Sutra se obilježava Dan plave zvijezde: Bolesnik ne zna da ima rak, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu

61780195_771038806623077_4199680775068581888_n

Ove subote, 11. lipnja, od 10 do 12 sati Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Dan plave zvijezde (Blue Day) u Gajevoj 7, na terasi caffe bara Espresso. Gostima će se uz kavu dijeliti bademi koji alkaliziraju tijelo i vitaminski sok od naranče, te edukativan letak, kako bi se na simboličan način osvijestila potreba vođenja zdravog života i odlaska na preventivne preglede.

U suradnji s partnerom projekta, francuskom tvrtkom Servier, ovaj program pratit će i edukativna predavanja kroz mjesec lipanj. Predavanje koje slijedi će 13. 6. u 18 h održati dr. sc. Davor Kust, dr. med., specijalist onkologije i radioterapije, koji je zaposlen na Klinici za onkologiju KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu te je idejni začetnik i osnivač onkološke mreže, bit će na temu “Prevencija i rano otkrivanje raka probavnog sustava”.

Predavanje će se moći pratiti putem stranice Udruge na Facebooku kako bi svi zainteresirani iz bilo kojeg dijela Hrvatske mogli prisustvovati.

Davor Kust
FOTO: Udruga P.I.N.K. – life

Kako je nastao Dan plave zvijezde?

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju “Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava šestu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Ovo sijelo raka je drugo po pojavnosti i po smrtnosti od zloćudnih novotvorina. Od raka debelog i završnog crijeva (kolorektum) u Republici Hrvatskoj obolijeva godišnje prosječno oko 3.500 osoba, a oko 2.200 ih umire, što je stabilan trend u posljednjih nekoliko godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2019. godini, rak debelog crijeva je otkriven u 3.660 osoba.

Prema podacima baze umrlih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tj. Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini je od te bolesti umrlo 2.079 osoba, što je nešto niži apsolutni broj u odnosu na 2018. kad je umrlo 2.240 osoba i 2019. kada je umrlo 2.095 osoba. Tako je to treća godina zaredom u kojoj se broj umrlih smanjuje.

Pročitajte članak “Rak debelog crijeva – uzroci, simptomi i liječenje“.

Pozivnica za Dan plave zvijezde
FOTO: Udruga P.I.N.K. – life

Postoji način da se spase životi

Ovo smanjenje smrtnosti bi bilo značajnije kad bi se svi građani pridržavali preporuka za sprječavanje raka kolorektuma, kao i kada bi svi koristili priliku koja im je omogućena – da obave pregled stolice na golim okom nevidljivu krv u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. godine. Time bi se svake godine spasilo 1.000 – 1.500 života.

Vrlo je važno da javnost bude dobro obaviještena kako je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, te da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi, pa je bitno da se u okviru programa pregledavaju i svi oni koji za sebe misle da su potpuno zdravi. Bolesnik nema znakova ove teške bolesti i ne zna da ima rak, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu.

Stanovništvo treba podučiti da je ovu vrstu raka moguće i spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva (polipa) i njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Važan pomak napravljen je u stupnju organizacije programa jer je od 2017. godine omogućeno praćenje pokazatelja kvalitete probira, čime se omogućava još bolje osiguranje i unaprjeđenje kvalitete svih postupaka i pregleda obavljenih u okviru organiziranog programa probira.

Pročitajte članak “10 razloga da se odazovete Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva“.

Više o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva
FOTO: Getty Images

Više o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Odlukom vlade Republike Hrvatske krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Neposredni cilj programa ranog otkrivanja raka (probira – engl. screening) je otkrivanje te bolesti u asimptomatskih, naoko zdravih osoba oba spola, ali i predstadija raka – polipa, ističe prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med. spec. epidemiolog, nacionalna koordinatorica programa.

Dugoročni cilj je smanjenje pobola i smrtnost od tog sijela raka, poboljšanje kvalitete života oboljelih zahvaljujući ranoj dijagnostici, te time unaprjeđenje zdravlja stanovništva. Organizirani program probira uključuje organizirano pozivanje na pregled, praćenje pokazatelja provedbe i učinka, te unaprjeđenje i osiguranje kvalitete obavljenih pregleda prema postavljenim standardima. Antoljak objašnjava:

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena četiri ciklusa pozivanja te je upravo započeo peti. Prvi ciklus je zbog mnogobrojnih provedbenih problema trajao znatno dulje (pet godina). Procjena odaziva završenog 4. ciklusa je 24 – 52 %, ovisno o županiji i godištu, a veći je u starijoj dobnoj skupini.

U nekoliko županija tijekom prvog dijela ovog ciklusa postignut je značajan porast broja odazvanih osoba, što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana, kao i rada patronažnih sestara na terenu. Nažalost, taj trend je usporen zbog pandemije. Procjena mediana ukupnog odaziva završenog 4. ciklusa je 36 %, a mediana udjela testiranih osoba unutar programa je 25 %.

Neke osobe obave pregled unutar drugih preventivnih pregleda, te je po podacima EHIS istraživanja, koje se provodi putem ankete, u 2019. godini 30 % muškaraca i 29 % žena u dobi 50 – 74 godine ovaj test obavilo unutar zadnje dvije godine, a ukupno 37 % unutar tri godine. Antoljak naglašava:

Očekujemo da će u sljedećem EHIS istraživanju postotak biti još veći, no, kako i dalje ne dostiže nužnih 45 % ili željenih 65 %, potrebna je pojačana edukacija i podizanje svijesti o koristi ovog programa za očuvanje zdravlja građana. Program se provodi u ovoj dobnoj skupini jer se tako postižu optimalni rezultati i otkriva najveći udio ljudi s rakom ili prekancerozama debelog crijeva.

Pročitajte članak “Gastroenterolog odgovara na najčešća pitanja o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva“.

Faktori rizika za rak debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

Nacionalna koordinatorica programa: “Važno je educirati sve, a ne samo ciljnu skupinu!”

Za vrijeme tromjesečne obustave rada zbog pandemije i tijekom protekle dvije godine u kojima smo doživjeli i razaranja zbog potresa u nekoliko županija, program se provodio otežano, dodaje. Iz podataka koji se prate može se zaključiti da su, unatoč teškoćama i nešto duljem trajanju ciklusa (2,5 godine), zavodi za javno zdravstvo obavili posao pozivanja, testiranja i naručivanja na kolonoskopije u cijelosti, a edukativne aktivnosti i motivacija sa strane liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara pokazuju dosad najveći učinak na odaziv, te će ga trebati intenzivno i trajno nastaviti, što je izazov za ionako opterećen zdravstveni sustav. Nacionalna koordinatorica programa zaključuje:

Ipak, važno je naglašavati da upravo ovaj način prevencije i ranog otkrivanja raka može odteretiti zdravstveni sustav, jer znamo koliko je dugotrajno i skupo liječenje uznapredovale bolesti, a pogotovo koliko je važno očuvanje zdravlja stanovništva u jeku pandemije, a i inače. O očuvanju zdravlja važno je obrazovati sve, a ne samo ciljnu dobnu skupinu jer kvaliteta života bolesnika koji su liječeni u poodmakloj fazi raka debelog crijeva je ipak narušena, a preživljenje slabije. Stoga se ove godine program provodi pod motom “Pošalji uzorak – spriječi rak”, kako bi svi uključeni zaista i poslali uzorak. U ovom, 5. ciklusu, iz županijskih zavoda za javno zdravstvo pozivaju se sve osobe rođene od 1947. do 1971. godine.

Pročitajte i članak “Liječnica donosi 10 razloga zašto si ne smijemo dopustiti lošu probavu“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge P.I.N.K. – life.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga P.I.N.K. - life

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu