Sve šira primjena Botoxa u raznim područjima medicine

primjena-botoxa

Iako je “botoksiranje” jedan od najpoznatijih, najjednostavnijih i najraširenijih zahvata estetske kirurgije, Botox je dragocjeni lijek u mnogim drugim granama medicine. Najnovija istraživanja pokazuju njegovu učinkovitost čak i kod poremećaja ličnosti

Botulinski neurotoksin je prirodno sintetizirani mikrobni protein koji se koristi u tretmanima raznih zdravstvenih poremećaja, između ostaloga kod migrene, bruksizma (škripanje zubima u snu), strabizma (razrokosti), hipersalivacije (prekomjernog izlučivanja sline), neurogenog mjehura, bolova u koljenu, a prema novim istraživanjima čak i u psihijatriji, kod poremećaja ličnosti. Najčešće korišten je Botulinum neurotoksin tip A koji dolazi pod zaštićenim imenima: Botox, Dysport, Xeomin, Meditoxin i Prosigne.

Ipak, najšira primjena Botoxa je u plastičnoj i estetskoj kirurgiji. Novo izdanje časopisa Plastic and Reconstructive Surgery navodi osam indikacija kod kojih je uporaba Botoxa najbolje klinički dokazana:

  • Bore i ostali kozmetički problemi
  • Distonije lica
  • Paraliza ličnog živca i nepravilna regeneracija
  • Migrena
  • Drhtanje ruku
  • Pretjerano znojenje
  • Neuropatska bol
  • Grčevi gornjih ekstremiteta

Učinak Botoxa na bore traje 3-6 mjeseci

Bore na licu možemo podijeliti u dvije skupine: statičke i dinamičke. Statičke bore su uzrokovane stanjivanjem kože zbog starenja, izlaganja suncu i pušenja. Dinamičke su rezultat ponovljivih kontrakcija mišića lica – mimike. Jačina učinka je ovisna o dozi botulinskog neurotoksina, a na nju utječe  tehnika injiciranja i veličina mišića.  Efekt tretmana je vidljiv nakon 3 do 10 dana i traje 3 do 6 mjeseci.

Botox kod nepravilnosti lica

Osim za „peglanje bora“ estetska kirurgija koristi botulinski neurotoksin za poboljšanje oblika i položaja raznih nepravilnosti lica, primjerice obrva i uglova usta. Vrlo dobri učinci se postižu kod „kemijskog liftinga obrva“ popravka asimetrične obrve i poboljšanja oblika obrve kako to prikazuje video:

Botulinski neurotoksin je izrazito učinkovit kod distonija lica i predstavlja tretman izbora kod blefarospazma grčenja mišića oko oka koje dovodi do nevoljkog žmirkanja i zatvaranja oka te hemifacijalnog spazma, jednostrane bezbolne nepravilne kontrakcije muskulature lica.

Gustativna epifora – suze zbog okusa ili mirisa hrane

Rijetka posljedica paralize mišića lica može biti gustativna epifora za koju je karakteristično da kod  konzumacije  ili samo mirisanja jela jako poteku suze iz oka „krokodilske suze“. Botox je i ovdje pokazao dobar učinak.

Uporaba Botoxa u kozmetičke svrhe slučajno je pokazala pozitivno djelovanje kod migrene. Neka ispitivanja su pokazala moguće učinke kod epizodnih migrena (manje od 15 migrena mjesečno), ali ovo djelovanje nije u potpunosti potvrđeno jednom kasnijom studijom na 1838 bolesnika.
Dobro djelovanje Botoxa u odnosu na placebo je utvrđeno kod drhtanja ruku i kod znojenja dlanova, ali uz neželjeni učinak mišićnog slabljenja ruku.

Bolna stanja

Botulinski neurotoksin se uspješno koristi kod liječenja raznih bolnih stanja. Postoje naznake da je djelotvoran i kod dijabetske neuropatije, postoperativne neuropatije i ostalih kroničnih idiopatskih neuropatskih stanja.

Grčenje ruku kao posljedice traume, multiple skleroze, tumora CNS-a, moždanog udara i cerebralne paralize također se može tretirati botulin neurotoksinom. Kliničkim ispitivanjima je utvrđeno poboljšano držanje ruku, a napredak u funkcionalnosti, definiranoj mogućnošću rada ruku,  je potvrđena samo u jednoj seriji ispitivanja.

botox

Botoxom protiv graničnog poremećaja ličnosti

Istraživači sa Sveučilišta u Hannoveru su otkrili da Botox pomaže osobama koje pate od emocionalno nestabilnog  poremećaja ličnosti tipa Borderline  i svoj su rad objavili u svibanjskom broju The American Journal of Psychiatry.

„Botox bi mogao postati do sada jedini odobreni lijek protiv poremećaja ličnosti. Uz to, prednost je i u činjenici da njegovo djelovanje traje mjesecima“ kaže u priopćenju Prof. Tillmann Krüger s Klinike za psihijatriju, socijalnu psihijatriju i psihoterapiju Medicinskog fakulteta u Hannoveru. U svrhu novog istraživanja, njegov tim trenutno traži dragovoljke u dobi  između 18 i 40 godina s Borderline  poremećajem ličnosti iz razloga što 62% zahvaćenih predstavljaju žene.

U svom prvom istraživanju liječnici su jednokratno ubrizgali Botox u sredinu donjeg dijela čela pacijenticama s Borderline poremećajem kod kojih se simptomi nisu poboljšali nakon psihoterapije, antidepresiva i antipsihotika. Uspjeh ovog postupka je bio očit, simptomi bolesti poput impulzivnosti, promjena raspoloženja i lošeg socijalnog ponašanja su se znatno umanjili.

Facial-Feedback – mimika izražava emocije, ali i djeluje na njih povratno

Botox prigušuje negativne emocije i tako djeluje stabilizirajuće. On paraliza mišiće između obrva i sprječava izražavanje negativnih emocija. To dovodi do smanjenja  intenziteta tih emocija,  jer izraz lica i psihički osjećaji su usko povezani. Mimika izražava emocije, ali zbog efekta takozvane Facial-Feedback hipoteze djeluje povratno na naše raspoloženje.

Članak objavljen:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu