Signali koje vam tijelo šalje kad ste pod stresom

Signali stresa

Svi oko vas stalno govore o stresu i tehnikama opuštanja. Možda vam se čini da živite mirnim i običnim životom pa čak i ne znate da vas neke situacije izbacuju iz takta. Ipak, vaše tijelo odlično prepoznaje posljedice stresa. Kad ste pretjerano izloženi napetostima, ono šalje znakove za uzbunu.

Ovo su samo neki signali koje organizam emitira kad ste pod stresom. Prepoznajete li neki od njih kod sebe?

Nesanica, loši snovi i košmari

Ako se svake noći budite preznojeni i uplašeni, jer sanjate da vas progoni neko čudovište ili da padate s visoke zgrade, onda postoji velika šansa da ste pod stresom. Anksioznost i stres su zapravo među najčešćim uzrocima loših snova i košmara

Nesanica i noćne more
Foto: Pixabay

Noćne more pokazuju da vaš mozak pokušava obraditi negativnost i stres kroz koji prolazite. S druge strane, upravo će košmari biti uzrok dodatnog stresa – koji će sljedeće noći izazvati novu noćnu moru. Ako ne pronađete način da se opustite, ostat ćete u tom začaranom krugu.

Još jedan drugi problem sa spavanjem može biti znak da ste pod stresom. Bez obzira na to koliko ste umorni, možda patite od nesanice. Kad ležite u krevetu, prolazite u mislima sve svoje brige, a zatim ih ponovo “žvačete”, vaš mozak ne može postići opušteno stanje koje mu je potrebno da prijeđe u stanje spavanja. Umjesto toga se vrtite satima, a nekad i čitave noći.

Pokušajte se osloboditi pritiska tako što ćete zapisati na papiru sve što morate napraviti sljedećeg dana. Neka papir i olovka budu pokraj vašeg kreveta. Ako se uznemirite – zabilježite i to je već, na određeni način, problem manje.

Zubi koji bole

Bole li vas ikad zubi ujutro kad se probudite? To je najvjerojatnije posljedica škrgutanja zuba tijekom noći i stezanja mišića lica.

Bruksizam
Foto: Pixabay

Možda je bruksizam način na koji vaše tijelo reagira na stres, ali definitivno je dobar put do toga da upropastite svoje zube. Neprestano škripanje, škrgutanje i pritisak koji zubi pritom trpe izazivaju bol koju ujutro osjećate.

Kako biste izbjegli oštećenja, savjetujte se sa stomatologom o tome kakav štitnik možete koristiti dok spavate.

Češće se razbolijevate

Ako vas sve češće hvata kihanje, kašljete, imate glavobolje, sasvim je sigurno da vam tijelo poručuje da malo usporite. Slabljenje i pad imunološkog sustava dolaze kao reakcija na stres. 

Za vrijeme dužeg stresa, kortizol prestaje raditi svoj normalan posao reguliranja stanica imunološkog sustava pa se tako povećavaju šanse da se razbolite i ostanete duže bolesni. Bez obzira na to je li vas napala bakterija, virus ili neka alergija, stres može izazvati kroničnu upalu i zaista vas slomiti. 

Često razbolijevanje
Foto: Pixabay

Opada vam kosa

Svakog dana primjećujete sve više kose na češlju ili u umivaoniku prilikom pranja? Prekomjerno opadanje kose nerijetko dolazi kao jedan od znakova da ste izloženi stresu.

Kada gledate kako vam kosa slabi i kako je ima sve manje, to postaje dodatan razlog za anksioznost i stres. Na ovaj način se vrlo brzo nađete u onom istom začaranom krugu. Živcirate se pa vam opada kosa, opada vam kosa pa se živcirate – čini se kao problem bez rješenja.

Međutim, nije tako. Istovremeno s njegom kose, radite i na oslobađanju od stresa i uskoro ćete ponovno imati svoju divnu frizuru.

Opadanje kose
Foto: Pixabay

Postajete zaboravni

Zaboravili ste sestrin rođendan, važni sastanak sa šefom, roditeljski u školi mlađeg djeteta, niste sigurni u to koji je datum i izgleda kao da vam svi važni dogovori i datumi izmiču? Zaboravnost nije opasna, ali jest znak da se nešto događa.

Zapravo, emotivni stresori i anksioznost su izravno povezani a vašim kognitivnim sposobnostima govora, pamćenja i motoričkih funkcija. Ako vam je teško prisjetiti se nekog događaja ili vam često “pobjegne misao”, to su samo signali koje vam mozak šalje. Usporite, odmorite se, opustite se.

Zaboravnost
Foto: Pixabay

Dobivate na težini

Kad ste pod stresom, tijelo instinktivno reagira tako da se bori ili bježi. Taj odgovor borbe ili bijega uvjerava vaš mozak da ćete trošiti velike količine energije.

Potom, vaš mozak oslobađa kemikalije koje povećavaju žudnju za šećerom, masnoćama i visokim kalorijama. Vaše tijelo vapi za energijom, a pronalazi je u tanjuru! Jednom kad posegnete za čokoladom ili sladoledom i umirite taj osjećaj, mozak će reagirati na tu namirnicu kao da je opijat. Svaki sljedeći put, vi ćete birati isto. Ako ne vježbate, ubrzo ćete primijetiti posljedice na svom struku i trbuhu.

Dobivanje na težini
Foto: Pixabay

Ako ste primijetili neke od ovih znakova, postoji više načina da preuzmete kontrolu i popravite svoje stanje. Jedna od najvažnijih stvari koje morate znati jest da stres nije vaš problem. Vaš glavni zadatak nije da kontrolirate stres, već svoju reakciju na njega. 

Umjesto neprestanog trošenja i živciranja, pokušajte meditirati, vježbati ili raditi bilo što što vam odgovara, a što će vas opustiti. Kada tijelo počne slati upozorenja, to je već ozbiljan razlog da obratite više pažnje na svoje zdravlje. Brinite o sebi!

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu