Injekcija sastava sličnog botoxu uklanja bol u koljenu

injekcija koljeno

Bol u koljenu trpi jedna od pet aktivnih sportašica i jedan od osam aktivnih sportaša – trkača i biciklista, bez obzira jesu li profesionalci ili rekreativci. To se događa i kod ostalih aktivnosti koje uključuju naprezanje koljena.

Bol se osjeća u prednjem i bočnom dijelu koljenskog zgloba. Kod većine pacijenata se postiže dobar učinak konvencionalnim liječenjem (fizikalna terapija, antiupalni lijekovi i kortikosteroidi). Kod tvrdokornih bolova, kod kojih konvencionalno liječenje nije davalo rezultata, problem se rješavao operacijom.

Znanstvenici s Imperial College London su upravo tako teškim slučajevima relaksirali mišić ispred i bočno od kuka injekcijom botulinskog toksina pod nazivom Dysport. Injekcija se daje pod kontrolom ultrazvukom.

Nakon ovog tretmana, slijedila je fizikalna terapija. Rezultati su bili vrlo zadovoljavajući. Šezdeset i devet posto ispitanika, kod kojih je ranije bezuspješno pokušavana konvencionalna terapija, riješilo se bolova i nije bilo potrebno provoditi dodatne medicinske mjere.

Oslobođenje od boli je trajalo i pet godina nakon injekcije. Važnost ovog otkrića leži u činjenici da su pacijenti liječeni opisanom metodom izbjegli operativni zahvat.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu