Vaginalni prsten s Dapivirinom štiti žene od infekcije HIV-a

Vaginalni prsten, koji se treba mijenjati svakih mjesec dana i koji otpušta djelatnu tvar Dapivirin, pokazao je u dva ispitivanja provedena u afričkim zemljama djelotvornost u zaštiti od HIV-a. Uporabom ovom vaginalnog prstena, stopa zaraze smanjila se za trećinu.

Već je prošle godine dokazana preventivna učinkovitost uzimanja lijeka Truvada. Sudionici ispitivanja su bili muškarci (ili transrodne žene) koji su imali spolne odnose s muškarcima. U bogatijim državama, to su najrizičnije skupine.

U međuvremenu, u Africi su više od polovice inficiranih HIV-om žene. Kod njih je također iskušavana prevencija tabletama i vaginalnim gelovima, ali to se nije pokazalo uspješnim, najvjerojatnije zbog nekonzistentne uporabe.

Sve nade su sada usredotočene na vaginalni prsten koji kroz dulje vrijeme ispušta djelatnu tvar Dapivirin. Prsten se mijenja jednom mjesečno. Trenutno se smatra najefikasnijim sredstvom za zaštitu od zaraze HIV-om žena u Africi, kad partner ne koristi kondom. Očekuje se skori početak masovne uporabe, cijena će iznositi oko 5 USA $.

Članak uređen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vaginalni prsten s Dapivirinom štiti žene od infekcije HIV-a

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.