Smrtonosne bolesti vrebaju na dalekim putovanjima

Strah-od-putovanja

Ako namjeravate predstojeće blagdane iskoristiti za putovanja u neke daleke krajeve ili vas tamo vode poslovne obaveze, dobro je informirati se o bolestima koje vrebaju na pojedinim destinacijama.

Općenito, kako se može pročitati na portalu Škole narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“, putnici su najčešće izloženi sljedećim bolestima:

 • putnički proljevi
 • hepatitisi
 • respiratorne bolesti
 • osipi i druge manifestacije na koži (alergijske reakcije, opekline i dr.)
 • febrilne bolesti (malarija i dr.)
 • spolno prenosive bolesti (HIV/AIDS, sifilis, gonoreja, hepatitis B i dr.)
 • „visinska“ bolest
 • ozljede
 • ugrizi životinja
 • ubodi insekata
 • cirkulatorni poremećaji (duboka venska tromboza)
 • sindrom brze promjene vremenske zone („jet lag“) i drugo

Prije puta, svakako bi se trebalo informirati o opasnostima po život i zdravlje na ciljanim destinacijama. Ako je obavezno cijepljenje i o tome valja voditi računa.

Najznačajnije prijetnje koje trenutno vladaju u svijetu su u sljedećim državama:

Brazil

Zika groznica: u travnju zabilježeni prvi slučajevi, krajem studenog potvrđen prvi smrtni ishod infekcije. Pretpostavlja se da je uzročnik stigao za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva 2014. Na sjeveroistoku Brazila zabilježen je povećan broj poroda djece s oštećenjima mozga (mikrocefalija), što se povezuje zarazom fetusa Zika virusom tijekom trudnoće. Zika virus se prenosi ubodima komaraca, stoga svi putnici, a osobito trudnice moraju voditi računa o dobroj zaštiti od uboda.

Kina

Smog: Početkom prosinca je u Pekingu onečišćenje zraka bilo toliko, da je tijekom 4 dana bio objavljena uzbuna najvišeg stupnja. Obustavljena je proizvodnja u mnogim tvornicama, škole i vrtići su ostali zatvoreni, a građevinski radovi na otvorenom obustavljeni. Situacija se mijenja u ovisnosti o atmosferskim prilikama. Putnici bi morali pozorno pratiti objave u lokalnim medijima i u slučaju alarma izbjegavati boravak na otvorenom, smanjiti sve tjelesne napore i eventualno nositi maske za disanje.

El Salvador, Gvatemala, Kolumbija, Meksiko, Panama, Venezuela

Zika-Virus: Potrebna zaštita od uboda komaraca, osobita opasnost za trudnice.

Smrtonosne bolesti na putovanjima

Irak

Kolera: U 16 od 19 iračkih pokrajina zabilježeni slučajevi kolere. Provode se mjere cijepljenja. Prevencija je moguća pridržavanjem higijenskih mjera.

Mali

Malaria: Zadnjih mjeseci znatno povećan broj oboljelih. Pogođena su i relativno suha područja Timbuktu, Gao i Kidal. Neobično jake kiše u kišnom periodu su pogodovale razvoju populacije komaraca. Preporučuje se zaštita od uboda i preventivno uzimanje lijekova – kemoprofilaksa.

Mozambik

Crijevne infekcije: Širom zemlje velika opasnost od bolesti koje rezultiraju proljevima. U kišnom periodu redovito dolazi do lokalno ograničenih pojava kolere.

Tajvan

Dengue groznica: do sredine prosinca zabilježeno gotovo 50.000 oboljelih i 197 umrlih od posljedica bolesti. Inače, najveća opasnost za zarazu je u srpnju i kolovozu. Komarci koji prenose virus, obično su aktivni danju i treba paziti na zaštitu od uboda.

Tanzanija

Kolera: 11.000 oboljelih i 166 umrlih. Bolest se proširila i na Zanzibar.

Za aktualne informacije o oboljenjima u pojedinim državama preporučujemo portal njemačkog centra za putnu medicinu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Smrtonosne bolesti vrebaju na dalekim putovanjima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.