Kako uštedjeti? Par štedljivih savjeta

pametna stednja

Dok doma ležite na kauču, lako ćete se zavarati da tada ne trošite. Pasivni kućni troškovi ili popularnije ”režije” velika su stavka u vašem mjesečnom proračunu. Pa da vidimo kako se mogu smanjiti.

Kako uštedjeti na struji?

  • Ako imate dvotarifnu struju onda možete neka trošila poput mašine za rublje i za suđe paliti u nižoj tarifi.
  • Možete popisati sve žarulje u kući koje još nisu štedne i zamijeniti ih štednima.
  • Možete manje gledati televiziju, a više čitati knjige.
  • Možete ugraditi solarni kolektor na krov koji će proizvoditi dio energije (strpite se još malo jer za par godina te stvari trebale bi puno pojeftiniti, a možda će ih i država subvencionirati). 

Pronađite još savjeta ovdje.

Kako uštedjeti na grijanju?

Za početak, ne treba vam niti u jednom trenutku u stanu/ kući temperatura biti iznad 22 °C. Ako vam je na 22 °C prehladno obucite nešto toplije ili se pokrijte dekom. Što je viša temperatura eksponencijalno više se troši energije, bez obzira grijete li se na plin, struja ili drva.

  • Ako vas preko dana nema doma smanjite grijanje u te sate.
  • Po noći vam ne treba grijanje kuhinje i dnevne sobe, dovoljno je ugrijati spavaću i kupaonu. Ako ste jedan od onih koji zaviruje u hladnjak u kasne noćne sate, hladnoća u kuhinji mogla bi vas riješiti te navike.
  • Nemojte držati otvorene prozore dulje od 5 minuta.
  • Ako vam prozori nisu zabrtvljeni i kroz njih puše, zabrtvite ih. 

Ušteda je moguća i kod korištenja posuđa

Kako biste uštedjeli ne samo novac i deterdžent nego i dragocjeno vrijeme, možete koristiti manje posuđa pri jelu, npr. jesti juhu i glavno jelo iz iste posude. Možete i recimo jednu čašu koristiti više puta.

Kako uštedjeti pri kupovini?

Prodavači su mnoge godine izgrađivali savršeni sustav koji će vas najbolje potaknuti da što više potrošite. Taj sustav sastoji se od dva zanimljiva detalja, prvi je pažljivo pozicioniranje robe, a drugi su svima nam poznate rasprodaje.

Slatka hrana na koju smo skoro svi ranjivi i za kojom najlakše posežemo uvijek se nalazi kod blagajne. Dok čekamo u redu možemo gledati sve te žvake i čokolade i patiti se dok ne pokleknemo i zgrabimo pokoju.

Želite li uštedjeti nemojte kupovati jako slatku hranu. Time ćete uštedjeti parsto kuna, ali i dugoročno izbjeći šećernu bolest.

Da biste uštedjeli kupujte veća pakiranja. Budite oprezni onda kada roba ima kratki rok trajanja, tada je možda bolje ipak kupiti manje pakiranje.

Pronađite još savjeta ovdje.

Rasprodaje, akcije i slično

Svi volimo dobro proći i kupiti nešto na akciji. Važno je da budete oprezni da ne kupite nešto na akciji samo zato što je na akciji. Kupite nešto na akciji kada vam to i treba u životu.

Različiti marketi – različite cijene

Cijene se u trgovačkim lancima itekako razlikuju. Navest ćemo samo jedan primjer, 20 vrećica zelenog čaja u Konzumu koštaju oko 9.50 kn (najjeftinije pakiranje) dok u Billi koštaju samo 4.50 kn. Takvih primjera ima puno pa, ako vam se da, možete obići nekoliko dućana i vidjeti kakve su cijene.

Kako uštedjeti na transportu? Riješite se automobila

Automobil je nekada bio znak luksuza i prestiža, a danas je, ako zapnete u gradskoj gužvi, više znak frustracije i sporog kretanja. Postoje mnoge alternative autu. Zovu se redom bicikl, autobus, vlak, cipel-cug (stari zagrebački izraz za hodanje). Te alternative su jeftinije, zdravije, a osjećat ćete se slobodnije kada ne morate dugo tražiti parkirno mjesto, čekati u koloni na semaforu i paziti da vas policajac ne vidi kako pričate na mobitel.

Hrvatski gradovi ubrzano postaju prijateljski gradovi biciklista s puno novootvorenih biciklističkih staza.

Najveći problem biciklista u Zagrebu je velika stopa krađe (autoru ovog teksta prije 3 dana su ukrali bicikl).

Pronađite još savjeta ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako ustedjeti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu