Zaustavite starenje pozitivnim promjenama u životnom stilu

starenje koze

Pozitivne promjene u životnim stilovima, poput pridržavanja zdrave prehrane i  umjerene tjelovježbe, mogu usporiti proces starenja, zaključak je studije objavljene u časopisu The Lancet Oncology.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (University of California, San Francisco) otkrili su da pojedine promjene u stilu života mogu povećati duljinu telomera. Telomere su smještene na krajevima kromosoma, štite ih od oštećenja i kontroliraju proces starenja. Ako su telomere skraćene ili oštećene, stanice brže stare i odumiru, pokrećući proces starenja.

Istraživači tvrde da se biološka životna dob može predvidjeti prema duljini naših telomera. Kraće telomere su povezane s većim rizikom od prerane smrti i bolesti povezanih sa životnom dobi, uključujući brojne tumore (rak dojke, prostate, debelog crijeva i pluća), srčane bolesti, vaskularnu demenciju i pretilost.

Za potrebe istraživanja, autori studije analizirali su dvije skupine muškaraca kojima je dijagnosticiran nizak rizik od raka prostate. Ni u jednoj skupini nije bilo konvencionalnih tretmana raka, poput operacije ili zračenja. Od ispitanika u prvoj skupini zahtijevalo se da promijene svoje životne stilove tako što su u prehranu uveli cjelovite žitarice, voće i povrće, umjereno vježbali, upravljali stresnim situacijama putem posebnih tehnika, kao što su meditacija i joga, te bili intimniji i više se družili s drugim ljudima. Ispitanici druge skupine nisu uvodili ikakve promjene.

Istraživači su mjerili duljinu telomera na početku istraživanja i ponovno na kraju, nakon pet godina.

Pozitivne promjene u životnom stilu povećale su duljinu telomera

Istraživanje je pokazalo da je u skupini koja je uvela promjene u životni stil došlo do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto. Što su više pozitivnih promjena ispitanici uveli u svoj životni stil, produljenje telomera bilo je veće.

Autori istraživanja su istaknuli: „Nakon pet godina, relativna duljina telomera povećala se u skupini koja je uvela promjene u životnom stilu i smanjila u drugoj, kontrolnoj skupini; razlika između dviju skupina bila je značajna. Otkrili smo i povezanost između stupnja pridržavanja određenim promjenama i povećanja duljine telomera.“

Istraživači su istaknuli da, iako studija nije bila provedena kako bi se otkrio utjecaj promjena u životnim stilovima na razvoj raka prostate, prijašnja istraživanja pokazala su da pozitivne promjene stila života mogu odgoditi razvoj tumora u ranim fazama. „Zaključci ovog relativno malog pilot-istraživanja mogu se primijeniti i na slučajeve drugih bolesti, ne samo raka prostate“, izjavio je prof. Dean Ornish s Instituta za preventivna medicinska istraživanja na Sveučilištu u Kaliforniji u San Franciscu (Preventive Medicine Research Institute, University of California, San Francisco).

„Kad bi se potvrdile randomiziranim kontroliranim pokusima, ove bi sveobuhvatne promjene u životnim stilovima mogle značajno smanjiti rizik od brojnih bolesti i prerane smrti. Naši geni i naše telomere pokazuju naše sklonosti i predispozicije, no ne moraju nužno predstavljati našu sudbinu.“

Istraživači tvrde da bi dodatna istraživanja, koja bi uključila veći broj različitih ispitanika, bila korisna u budućim otkrićima utjecaja životnih stilova na duljinu telomera.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu