Stidne uši – prijenos, simptomi i liječenje

stidne usi

Pediculosis pubis („stidne uši“) je bolest uzrokovana parazitom Pthirius pubis, koji napada ljudske pubične dlake. Osim genitalnog područja, može zahvatiti i ostala područja prekrivena dlakom. Smatra se da je ovom bolešću pogođeno oko 2% svjetske populacije.

Stidna uš je mali insekt veličine vrška pribadače. Dugačka je između 1 i 3 mm i ima 6 nožica. Karakteristično je da ima stražnje noge deblje od prednjih te velike kandže. Uš ne može skakati i hrani se isključivo krvi. Ljudi su jedini poznati domaćini ovog parazita. Odrasli su češće pogođeni od djece.

Prijenos pedikuloze

Najčešći put prijenosa je spolni put, odnosno kontakt s intimnim područjem zaražene osobe. Rjeđe se može se prenijeti putem ručnika, odjeće i posteljine. Kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, uš može preživjeti vrlo kratko vrijeme izvan ljudskog tijela (1 do 2 dana). Smatra se da je incidencija pedikuloze u padu kao posljedica sve češćeg uklanjanja dlaka sa  intimnih dijelova tijela.

Životni ciklus stidne uši

Uš svoja jaja postavlja najčešće u području grubih dlaka genitalne i perianalne regije ljudskog tijela. Rjeđe se mogu naći u području brade, brkova, trepavica, obrva ili pazuha. Uglavnom ne zahvaćaju kosu jer su vlasi puno nježnije od navedenih područja s nešto grubljom dlakom.

Ženka odlaže jaja triput dnevno. Izliježu se nakon 6 do 8 dana, a do stadija odrasle uši potrebno je i do 25 dana. Hrane se isključivo krvi, 4 do 5 puta dnevno. Životni vijek im je oko 30 dana.

Simptomi pedikuloze

Glavni simptom pubične pedikuloze je svrbež u području pubičnih dlaka, koji nastaje kao posljedica preosjetljivosti na slinu uzročnika. Postaje intenzivniji tokom dva ili više tjedana od infekcije i češće se javlja noću. Rjeđe se mogu javiti karakteristične sivo- plave makule (mrlje) na zahvaćenom području kao posljedica ugriza. Pojedinac koji ima stidne uši na stidnim dlakama može vidjeti malene plazeće sivo-bijele insekte. Mogu se vidjeti i male ovalne žute ili bijele grudice koje vise s ruba stidnih dlaka (jajašca).

Dijagnoza pedikuloze

Dijagnoza se postavlja pažljivim pregledom dlaka pubičnog područja i traganjem za gnjidama, nimfom ili odraslom uši. Zahvaćene dlake mogu se odstraniti škarama i pregledati detaljno pod svjetlosnim mikroskopom.

Preporučuje se pregledati i sve ukućane zaražene osobe zbog mogućeg prijenosa putem ručnika ili drugih zajedničkih predmeta. Zaražena osoba  bi se trebala testirati i na ostale spolno prenosive bolesti.

Liječenje pedikuloze

Liječenje je lokalno, primjenjuju se preparati permetrina ili šamponi koji sadrže permetrin ili lindan. Trudnice trebaju izbjegavati šampone koji sadrže lindan.

Obavezno treba pregledati i po potrebi liječiti partnera, jer je spolni prijenos unatoč korištenju kondoma vrlo vjerojatan, budući da kondom ne prekriva cijelo genitalno područje na kojem se mogu nalaziti stidne uši.

Osim liječenja, preporučuje se iskuhavanje te sušenje ručnika, odjeće i posteljine na visokim temperaturama. Suzdržavanje od spolnih odnosa bilo bi poželjno do 24h nakon liječenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stidne uši, stidne uši liječenje, stidne uši simptomi, svrbež stidnih dlaka, picajzle, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu