Sigurno na godišnji odmor: I najmanja distrakcija u vožnji može biti kobna! Držite se ovih 8 pravila u prometu dok putujete

Ljeti je na hrvatskim cestama promet vrlo gust

Ljeti je na hrvatskim cestama promet vrlo gust, znatno više nego što je to slučaj tijekom ostatka godine. Samim time, ljeti su one i rizičnije, odnosno opasnije za sve sudionike prometa, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Dodaje da su prometne nesreće u Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem. Vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U Hrvatskoj je posljednjih godina izražen trend smanjenja prometnih nesreća, kao i smanjenja broja umrlih i ozlijeđenih usprkos povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica. Kako bi se nastavio ovaj dobar trend, potrebno je i dalje ulagati velike napore u prevenciju prometnih nesreća i promociju kulture odgovorne i sigurne vožnje.

Putovanje na godišnji odmor (ili s godišnjeg odmora) može biti posebno rizično iz više razloga. Velik dio ljudi želi što prije stići do željenog odredišta, što u slučaju prometnih gužvi dovodi do nervoze koja može značajno utjecati na kvalitetu i sigurnost vožnje.

Također, neki ponekad precijene vlastitu sposobnost koncentracije i kreću na put umorni, nakon posla ili nakon cjelodnevnog kupanja (u slučaju kad se radi o povratku s mora), što može imati fatalne posljedice. Tu su još i visoke temperature i jako sunce koji nimalo ne olakšavaju vožnju.

Putovanje na godišnji odmor
FOTO: Shutterstock

Poštujte ovih osam pravila u prometku dok putujete

HZJZ upozorava da je zato u vožnji općenito, a posebno prilikom duljih putovanja iznimno važno poštovati sljedeća pravila.

1. Nemojte piti alkohol

Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti, a ponekad i “samo” jedna čašica može biti kobna.

Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti.

2. Povećajte oprez i prilagodite brzinu kretanja

Opreza na cesti nikad dosta. Vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače. Držite siguran razmak od drugih vozila, uvijek najavite svoju kretnju i vozite prema propisanim ograničenjima.

Poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg perioda ljetne suše – ceste su tada vrlo skliske i opasne.

Opreza na cesti nikad dosta
FOTO: Shutterstock

3. Koristite sigurnosni pojas

Sigurnosni pojas moraju koristiti svi koji se nalaze u automobilu – on doslovno spašava živote! Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako su viša od 135 cm).

4. Ne koristite mobitel u vožnji

Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput handsfree upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

5. Na put krećite odmorni i radite potrebne pauze

Iako možda želite što prije stići do svojeg odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste “uštedjeli” vrijeme.

Također, nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći “u komadu”. Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

Planirajte svoje putovanje (rutu)
FOTO: Shutterstock

6. Planirajte svoje putovanje (rutu)

Uzimajući u obzir velike gužve za vrijeme ljetnih mjeseci, dobar plan putovanja dobro će vam doći. Istražite koje su najbolje i najsigurnije rute te u obzir uračunajte vrijeme koje ćete provesti u koloni. Osim toga, pobrinite se da u vozilu imate dovoljno tekućine kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti – to je posebno korisno ako zapnete u koloni.

7. Posebno oprezni budite ako su djeca s vama u vozilu

Dobro provjerite jesu li sjedalice pravilno postavljene, odnosno da djeca koja sjede na stražnjem sjedalu koriste sigurnosni pojas. Također, ni u kojem slučaju ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu, čak ni uz otvoren prozor.

8. Provjerite tehničku ispravnost vozila

Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila – od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije, pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu