Kako preuzeti kormilo života u svoje ruke?

prirodno opuštanje

Osjećate li kao da ste “zapeli” u životu kakvim ne želite živjeti? Želite li preuzeti kormilo života u svoje ruke?

1. Donesite odluku da ćete nešto promijeniti u svome životu

Odlučite da nećete dopustiti da život “prođe pored vas” te da ćete već od danas početi aktivno djelovati u smjeru da svoj život učinite zanimljivijim, ljepšim, sretnijim, produktivnijim i ispunjenijim.

Da biste promijenili svoj život, trebate prije svega promijeniti sebe, a zatim aktivno raditi na mijenjanju okolnosti u kojima živite.

Pročitajte “Kako promijeniti sebe i živjeti sretnijim životom

2. Ne dozvolite da vam dani prođu “bezveze”

Koliko vam se često događa da vam dan “proleti”, dok se izležavate na kauču, gledate TV, provodite vrijeme na Facebook-u ili spavate?

Vrijeme za odmor je svakako potrebno, no kao i sve druge aktivnosti i odmor treba biti svjesno isplaniran i treba proći u aktivnosti koje će vam uistinu “napuniti baterije”. Odmor nije sinonim za ljenčarenje.

3. Iskoristite produktivno svoje vrijeme

Ne možete napraviti nijednu pozitivnu promjenu u svom životu (upisati tečaj novog jezika ili rada na računalu, koji vam je potreban za novi posao, više čitati, pohađati satove fitnessa, zaraditi više novaca dodatnom djelatnošću ili bilo što drugo što biste željeli) ako ste non-stop zauzeti!

Naučite produktivno rasporediti svoje vrijeme.

4. Naučite se nositi s onim što ne možete promijeniti

Što god je to što vam se u ovom trenutku ne sviđa u vašem životu, a što ne možete promijeniti, morate to prihvatiti i naučiti se nositi s istim.

Promijenite perspektivu gledanja na stvari te ako je potrebno, naučite tehnike savladavanja stresa (poput meditacije, yoge, stress-management terapije…), posjetite psihologa, bavite se nekim hobijem koji vas ispunjava, postanite mentalno jači.

Meditiranje

5. Budite svakoga dana bolji nego što ste bili jučer

Ako kontinuirano, svjesno i aktivno svakodnevno učinite jednu sitnicu kako biste bili i izgledali bolje, hranili se zdravije, stekli više samopouzdanja, profesionalno se usavršili, naučili nešto novo, nekome uljepšali dan, više voljeli sebe, probali nešto novo ili posjetili neko zanimljivo mjesto… svakoga dana bit ćete bolji od sebe koji ste bili jučer!

6. Prestanite se žaliti, počnite aktivno djelovati

Ako se konstantno žalite kako mrzite ili ne volite svoj posao, kako je život težak, kako ste usamljeni i nemate partnera, novaca ili kako ste se previše udebljali, time nećete postići ništa (osim što će vas ljudi kojima se budete žalili početi sažalijevati i/li izbjegavati).

Umjesto energije koju trošite na“žalopojke” o vašem životu, usmjerite svoj fokus na moguća rješenja situacije u kojoj se nalazite trenutno.

Umjesto “kukanja”, upitajte za savjet, potražite pomoć stručnjaka, čitajte relevantnu literaturu koja bi vam mogla proširiti horizonte, učinite neku konkretnu “stvar” koja bi vam mogla pomoći da nešto promijenite na bolje.

7. Nemojte čekati da vam “dobre prilike” padnu s neba

Nemojte biti pasivni promatrač u svom životu i živjeti od očekivanja kako će se nešto na neki način riješiti.

Budite iskreni prema sebi: gdje se sada nalazite na vašem životnom putu, što biste voljeli promijeniti u svome životu i kakve su vaše mogućnosti da to i učinite.

Ako ste realni i uistinu želite voditi drugačiji život, iznenadit ćete se koliko potencijala, resursa, talenta i načina za to imate.

Ako osjećate da vam treba dodatna podrška, motivacija i vodstvo, da biste napravili radikalne promjene u svom životu, razmislite o unajmljivanju životnog trenera (life coach-a).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu