Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Struka zabrinuta zbog porasta visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Hrvatska ima nisku učestalost HIV infekcije, koja je ove godine potvrđena kod 100 osoba, a rana dijagnostika omogućava uspješno liječenje i smanjenje daljnjeg prijenosa, istaknuto je uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca. 

Na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić je istaknula:

Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika, dok je u EU prosječna stopa 3,7. Za održavanje povoljnog trenda važno je testiranje, prevencija i edukacija građana.
FOTO: Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Danas se uz infekciju HIV-om može dugo živjeti

Infekciju se može otkriti testiranjem jer zaraženi HIV-om, ali i uzročnicima drugih spolno prenosivih bolesti, u početku najčešće nemaju simptome, no komplikacije mogu biti ozbiljne, kao i rizik za nesvjesno širenje na druge osobe.

Ako se otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om u današnje je vrijeme cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek, a liječenjem se eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem.

Epidemiološki podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj ukupno evidentirane 2.004 osobe oboljele od HIV infekcije, a 349 ih je umrlo.
Ako se otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om u današnje je vrijeme cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek
FOTO: Shutterstock

Ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno 100 slučajeva zaraze HIV-om, među kojima 18 oboljelih od AIDS-a. Devet zaraženih je preminulo ove godine.    

U 90 % slučajeva zaraza se prenosi spolnim odnosom bez zaštite, najčešće među homoseksualnom muškom populacijom. U trećini slučajeva prenesena je heteroseksualnim odnosom, a oko 5 % infekcija preneseno je injektiranjem droga nesterilnim iglama i špricama.   

Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti je naglasio:

Zaraza HIV-om i AIDS nekada su bile smrtonosne bolesti, a danas je to kronična infekcija koju se uspješno drži pod nadzorom.

Pročitajte članak “HIV I AIDS – prijenos, uzroci, simptomi i liječenje“.

Naglasak je stavljen na testiranje

U ranom otkrivanju zaraze važna je uloga centara u zajednici, kamo svatko može doći anonimno i besplatno se testirati, bez uputnice na spolno prenosive bolesti.

U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog visokog udjela visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju, kao i zbog pojave ostalih spolno prenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja i hepatitis C.

U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog visokog udjela visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju
FOTO: Shutterstock

Ta udruga već deset godina nudi usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV i druge spolno prenosive bolesti na CheckPointu u Domagojevoj 10.

Mirela Šentija Knežević iz Grada Zagreba je ustvrdila da su sredstva za to osigurana u gradskom proračunu, a osim u Domagojevoj, testiranje se od ove godine provodi i u sklopu Centra za mlade Grada Zagreba, i to dva puta tjedno.

Pročitajte i članak “HIV test – kome je potreban, kako izgleda i gdje u Hrvatskoj se provodi“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu