijeli život

Prednosti posjedovanja ptice kao kućnog ljubimca su:

 • jednostavna briga – o pticama je općenito lakše brinuti nego o tradicionalnim kućnim ljubimcima poput pasa ili mačaka; nisu im potrebne svakodnevne šetnje ni posude s pijeskom; redovito čišćenje kaveza, svježa hrana, voda i mentalna stimulacija dovoljni su za njihovu dobrobit
 • kompaktni život – za one s ograničenim životnim prostorom ptice su odličan izbor; njihovi kavezi mogu se smjestiti u male stanove, što ih čini prikladnim za urbane stanovnike; no, upamtite da je poželjno ptice puštati iz kaveza pod nadzorom, kako bi imale čim više slobode
 • lijepa atmosfera – živahne boje i jedinstveno perje ptica dodaju zadivljujući vizualni element svakom životnom prostoru; njihove melodične pjesme stvaraju umirujuću atmosferu u vašem domu
 • intelektualna stimulacija – ptice su inteligentna bića koja napreduju uz interakciju i mentalnu stimulaciju; učiti ih trikovima ili im dati igračke koje izazivaju njihov um može biti korisno iskustvo i za ljubimca i za vlasnika.

Najbolja ptica za stan

U nastavku otkrijte koje su najbolje ptice za boravak u stanu.

Najbolja ptica za stan
FOTO: Shutterstock

Tigrica

Tigrice su male, razigrane i poznate po svojoj sposobnosti oponašanja ljudskog govora. One su društvene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji i mogu se dobro prilagoditi životu u stanu. Kako biste osigurali njihov ugodan boravak u stanu, kupite prostrani kavez koji omogućuje dovoljno kretanja i uključuje razne sjedalice i igračke za mentalnu stimulaciju.

Tigrice su vrlo inteligentne i imaju koristi od interaktivne igre i mentalnih izazova. Provodite vrijeme s njima svaki dan, razgovarajući i nudeći nježnu interakciju. Osim toga, održavajte čisto okruženje kaveza redovitim mijenjanjem papirnate obloge i pranjem njihovih igračaka.

Pročitajte članak “Papigica tigrica: Zanimljiva i tako simpatična ljubimica koja “konkurira” i psima i mačkama“.

najbolje ptice za boravak u stanu
FOTO: Shutterstock

Nimfa

Nimfe su nježne, privržene ptice koje su divno društvo. Poznate su po svojim ćubama koje odražavaju njihovo raspoloženje (kada je uspravna, ptica je uznemirena, a kada je lagano nakrivljena, nimfa je opuštena) i privlačnim osobnostima. Nimfe su relativno tihe, što ih čini pogodnim za zajedničke životne prostore.

Osigurajte im prostrani kavez s vodoravnim šipkama za penjanje i istraživanje. Uključite razne igračke kako biste ih mentalno angažirali i osigurali im različite sjedalice za zdravlje stopala. Ove ptice vole provoditi vrijeme izvan svojeg kaveza pa im osigurajte vrijeme za igru pod nadzorom kako bi mogle raširiti krila i istraživati.

Redovito čistite kavez i svakodnevno im dajte svježu vodu. Dotjerivanje, uključujući podrezivanje noktiju i rezanje krila ako je potrebno, treba biti pažljivo.

Rozenkolisi, odnosno lovebirds su prikladno nazvani po svojem ponašanju snažnog povezivanja u paru
FOTO: Shutterstock

Rozenkolis

Rozenkolisi, odnosno lovebirds su prikladno nazvani po svojem ponašanju snažnog povezivanja u paru. Oni su privržene, društvene ptice koje uživaju u interakciji. Njihova mala veličina čini ih izvrsnim za život u stanu.

Osigurajte im prostrani kavez s vodoravnim prečkama, što će im omogućiti prostor za slobodno kretanje. Uključite razne igračke za mentalnu stimulaciju i različite sjedalice za zdravlje stopala. Ove ptice napreduju u društvenoj interakciji pa je provođenje kvalitetnog vremena s njima ključno za njihovu dobrobit.

Rozenkolisi uživaju u traženju hrane, stoga razmislite o tome da im ponudite igračke koje potiču takvo prirodno ponašanje. Redovito čistite kavez, mijenjajte podstavu i perite njihove igračke.

Ono što se ne smatra moralnim je da pticu držite u kavezu i zanemarujete je
FOTO: Shutterstock

Što je potrebno pticama kao kućnim ljubimcima?

Ptice kao kućni ljubimci zahtijevaju sljedeće:

 • budno pratite njihovo ponašanje i zdravlje i potražite veterinarsku skrb ako se pojave bilo kakve sumnje
 • ponudite uravnoteženu prehranu peletima, dopunjenu svježim voćem i povrćem
 • redovito čistite kavez
 • svježa voda uvijek treba biti dostupna.
Papige - kućni ljubimci
FOTO: Shutterstock

Papige – kućni ljubimci

Papige su poznate po svojoj inteligenciji, živopisnom perju i sposobnosti stvaranja čvrstih veza sa svojim vlasnicima. Imaju širok raspon vokalizacija i mogu se naučiti oponašati govor i izvoditi trikove, pružajući beskrajnu zabavu.

Papige zahtijevaju više mentalne stimulacije i društvene interakcije u usporedbi s manjim vrstama ptica. Potrebno im je dovoljno prostora, kako unutar kaveza, tako i za igru pod nadzorom izvan kaveza. Osim toga, imaju dulji životni vijek pa potencijalni vlasnici trebaju biti spremni na dugoročnu obvezu.

Ptica kao kućni ljubimac može vam uljepšati život, ali primarno razmišljajte o tome da i vi njoj učinite isto. Ono što se ne smatra moralnim je da pticu držite u kavezu i zanemarujete je.

Ako to činite, upitajte se biste li i vi htjeli boraviti u ograničenom prostoru da imate krila.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Mitchell, S. C. (2023). 7 Best Pet Bird Species. PetMD.
 2. Kalhagen, A. (2022). 10 Top Friendly Pet Bird Species. The Spruce Pets.
 3. McLeod, L. (2019). Things to Consider Before Getting a Pet Bird. The Spruce Pets.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu