51 % djevojaka i 34 % mladića u Hrvatskoj primili su najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a! Očekuje se još veći odaziv jer cijepljenje kreće u ranijoj dobi

Budi mRAK roditelj

U sklopu javnozdravstvene kampanje Budi mRAK roditelj održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Prim. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je rekla:

U prošloj školskoj godini 51 % djevojaka i 34 % mladića u dobi od 15 godina su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. To je porast od gotovo 6 % u odnosu na prethodnu školsku godinu. Doista, velik porast i velik napredak!

Najbolji odaziv je na sjeveru Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji. Najmanji odaziv je na jugu Hrvatske.

Stručnjaci očekuju da će odaziv biti ipak veći, s obzirom na to da je cijepljenje krenulo od petog razreda.
Besplatno cijepljenje od petog razreda
FOTO: Budi mRAK roditelj

Besplatno cijepljenje od petog razreda

Dr. Neda Ferenčić Vrban, doktorica školske medicine i tajnica Udruge Liga protiv raka, je poručila:

Od početka 2023. godine uvedeno je besplatno cijepljenje od petog razreda, a ne kako je dosad bilo, samo u osmim razredima. Stanje na terenu je dobro. Već je bio određen odaziv i učenika iz petog razreda i nadamo se da će se od ove školske godine to samo nastaviti u dobrom smjeru, jer su preporuke da se djeca cijepe u što ranijoj dobi.

Grad Zagreb prvi je uveo besplatno cjepivo za djevojčice i dječake. Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pom. pročelnice za zdravstvo pri Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, je rekla:

Prema posljednjim podacima u Zagrebu je cijepljeno 58,4 % djevojčica i 37,8 % dječaka, što je bolji rezultat od ukupnog prosjeka procijepljenosti u Hrvatskoj. Zbog važnosti ove teme, prevencije i zaštite zdravlja, Grad Zagreb zagovara uvođenje obveznog cijepljenja protiv HPV-a.
Dr. sc. Mirela Šentija Knežević
FOTO: Budi mRAK roditelj

Budi mRAK roditelj – educira o važnosti cijepljenja protiv HPV-a

Budi mRAK roditelj kontinuirano provodi radionice za učenike diljem Hrvatske, kako bi njih, ali i njihove roditelje educirali o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, koji je uzročnik čak šest vrsta raka. Elena Cahun, voditeljica kampanje Budi mRAK roditelj, je objasnila:

Uz veliku potporu zdravstvenih institucija provodimo ovaj projekt već niz godina u hrvatskim školama. Odaziv je jako dobar, učenicima su zanimljive naše radionice jer su interaktivne i vode ih studenti medicine, a nauče sve što trebaju o zaštiti svojeg zdravlja. Kako je od ove godine krenulo cijepljenje i u nižim razredima, vjerujemo da ćemo naše radionice provoditi i u tim razredima osnovnih škola.

Mr. sc. Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca, je dodala:

Rekla bih da je predrasuda koja je temeljena na neznanju jedan vrlo velik problem. I prije svega to trebamo riješiti. Moramo biti svjesni da trebamo dovesti učenike do toga da razumiju problem, ali i njihovi roditelji. Jer ovdje govorimo o zaštiti zdravlja djece i mladih. Imamo već predmete u našem obrazovanju koji itekako imaju prostora gdje mladi mogu učiti o zaštiti svojeg zdravlja.
cjepivo protiv HPV-a
FOTO: Getty Images

Cjepivo može spriječiti rak

Javnozdravstvena kampanja Budi mRAK roditelj usmjerena je na prevenciju i edukaciju mladih, ali i njihovih roditelja kada je riječ o zaštiti od HPV-a. Riječ je o virusu koji je uzročnik čak šest vrsta raka.

Posljednja studija iz Švedske je pokazala da upravo ovo cjepivo može spriječiti rak.

Naime, objavljeni su rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi 10. – 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90 % slučajeva, za razliku od necijepljenih.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje javnozdravstvene kampanje Budi mRAK roditelj.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Budi mRAK roditelj

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu