Eterična ulja za bebe i djecu

eterična ulja

Upotreba eteričnih ulja ima različite povoljne učinke na zdravlje, no često se postavlja pitanje jesu li ta ulja sigurna za bebe i djecu. Odgovor je da, ali samo određena eterična ulja se preporučuju za upotrebu kod beba i djece.

U nastavku saznajte koja eterična ulja su sigurna za bebe i djecu i kako ih koristiti.

Eterična ulja koja su sigurna za bebe i djecu

Postoje brojna eterična ulja koja su sigurna za upotrebu kod beba i djece, ali ih je potrebno razrijediti prije upotrebe. Neka od eteričnih ulja koja su sigurna i korisna za bebe i djecu su sljedeća:

 • Eterično ulje kamilice – ovo eterično ulje može doprinijeti umirivanju beba i djece te može pomoći bebama i djeci koja imaju problema sa spavanjem.
 • Lavandino eterično ulje – studija objavljena 2016. godine u časopisu Breastfeeding Medicine pokazala je da su bebe koje su mirisale lavandu iskusile manje boli i sporiji ritam srca. To pokazuje da lavanda može imati umirujući učinak.
 • Eterično ulje kopra – također ima umirujući učinak te može pomoći kod probavnih problema.
 • Eterično ulje mandarine – odlična zamjena za lavandino ulje kod beba i djece koje iritira miris lavande. Kao i lavandino ulje, djeluje umirujuće.
eterično ulje lavande
Foto: Photo Secrets

S druge strane, neka od eteričnih ulja koja bi trebali izbjegavati kod upotrebe za bebe i djecu zato što mogu biti iritirajuća su:

 • eterično ulje timijana,
 • origano eterično ulje,
 • eterično ulje lovora,
 • eterično ulje pupoljka klinčića,
 • eterično ulje bosiljka,
 • eterično ulje češnjaka,
 • eterično ulje limunske trave,
 • ostala citrusna eterična ulja.

Eterična ulja za bebe i djecu – kako ih koristiti

Eterična ulja koja su sigurna za bebe i djecu možete koristiti na nekoliko različitih načina. Bitno je napomenuti da se nerazrijeđena eterična ulja ne smiju nanositi na bebinu kožu! Eterično ulje potrebno je razrijediti nekim od baznih ulja koja su pogodna za bebe i djecu, kao što su:

Eterična ulja potrebno je razrijediti do koncentracije oko 0.5 – 1% za bebe i djecu. Kako biste to postigli, možete na 1 ½  jušnu žlicu baznog ulja staviti jednu kap eteričnog ulja. Ne preporučuje se upotreba maslinovog ulja kao baznog ulja na bebinoj koži zato što je može iritirati. Više o uljima za masažu i baznim uljima možete saznati ovdje.

Bebe i djeca nikada ne smiju progutati eterično ulje, stoga držite bočice ulja izvan dohvata djece.

Jedna od najčešćih primjena razrijeđenih eteričnih ulja kod beba i djece je masiranje. Razrijeđeno ulje je potrebno zagrijati među rukama i uz nježne pokrete umasirati u kožu. Nikada nemojte nanositi eterično ulje na bebino ili djetetovo lice.

masaža bebe
Foto: Photo Secrets

Drugi način na koji možete primijeniti razrijeđeno eterično ulje je raspršivanjem ulja u bebinoj/djetetovoj sobi. Ovo se smatra i sigurnijom metodom upotrebe eteričnih ulja kod djece i beba u odnosu na masiranje. Razrijeđeno ulje možete raspršiti po sobi prije spavanja kako bi soba imala umirujući učinak na dijete. Nikako nemojte raspršivati eterično ulje po djetetovom jastuku.

Za ove primjene provjerite paragraf o dobnim skupinama kako biste vidjeli je li beba dovoljno stara za primjenu na koju ste se odlučili.

Eterična ulja za bebe i djecu – u kojim dobnim skupinama se smiju koristiti

Medical News Today prenosi da se eterična ulja ne bi smjela koristiti u blizini djece mlađe od 3 mjeseca. Izbjegavanje eteričnih ulja vrijedi i kod prerano rođenih beba te savjetuju barem 3 mjeseca ne korištenja ovih ulja od rođenja djece.

The New York Times prenosi da kod djece mlađe od 6 mjeseci ne preporučuje se raspršivanje eteričnih ulja po zraku.

Ako vaša beba ili dijete ima astmu, preporučuje se izbjegavanje ikakve upotrebe eteričnih ulja. Ako vaša beba/dijete ima druge medicinske probleme ili uzima lijekove, posavjetujte se s liječnikom oko upotrebe eteričnih ulja.

Članak objavljen:

Izvori

 1. Akcan, E., & Polat, S. (2016). Comparative effect of the smells of amniotic fluid, breast milk, and lavender on newborns’ pain during heel lanceBreastfeeding Medicine, 11(6), 309-314.
 2. Barrell, A. (2018). Are essential oils safe for babiesMedical News Today
 3. Carr, T. (2019). Are Essential Oils Safe For KidsThe New York Times
 4. Harper, E. (2016). Safe Essential Oils for Babies and How to Use ThemHealthline

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu