Zašto je ljetni solsticij najzdraviji dan u godini?

ljetni solsticij najzdraviji dan u godini

Ljetni solsticij 20. lipnja optimalan je dan za iskorištavanje ljekovitih svojstava sunčeve svjetlosti jer je to najduži dan u godini. Ovaj dan zahtijeva najmanje električnog svjetla, što pomaže smanjiti izloženost štetnim učincima večernjih LED i fluorescentnih svjetala.

Električno svjetlo odnosi se na umjetno osvjetljenje koje proizvode električni izvori, poput žarulja, LED dioda ili drugih tehnologija osvjetljenja.

Unatoč produženom prirodnom dnevnom svjetlu tijekom ovog razdoblja, električno svjetlo ostaje važno za aktivnosti nakon zalaska sunca ili u zatvorenim prostorima gdje je prirodno svjetlo nedovoljno.

Ljekovita moć prirodnog dnevnog svjetla

Kako prenosi Psychology Today, sezonske varijacije u sjevernim američkim državama i gradovima poput Bostona, Chicaga i Seattlea mogu biti značajne.

Primjerice, na ljetni solsticij sunce zalazi u 21 sat nakon 16 sati dnevnog svjetla, što zahtijeva samo jedan sat električnog svjetla ako idete spavati u 22 sata.

Suprotno tome, 21. prosinca, na zimski solsticij, mrak pada u 16 sati, što zahtijeva šest sati večernje izloženosti električnom svjetlu, sa samo osam sati na raspolaganju za iskorištavanje dnevnog svjetla.

Ljekovita moć prirodnog dnevnog svjetla
FOTO: Shutterstock

Martin Moore-Ede vodeći je stručnjak za cirkadijalne satove i njihovu regulaciju svjetlošću više od 40 godina. Kao što je objašnjeno u njegovoj knjizi The Light Doctor: Using Light to Boost Health, Improve Sleep, and Live Longer, postoje značajni dokazi koji podupiru ljekovitu moć prirodnog dnevnog svjetla.

Studije velikih razmjera pokazuju da su pojedinci koji su najviše izloženi vanjskom prirodnom svjetlu najzdraviji i imaju najduži životni vijek, sa znatno nižim stopama kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa u usporedbi s onima koji većinu vremena provode u zatvorenom prostoru.

Suprotno tome, negativan utjecaj električnog svjetla u večernjim satima je značajan. Oni koji su nakon zalaska sunca izloženi najjačem svjetlu općenito su manje zdravi i imaju kraći životni vijek.

Nebeskoplave valne duljine pomažu regulirati naše cirkadijalne satove označavajući dan ili noć. Korištenje svjetala koja emitiraju te valne duljine noću remeti cirkadijalni ritam, povećavajući rizike od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raka poput raka dojke i prostate.

Rezultati opsežne studije

Nedavna opsežna studija, spomenuta u Moore-Edeovoj knjizi, koja je uključila 85.000 ljudi, 13 milijuna sati podataka svjetlosnih senzora i 670.000 godina praćenja otkrila je da čak i slabo svjetlo u spavaćoj sobi povećava rizik od dijabetesa za 35 %, a rizik se povećava za 73 % s jačom rasvjetom spavaće sobe.

Bilo koji dan treba uzeti u obzir i zdravstvene čimbenike, osim duljine dana i noći. Dok pretjerano vruće sunčevo svjetlo može biti štetno, prednosti cirkadijalnog sata ne zahtijevaju najsjajniju sunčevu svjetlost.

Jedan ili dva sata jutarnjeg dnevnog svjetla prije vrhunca sunca učinkovito sinkronizira i jača cirkadijalni sustav. Čak i zasjenjena područja daju dovoljno plave dnevne svjetlosti za održavanje zdravih cirkadijalnog ritma.

Pročitajte i ovaj članak:

Članak objavljen:
  1. Moore-Ede, M. (2024). THE LIGHT DOCTOR: Using Light to Boost Health, Improve Sleep, and Live Longer. CIRCADIAN Books: Berlin.
  2. Moore-Ede, M. (2024). Why Is the Summer Solstice the Healthiest Day of the Year? Psychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu