Kako uskladiti odgoj i rad od kuće? – roditeljstvo u doba koronavirusa

Rad-od-kuće-i-odgoj

Tko bi rekao da će nam jedan virus toliko promijeniti živote? Ne samo da nas je zatvorio u kuće, već je i mnogim roditeljima priredio brojne izazove u odgoju djece i radu od kuće. Morate nastaviti biti produktivni u poslu, a istovremeno voditi brigu o cjelodnevnim školskim i slobodnim aktivnostima svoje djece.

Kako bi ova situacija bila što stabilnija, komunikacija s partnerom i poslodavcima, postavljanje realnih očekivanja i prihvaćanje trenutnog stanja je nužno. Za većinu roditelja, ovo je potpuno nova situacija i nemaju nikakva slična iskustva koja im mogu olakšati u žongliranju između roditeljstva i rada od kuće. Drugim riječima, od roditelja se traži istovremeno obavljanje dva posla s punim radnim vremenom.

Situacija je još zahtjevnija ako oba roditelja rade od kuće, a posebno je teško samohranim roditeljima koji nemaju pomoć od rodbine i prijatelja. Također je izazovno roditeljima s djecom s posebnim potrebama, kao i obiteljima koje su se susrele s teškim financijskim poteškoćama tijekom ove pandemije. Svemu tome dodajte još i moguće tehnološke prepreke u vlastitom domu koje vam otežavaju rad od kuće, ali i djeci školu na daljinu, kao i sve ostale kućanske poslove, nešto kompliciraniju kupnju namirnica i socijalnu distancu te odvojenost od najbližih koji bi vam mogli uskočiti kao pomoć u odgoju djece. COVID-19, hvala!

S trenutnom situacijom se svatko nosi onako kako najbolje zna. Morate biti svjesni činjenice da nam je svima ovo neistraženo i nepoznato područje te da je sasvim normalno ako vam baš i ne ide. U nastavku članka saznajte nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete lakše organizirati rad od kuće s odgojem djece.

Rad-kod-kuće-i-djeca
Foto: Photo Secrets

Kako objasniti djetetu što se događa?

Prvi izazov s kojim su se roditelji morali suočiti tijekom ove pandemije jest objašnjavanje djetetu što su pandemije, koronavirusi, karantena, socijalna distanca i sve ostale pojave i mjere opreza koje su nam nakratko (nadamo se!) promijenile život. Još je teže u cijeloj ovoj situaciji djetetu dati točne informacije, odnosno odgovore na pitanja dokad će škola biti zatvorena, kada će vidjeti svoje prijatelje i hoće li uskoro moći u park na igranje. Iako će količina informacija koju ćete reći djetetu ovisiti prvenstveno o njegovoj dobi i mogućnosti shvaćanja trenutnog stanja, najvažnije što morate zadržati jest smirenost.

Ako djeca roditelja shvate kao zabrinutog i preplašenog pojedinca koji ne zna kako se nositi sa situacijom, riječi koje ćete izreći neće ništa promijeniti. Važno je dati koliko toliko jasno objašnjenje pandemije i virusa zbog kojega je trenutno najsigurnije ostati u kući kako bi se širenje zaraze spriječilo. Nemojte djecu preopteretiti informacijama koje nisu potrebne i koje vas ni ona sama ne pitaju.

Najjednostavnije pravilo je pokušati biti izravan, iskren i kratak. Ako uočite da su djeca previše zabrinuta oko virusa ili da su pod stresom, postavite im pitanje kako biste provjerili što su razumjela i shvatila iz vašeg objašnjenja. Možda su slučajno čula krive informacije na televiziji ili su ih pogrešno protumačila, stoga im pokušajte objasniti da su promjene koje se trenutno događaju u našim životima osmišljene kako bismo svi sačuvali sigurnost i zdravlje.

Odgoj-djece
Foto: Photo Secrets

Kako uskladiti rad od kuće i odgoj djece?

Iako rad od kuće ima neke prednosti – ne morate putovati na posao, imate vlastitu kuhinju za pauzu za ručak, možete raditi u pidžami i imate fleksibilniji raspored, nagli prijelaz iz ureda u dom može biti izazovan, pogotovo ako imate djecu koja zahtijevaju puno brige i pažnje. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći u usklađivanju rada od kuće i odgoja djece.

Napravite raspored i držite ga se

Djeca vole rutinu i obično imaju raspored u kojem normalno funkcioniraju – probude se, doručkuju, oblače, idu u školu, vraćaju se iz škole, pišu domaću zadaću, igraju se, spavaju i onda sve ispočetka. Budući da ste u karanteni i radite od kuće, bit će vam puno jednostavnije ako i dalje imate raspored i za sebe i za djecu kako se ne bi dogodilo da djeca misle kako je svaki dan praznik.

Stoga, prvo trebate objasniti djeci da niste na godišnjem odmoru i da im ne možete posvetiti sve vrijeme u danu. No, najbolje će to shvatiti vašim primjerom, odnosno pridržavanjem rasporeda koji će vrijediti za sve u kući. Primjerice, buđenje bi i dalje trebalo biti u ono vrijeme koje je bilo i prije karantene, ali i odlazak na spavanje. U danu se treba znati vrijeme za igru i vrijeme za školu, kao i vrijeme u kojem roditelji rade, a dijete ne smeta.

Jedna važna stvar – vrlo vjerojatno ćete u početku morati kontrolirati djecu i tjerati ih da se pridržavaju rasporeda što će zahtijevati nekoliko dana usklađivanja, ovisno o tome koliko je dijete disciplinirano.

Budite otvoreni

Ako radite od kuće i morate istovremeno paziti na svoju djecu, o tome obavijestite svoje kolege i šefove. Prije svega, nema ništa loše u tome što ste otvoreni s njima po pitanju vlastitih poteškoća, posebno ako se to izravno odnosi na vaš rad i produktivnost u poslu. To će vam također pomoći da izbjegnete neugodne situacije poput toga da vaše dijete nenadano vrišti u pozadini važnog video sastanka na Skype-u.

Postavite ograničenja

Ovo bi bilo dobro napraviti čim ranije. Trebate reći svojoj djeci (kao i ostatku obitelji u kući) da će biti određenih sati kada im nećete moći biti na raspolaganju, osim ako nije hitan slučaj (dobro objasniti što znači „hitno“). Ako su vaša djeca školskog uzrasta, vjerojatno će vas razumjeti. No, djeca predškolskog uzrasta i mala djeca predstavljaju nešto potpuno drugačije zato što ne mogu shvatiti pojam rada od kuće.

U ovom slučaju biste trebali biti malo kreativniji i sve pokušavati pretvoriti u igru koja će ih zaokupiti neko vrijeme. Ako ste postavili dobar raspored na samom početku, djeca će se ubrzo na njega naviknuti što vam može olakšati kako biste se jednostavnije usredotočili na posao.

Rad-od-kuće
Foto: Photo Secrets

Radite u smjenama s partnerom

Ako se sjećate onoga „i u dobru i u zlu“, onda je ovo savršena prilika za dijeljenje svega što vas je snašlo. Stručnjaci smatraju da bi obitelji u kojima i otac i majka rade od kuće bolje funkcionirale kada bi roditelji radili u smjenama (ako je to moguće). To bi posebno bilo korisno ako su u pitanju mala djeca koja trebaju više pažnje i ne mogu shvatiti i pridržavati se vaših rasporeda. Ali čak i tada morate biti spremni uskočiti ako stvari postanu zamršene, pogotovo ako imate više djece.

Ako se igrate s djecom, dogovorite se kako ćete se naizmjenično igrati dok drugi obavlja ostale poslove i obrnuto. Odlučite na kraju dana za svaki sljedeći dan tko će napraviti doručak, prošetati psa, oprati suđe, otići u trgovinu i slično. Ako u kući imate i baku, djeda ili neku drugu rodbinu, pokušajte i njih uključiti u baratanje s novonastalom situacijom. Ovih će se dana svaka dodatna pomoć uvažiti i pomoći vašoj obitelji u nošenju sa životom u karanteni.

Ne zaboravite uzeti pauzu

Koliko god to bilo teško, omogućite sebi malo slobodnog vremena tijekom radnog vremena – baš kao što biste to napravili i u uredu. Pravo odmora od 5 minuta nakon svakog sata rada vam može pomoći da resetirate mozak i pripremite se za sve poslovne zadatke koji slijede. Ako vam vaše radno vrijeme to ne dopušta, onda pauzu uzmite nakon posla ili u nekom drugom periodu u danu. Ako je potrebno, ustanite par minuta ranije nego inače i popijte jutarnju kavu bez ikakve brige i galame oko sebe. Nekoliko minuta u danu za razgovor sa samim sobom uvelike može pomoći u nošenju s brojnim životnim poteškoćama.

Nemojte očekivati previše od sebe

Nemojte očekivati da ćete raditi u svom uobičajenom kapacitetu i da ćete uspijevati svaki dan provoditi kvalitetno vrijeme s djetetom i svojim partnerom. Sasvim je jasno da će svatko u ovom periodu biti manje produktivan nego inače, posebno ako još uz to ima djecu koja traže i svoj tretman. Pokušajte sa svojim šefovima dogovoriti fleksibilno radno vrijeme kako biste se mogli bolje organizirati i izbjeći nesporazume.

Smatra se da bi trebali dnevno postaviti maksimalno pet ciljeva koje želite ostvariti – jednu ili dvije stvari koje doista trebate postići na poslu, jednu ili dvije stvari koje želite postići u odgoju djece te jednu obiteljsku ili partnersku aktivnost (čak i ako je to polusatno izležavanje na kauču i gledanje televizije). Ne očekujte i ne tražite previše, jer će u tom slučaju doći do frustracija i dodatnog stresa.

Nije vrijeme za perfekcionizam

Nalazimo se u vrlo neizvjesnoj i nepoznatoj situaciji s kojom nitko od nas dosad nije imao iskustva. To ujedno znači da nitko nema provjerene metode i savjete koji će sigurno upaliti. Morate isprobavati što vam najviše odgovara i što „prolazi“ u vašoj obitelji. Možda ste već i uspjeli u usklađivanju rada od kuće i odgoju djece bez ijednog od navedenih savjeta, a možda još trebate isprobavati što će se pokazati uspješnim. Neovisno o tome, morate biti svjesni da trenutno stvari nisu savršene niti mogu biti nalik tome.

Cijeli svijet je trenutno u krizi i borbi s virusom kojega niti najbolji zdravstveni stručnjaci ne mogu do kraja dešifrirati. Stoga, niti vi ne morate biti savršeni u obavljanju svoje roditeljske i poslovne uloge istovremeno, a vjerojatno to nikada nećete niti biti – i to je normalno. Cilj je ostvaren ako ste samo za 1% bolji u tome nego ste bili jučer. Čim prije shvatite da će biti mnogo pogrešaka i prepreka u ovom cijelom kaosu, prije ćete se spasiti od bespotrebnih frustracija i ljutnji koje će vam samo dodatno potrošiti energiju, a neće vas nigdje odvesti.

Odgoj-i-posao
Foto: Photo Secrets

Ovo je životna faza iz koje nitko od nas neće izaći isti, ali ako se dovoljno potrudimo naučiti lekciju, možemo biti bolji u svim segmentima života – u obitelji, roditeljstvu, poslu, komunikaciji s drugima, otvorenosti, strpljivosti, kreativnosti i nošenju sa stresnim i teškim situacijama. Svi smo zajedno u ovome i nikome nije lako. No, ako još uvijek radite i imate posao – već ste na dobitku. Samo hrabro i uz dobar plan i strategiju ćete i zavoljeti život u karanteni te će vam trebati vremena da se ponovno naviknete na ono što je bilo prije. 🙂

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Khazan, I. (2020). 7+7 Strategies for Working from Home During COVID-19. Psychology Today.
  2. Pappas, S. (2020). Tips for handling work and kids during COVID-19 isolation. Live Science.
  3. Valyanova, I. (2020). Kids, COVID-19, and Working From Home: How to Manage It All. Bitrix24.

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu