Zdravstveni turizam je najbrže rastući oblik turizma: Evo što sve uključuje i gdje je najraznovrsnija ponuda u Hrvatskoj

Zdravstveni turizam je najbrže rastući oblik turizma

Tijekom posljednjeg desetljeća zdravstveni turizam postaje najbrže rastući oblik turizma s iznadprosječnom godišnjom stopom rasta na globalnoj razini, što upućuje na sve veću brigu o vlastitom zdravlju i na orijentaciju prema zdravom načinu života, navodi Anja Duvnjak u svojem završnom radu Zdravstveni turizam u Hrvatskoj na Ekonomskom fakultetu Sveušilišta u Splitu.

Vlado Galičić i Marina Laškarin u knjizi Principi i praksa turizma i hotelijerstva ističu da će se trend rasta zdravstvenog turizma nastaviti, a na njegovo usporavanje može utjecati isključivo nedostatak kapaciteta, nikako pad potražnje. Dodaju da rast potražnje za ovakvom vrstom turizma u svijetu generira prije svega kriza u zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, visoke cijene zdravstvenih usluga, duge liste čekanja, kao i općeprisutan trend starenja stanovništva.

Rast potražnje za zdravstvenim turizmom diktira i općeprisutan trend starenja stanovništva
FOTO: Shutterstock

Od dijagnostičkih postupaka do ugostiteljskih i/ili turističkih usluga

Zdravstveni turizam jedan je od najstarijih oblika turizma, a kontinentalna Hrvatska ima dugu tradiciju istog što potvrđuje podatak da se na području Varaždinskih toplica nalaze arheološka nalazišta koja svjedoče o tome da su na tim područjima stari Rimljani imali kupališno-zdravstveni kompleks. Kako je razvijen i što pruža zdravstveni turizam na području središnje, kontinentalne Hrvatske precizno donosi portal Privatnismjestaj.hr.

Hrvatska ima prirodne predispozicije, tradiciju, stručno osoblje te dobru infrastrukturu za bavljenje zdravstvenim turizmom. Zdravstveni turizam podrazumijeva dijagnostički i terapijski postupak, zdravstvenu njegu, medicinsku rehabilitaciju, odnosno pružanje zdravstvenih usluga uz pružanje ugostiteljskih i/ili turističkih usluga. Evo što sve uključuje:

  • medicinski turizam – preventivni dijagnostički i terapijski postupci, kao i postupci zdravstvene njege i medicinske rehabilitacije
  • lječilišni turizam – provođenje preventivne medicinske zaštite, bolničke rehabilitacije uz pomoć prirodnih ljekovitih činitelja
  • medicinski wellness – provođenje ciljanih programa za očuvanje i unaprjeđenje sveukupnog zdravlja i same kvalitete života; također podrazumijeva primjenu medicinskih, dijagnostičkih i terapijskih postupka u sklopu wellnessa.

Pročitajte članak “6 razloga zašto je zdravo posjećivati wellness“.

Regije zdravstvenog turizma kontinentalne Hrvatske

Zdravstveni turizam kontinentalne Hrvatske može se podijeliti na tri regije: Grad Zagreb, Središnja Hrvatska i Slavonija.

Zagreb se na karti zdravstvenog turizma pozicionirao dosta visoko
FOTO: Shutterstock

1. Grad Zagreb

U novije vrijeme sve zanimljivija lokacija turistima je glavni grad Hrvatske, Zagreb, koji ujedno nudi i zdravstvene usluge na visokom nivou. Domaći gosti, a i stranci u Zagreb dolaze na preventivne preglede, drugo mišljenje, kao i operativne i estetske zahvate.

Zagreb se na karti zdravstvenog turizma pozicionirao dosta visoko zbog stručnog osoblja, konkurentnih cijena, prometne povezanosti te ostalih popratnih sadržaja koje metropola nudi. Metropola ima velik broj javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, tako da je mogućnost izbora tu.

Pročitajte članak “Zagreb postaje centar medicinske izvrsnosti: Objedinjavanje zdravstvenih ustanova radi turističke promocije“.

Najstarije termalne toplice u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

2. Središnja Hrvatska

Upravo je u ovom dijelu Hrvatske najbogatija i najraznovrsnija ponuda zdravstvenog turizma, a na ovom su području i najstarije termalne toplice u Hrvatskoj. Naime, Varaždinske toplice u današnjem obliku izgrađene su još 1820. godine, a u 19. stoljeću u ovoj se regiji nalaze i ostaci kupališno-lječilišnog kompleksa starih Rimljana. Ta se nalazišta smatraju jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.

Neke od lokacija zdravstvenog turizma središnje Hrvatske jesu Tuhelj, Krapinske Toplice, Donja Stubica, Sveti Martin na Muri, Varaždinske Toplice, Daruvar, Topusko i Ivanić-Grad. Gosti mogu koristiti usluge zdravstvenog i medicinskog turizma, kao i wellness. Zanimljivo je i da se uz termalne izvore u Ivanić-Gradu nude još i usluge naftalanoterapije, odnosno kupke u kadama s ljekovitom naftom.

Hipertermalna voda djeluje smirujuće na grčeve i bol u mišićima
FOTO: Shutterstock

3. Slavonija

Ova treća regija nalazi se na istoku Hrvatske te je bogata kvalitetnim izvorima termalne vode što potvrđuje činjenica da Bizovačke toplice imaju najtopliju jodnu hipertermalnu vodu slanjaču. Naime, voda u Bizovačkim toplicama ima tri puta više soli nego more! Hipertermalna voda u Bizovačkim toplicama djeluje smirujuće na grčeve i bol u mišićima, odnosno ima veliku mogućnost primjene u balneoterapiji, liječenju boli od reumatoidnog artritisa.

One nisu namijenjene isključivo starijim osobama, kao i onima koji dolaze na rehabilitaciju, već su posljednjih godina i omiljeno mjesto za odmor mnogima koji traže relaksaciju od svakodnevnog užurbanog i stresnog ritma i tempa života pogubnog za zdravlje.

Zdravstveni turizam kontinentalne Hrvatske nudi upravo to što ljudima treba – poboljšanje zdravlja i odmor od stresa, a za to su najbolji prirodni lijek termalne vode, ljekovita nafta, blato, wellness te uživanje u miru. Kontinentalna Hrvatska uz izvore termalne vode i naftalan nudi isto tako i zelenilo, guste šume, svjež zrak, sunce, stručno osoblje, lijep ambijent, sve ono što je potrebno za rehabilitaciju i odmor iz snova.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Duvnjak, A. (2021). Zdravstveni turizam u Hrvatskoj (završni rad). Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu.
  2. Galičić, V. i Laškarin, M. (2016). Principi i praksa turizma i hotelijerstva. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu