Više od trećine građana ne štiti se od sunca! Beroš: “Hrvatska je na 4. mjestu po smrtnosti od melanoma!”, evo tko je posebno ugrožen

Ministarstvo zdravstva podsjeća na početku ljeta na važnost odgovornog ponašanja za siguran boravak na suncu

Ministarstvo zdravstva podsjeća na početku ljeta na važnost odgovornog ponašanja za siguran boravak na suncu te ističe kako je Hrvatska na 17. mjestu po incidenciji a na 4. mjestu po smrtnosti od melanoma u Europskoj uniji.

Prema statističkim pokazateljima, više od trećine građana ne štiti se od sunca, iako su važne foto zaštita i neizlaganje UV zračenju 10 – 17 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručuje:

Izravno izlaganje suncu povećava mogućnost pojave melanoma, čija je incidencija u porastu. Stoga nastavljamo s javnozdravstvenom akcijom ranog otkrivanja melanoma koja će se održati na otoku Korčuli.
Javnozdravstvena akcija otkrivanja melanoma
FOTO: Shutterstock

Prošlogodišnja akcija održana je na Braču gdje je pregledano 1.968 građana, a otkrivena su 43 melanoma, 57 epidermalnih karcinoma kože i 72 atipična nevusa.

Ministar je u priopćenju naglasio:

Ove brojke ukazuju na slabu osviještenost o čimbenicima rizika za nastanak melanoma, kao i činjenicu da su otočani izloženi većoj količini UV zračenja, kao i većem broju sunčanih sati tijekom godine.

Pred nama su sve češći i intenzivniji toplinski valovi

Ta se bolest najčešće pojavljuje u dobi od 50 godina i kasnije i češće kod muškaraca, osim u dobnom skupini između 18. i 35. godine kada je češća kod žena.

Ministarstvo zdravstva intenzivno radi na donošenju Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma koji će biti sedmi nacionalni preventivni program namijenjen daljnjem jačanju prevencije i pravovremenom otkrivanju bolesti, kao i poboljšanju ishoda liječenja.

Beroš ističe:

Nepotrebno gubimo zdravlje i živote naših građana zbog kasnog otkrivanja melanoma. Ujedno gubimo više od 30 milijuna eura na liječenje oboljelih čiji se životi mogu spasiti, a taj novac mogao bi se usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije.
Pred nama su sve češći i intenzivniji toplinski valovi
FOTO: Shutterstock

Pozvao je na oprez kronične bolesnike i starije osobe zbog najavljenih ekstremno visokih temperatura s obzirom da klimatski modeli predviđaju dulje, intenzivnije i češće toplinske valove.

Topolinski valovi zahtijevaju povećanu pažnju, osobito starijih građana, kardiovaskularnih i plućnih bolesnika, djece i ostalih rizičnih skupina.

Na kraju Beroš upozorava:

Upravo ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od aritmije i infarkta, ali i učestale opekline i alergijske reakcije na sunce.

Pročitajte i članke:

  •  
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu