Tromboza prijeti na dugim putovanjima zrakoplovom

tromboza

Jeftine avio karte,  lakoća bukiranja letova i paket aranžmana, last minute ponude…. sve su to izazovi za putovanja u daleke krajeve.  U svako doba godine, negdje na planetu sije ljetno sunce, a ljepote gradova i krajobraza privlače posjetitelje izdaleka.

No, duga i daleka putovanja nose sa sobom i stanovite rizike teških bolesti, o čemu smo već pisali u ovom tekstu. Bez obzira na koju destinaciju putujete, duži boravak u zrakoplovu može sam po sebi biti rizičan za neke osobe.

Tijekom leta zrakoplovom povećava se koagulabilnost (sposobnost zgrušavanja) krvi i usporava protok, osobito u potkoljenicama. Kod 3-5% putnika nastaje ugrušak, najčešće bezbolno, ali neki ugrušci mogu izazvati bol i oticanje. Ako ugrušak otputuje u pluća dolazi do plućne embolije.

Ugrušak u nogama se naziva duboka venska tromboza ili DVT. Ugrušci mogu nastati također u arterijskom sustavu i u srcu, što dovodi do zatajenja srca i moždanog udara.

Simptomi DVT-a se pojavljuju tek nekoliko dana nakon putovanja. Bolesnici često misle da su to samo grčevi u nogama. Ispravna dijagnoza i liječenje obično kasne, povisujući rizik trajnog oštećenja vena i ostalih organa, pa čak i smrti, u slučaju kada ugrušak otputuje u pluća, mozak ili srce.

Ova pojava se ponekad naziva „Sindromom ekonomske klase“.

Kako spriječiti nastanak tromboze u zrakoplovu?

 • Savijanje nogu je najbolji način prevencije „sindroma ekonomske klase“. Krv valja protjerati kroz jednosmjerne zalistke vena kontrakcijom velikih mišića. Vježbe ponavljajte u intervalima od 30 minuta, češće ako već bolujete od DVT ili imate neki od faktora rizika.
 • Nosite kompresivne čarape za vene. Ultrazvučnim ispitivanjem (Dr. Gianni Belcaro „LONFLIT“) je utvrđena pojava ugruška kod 5% putnika koji nisu nosili kompresivne čarape. Kod skupine putnika koja je nosila čarape, nisu nađeni ugrušci. Kod izbora čarapa za vene, važno je obratiti pozornost da one ne smiju imati istu elastičnost duž cijele duljine. Medicinske čarape za vene moraju imati jaču kompresiju u gležnjevima i postupno sve manju, uzduž potkoljenice. Na koji način djeluju čarape za vene? Sužavanjem promjera vena ubrzava se protok krvi i time sprječava nastanak ugruška. Čarape za vene još pomažu cirkulaciji tjelesnih tekućina koje se onda ne nakupljaju u donjem dijelu noge i ne uzrokuju neugodno i opasno oticanje.
 • Masirajte noge tijekom ljeta, pogotovo mišiće potkoljenice, po mogućnosti sa gelom koji potiče cirkulaciju
 • Pijte dovoljno tekućine. Stručnjaci preporučuju pitku vodu ili druge bezalkoholne i beskofeinske napitke. Najbolji efekti se postižu izotoničnim napitcima, no njih ćete teško dobiti u zrakoplovu. Nažalost, zbog sigurnosnih mjera, nećete u zrakoplov smjeti unijeti vlastitu bocu. Problem možete riješiti tako da u flaširanu vodu u avionu umiješate prašak za izotonični napitak, ili vodu kombinirajte s umjerenom količinom slanih grickalica.
 • Preventivno uzimanje lijekova. Bolujete li od neke bolesti koja predstavlja faktor rizika, ili let traje toliko dugo da očekujete spavanje u zrakoplovu, konzultirajte se s vašim liječnikom. On će vam možda preporučiti neki antikoagulans s acetilsalicilnom kiselinom ( AcePhar, Acetilsalicilat, Andol, Aska 100, Aspirin protect, Cardiopirin) ili s klopidogrelom ( Angiclod, Farcet, Kafidogran, Klopidex, Klopidogrel, Kogrel, Monel, Pigrel, Plavix, Zylit) ili kombinaciju navedenog.

Mjere opreza nakon putovanja

30 dana nakon putovanja zrakoplovom obratite pozornost na sljedeće simptome:

Simptomi u nogama za vrijeme ili nakon leta:

 • Oteklina u potkoljenici jedne noge (lagani otok obije noge je uobičajen za vrijeme leta).
 • Grč u jednoj potkoljenici.
 • Oteklina ili modrica iza koljena

Simptomi u prsnom košu obično se pojavljuju 2-4 ili više dana nakon početnog ugruška i uključuju:

 • Kratkoća daha
 • Ubrzano disanje, zadihanost
 • Bol u prsima
 • Povišena temperature
 • Iskašljavanje krvi
 • Nesvjestica

Pojavi li se bilo koji od navedenih simptoma, obavijestite svog liječnika da ste nedavno letjeli zrakoplovom i sumnjate na ugrušak.

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu