Utrnuli prsti česta su pojava, ali kada trebate otići liječniku?

Utrnuli prsti

Utrnuli prsti, koje karakterizira djelomični ili potpuni gubitak osjeta u prstima, česta su pojava. Primjerice, osoba može doživjeti privremenu obamrlost, zbog nenamjernog pritiska na živac, koja obično nestaje nakon promjene položaja.

Međutim, uporna ili pogoršana utrnulost prstiju može ukazivati na temeljni zdravstveni problem koji zahtijeva liječničku pomoć.

Utrnulost prstiju ruku – uzroci

Različiti čimbenici mogu dovesti do utrnulih prstiju, prvenstveno zbog kompresije, oštećenja ili iritacije živaca odgovornih za prijenos signala u i iz mozga. Stanja kao što je sindrom karpalnog tunela, karakterizirana utrnulošću, trncima i bolovima u palcu, kažiprstu i srednjem prstu, često nastaju zbog ponavljajućih pokreta poput tipkanja.

Cervikalna radikulopatija, koja je posljedica kompresije živca u vratu, može uzrokovati obamrlost i trnce koji se protežu do ruku.

Osim toga, neuropatija povezana s dijabetesom može dovesti do oštećenja živaca u ekstremitetima, dok Raynaudov fenomen sužava arterije prstiju, utječući na cirkulaciju i uzrokujući utrnulost, osobito u hladnim uvjetima.

Reumatoidni artritis, uklještenje ulnarnog živca, infekcije poput lajmske bolesti i razna sistemska stanja koja utječu na krvne žile ili živce također mogu doprinijeti utrnulosti prstiju.

Utrnulost prstiju ruku
FOTO: Shutterstock

Utrnuli prsti – simptomi

Simptomi mogu varirati od trnaca i slabosti do vidljivih promjena na šakama ili rukama. U nekim slučajevima utrnuli prsti mogu zahtijevati hitnu medicinsku pomoć, osobito ako su popraćeni simptomima poput smetenosti, otežanog disanja ili iznenadne slabosti na jednoj strani tijela, što ukazuje na moždani udar.

Dijagnoza utrnulosti prstiju uključuje procjenu povijesti bolesti, fizički pregled i moguće dodatne testove kao što su elektrodijagnostički testovi, rendgen, magnetska rezonanca ili testovi krvi, kako bi se utvrdio temeljni uzrok.

Liječenje i prevencija

Mogućnosti liječenja razlikuju se ovisno o ozbiljnosti i uzroku utrnulosti, uključujući lijekove bez recepta, proteze, toplo/hladnu terapiju, kontrolu tjelesne težine, tjelovježbu i u teškim slučajevima kirurške intervencije za ublažavanje kompresije živaca ili popravak oštećenih živaca.

Strategije prevencije utrnulih prstiju uključuju prakticiranje dobrog držanja, pravljenje pauza tijekom aktivnosti koje se ponavljaju, istezanje i korištenje ergonomskih alata.

Prognoza za osobe s utrnulim prstima ovisi o čimbenicima kao što su temeljni uzrok, dob, zdravstveno stanje i pravodobnost intervencije.

Rano liječenje često može ublažiti simptome i spriječiti dugoročnu štetu. Stoga je hitno traženje liječničke pomoći ključno kada imate upornu ili pogoršanu utrnulost prstiju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nall, R. (2024). Why Are My Fingers Numb? Healthline.
  2. Heid, M. (2023). Why Are My Fingers Numb? WebMD.
  3. Numbness in hands. (2023). Mayo Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu