Škole i bolnice u gradovima u opasnosti ovog ljeta! Znanstvenici: “Riječ je o nečemu što će imati teške posljedice za ljudsko zdravlje!”

Europska agencija za okoliš objavila je da se gotovo polovica škola i bolnica u europskim gradovima nalazi na urbanim toplinskim otocima

Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je da se gotovo polovica škola i bolnica u europskim gradovima nalazi na urbanim “toplinskim otocima”, što ranjivo stanovništvo izlaže temperaturama opasnima po zdravlje dok se utjecaji klimatskih promjena pogoršavaju.

Oko 46 % bolnica i 43 % škola nalazi se u područjima koja su najmanje 2 °C toplija od regionalnog prosjeka, što potiče jače udare toplinskih valova nego u ruralnim područjima, objavila je EEA u analizi kako se Europa može prilagoditi klimatskim promjenama.

Razlog je efekt urbanog toplinskog otoka, gdje gusti skupovi zgrada i infrastrukture poput cesta apsorbiraju i zadržavaju više topline od zelenih površina. 
Klimatske promjene, uzrokovane industrijom koja nastavlja sagorijevati fosilna goriva, čine toplinske valove sve toplijim i češćim
FOTO: Shutterstock

Teške posljedice za ljudsko zdravlje

Blaž Kurnik, voditelj odjela EEA-e za klimatske prilagodbe, je rekao:

Riječ je o nečemu što će imati teške posljedice za ljudsko zdravlje.

Klimatske promjene, uzrokovane industrijom koja nastavlja sagorijevati fosilna goriva, čine toplinske valove sve toplijim i češćim. Trend je to koji, u kombinaciji s urbanim toplinskim otocima, predstavlja rizike uključujući povećanu smrtnost od toplinskog stresa za ranjive populacije poput starijih osoba.

Kurnik je objasnio:

Ranjivost u Europi raste i zbog starenja stanovništva, zbog sve zgusnutijih gradova. To je nešto što će, uz kombinaciju toplinskih valova, postati priličan rizik za društvo u budućnosti.
smanjenje učinka toplinskih otoka u gradovima
FOTO: Shutterstock

Fenomen je uočen tijekom temperaturnih ekstrema. Za toplinskog vala u kolovozu 2003. smrtnost povezana s vrućinom u gradovima u području West Midlandsa u Britaniji bila je dvostruko veća nego u lokalnim ruralnim područjima.

EEA je pozvala vlade da uvedu mjere za smanjenje učinka toplinskih otoka u gradovima, kao što je uvođenje više zelenih površina i vode za hlađenje. Neki su već i krenuli, poput Pariza koji je uveo program transformacije područja oko 10 škola u hladnije, zelenije prostore, s fontanama i biljkama otpornim na sušu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu