Bruksizam – škripanje zubima u snu

bruksizam

Škripanje zubiju u snu predstavlja problem najviše onda kada tog škripanja nismo niti svjesni. Moguće je da to radimo u snu već dulje vrijeme i da ne znamo. Obično saznamo za ovaj problem onda kada nam netko priopći da u snu pomičemo čeljust ili škripimo.

Drugi način kako to saznajemo je posjet zubaru koji nas obavijesti da imamo prilično istrošene zube (usred bruksizma zubi se sudaraju uz veliku silu što troši caklinu). Također, moguće je da imamo simptome kao što su bolovi u vilici ili glavi ujutro, nakon spavanja.

Bruksizam – uzroci

Bruksizam se obično povezuje sa stresom, smatra se da su osobe koje su izložene stresu sklone i škripati zubima međutim to baš i nije točno. Škripanje se može javiti uslijed stresa, ali jednom kada steknemo naviku stiskati zube, i puno vremena nakon početne stresne situacije, mi možemo nastaviti škripati zubima. To je navika.

Škripanje zubima u snu – liječenje

Glavna metoda je udlaga, mala plastična “navlaka” koja se stavlja na gornje zube, a radi se po otisku zubiju. Udlaga će štiti zube od međusobnog struganja. Lako je moguće da će vam popraviti i kvalitetu sna obzirom da nećete moći škripati.

Sekundarno, bruksizam se liječi uklanjanjem stresa kada je stres uzrok, lijekovima protiv boli kada je bol velika.
Istrošena caklina može se popraviti umjetnim materijalima o čemu će vas obavijestiti vaš zubar.

Noćne udlage protiv škripanja zubima u snu – cijena

Postoji više modela udlage, onih jednostavnijih i kompleksnijih. Za sve udlage se uzima otisak zubiju. Najjeftinija udlaga će koštati oko 300 kuna dok one kompleksnije koje se rade u specijaliziranom zubnom laboratoriju mogu koštati i 1 500 kuna i više.

Dodatne prednosti noćne udlage

Udlaga čuva formaciju zubiju jer zubi tijekom života mogu naginjati u stranu ili se pomicati. Također, onda drži zube u položaju koji je prirodan i ugodan za čeljust.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: udlaga za zube cijena, cijena udlage za zube, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bruksizam – škripanje zubima u snu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.