Život u braku nakon prevare: Novi početak ili sigurna propast? Psihologinja otkriva je li moguće vratiti povjerenje

Život u braku nakon prevare

Život u braku nakon prevare zahtijeva puno rada na partnerskom odnosu, oprostu, ponovnoj predanosti vezi i uspostavljanju povjerenja. Ljubav poslije prevare je duboko povrijeđena, a da bi se stvari mogle stabilizirati, potrebna je zajednička odluka i suradnja partnera te ulaganje truda i napora (posebno emocionalnog) u stvaranju novog odnosa koji neće nositi teret izdaje i nevjere.

Ljubav poslije prevare je duboko povrijeđena
FOTO: Shutterstock

Život u braku nakon prevare

Ne uzrokuje svaka prevara razvod. Neki brakovi mogu zacijeliti rane i oporaviti se čak i kada se dogodila ovakva vrsta izdaje. Istraživanja pokazuju da se brojni razvodi događaju upravo zbog afera, ali stručnjaci upozoravaju da se u većini takvih situacija pravi problemi pojave i prije nego je došlo do afere. Ako se bračni problemi ne rješavaju, prevara nerijetko bude kap koja prelije čašu i razvod je najvjerojatniji scenarij.

Tenzije koje se pojave u partnerskom odnosu nakon prevare mogu biti prilično emocionalne teške i zahtjevne za proradu.

Osim za supružnike, riječ je o rizičnim okolnostima i za djecu, bez obzira na to hoće li se roditelji razvesti ili ne. Djeca mogu izravno osjećati negativne posljedice prevare i razvoda (ako svjedoče teškim roditeljskim razgovorima i susretima) ili neizravno (ako roditelj koji je prevaren priča djeci o aferi drugog roditelja).

Hoće li se brak prekinuti ili ne – ovisi isključivo o dogovoru partnera. Nema pouzdane statistike koja će procijeniti što će se dogoditi. U tome glavnu ulogu igra spremnost obje strane za ponovnu uspostavu odnosa. Ako se par odluči na razvod ili razdvajanje, odluka također treba biti jasno verbalizirana i dogovorena, posebno ako su u pitanju i djeca koju bi trebalo nastojati maksimalno zaštititi od potencijalnih negativnih posljedica.

Djeca mogu izravno osjećati negativne posljedice prevare i razvoda
FOTO: Shutterstock

Emocije nakon prevare

Kada se dogodi i otkrije prevara, prvotne reakcije su najčešće ljutnja i bijes. Povrijeđenost i razočaranje mogu biti toliko snažni da osoba koja je prevarena treba nekoliko dana kako bi prihvatila što se dogodilo. Šok i nevjerica su vrsta obrambenog mehanizma, posebno ako je nevjera trajala neko vrijeme. Često dolazi i do predbacivanja samom sebi, kako osoba nije uočila da je partner vara. No, s vremenom se stvari razjasne, a uzroci i posljedice izađu na vidjelo.

Nevjera nije nešto nepoznato, nego stvar kršenja zajednički uspostavljenih pravila i granica u odnosu. Ako je to kršenje pravila bilo dugotrajno, često se javlja i depresija nakon prevare kod partnera koji se osjeća izdanim. Predbacivanje, okrivljavanje, neprihvaćanje i bespomoćnost mogu otežavati pronalaženje rješenja i odgovor na pitanje “kako dalje”.

Lako je pretpostaviti da bi nevjera trebala značiti automatski prekid odnosa, ali nije uvijek tako jednostavno. Srećom, zbog veće društvene jednakosti između muškaraca i žena, većeg broja stručnjaka za partnerske odnose te smanjenja stigme oko odlaska na bračnu terapiju, parovi osjećaju da imaju više izbora i mogućnosti oko dogovora za nastavak odnosa. Biti suočen samo s dva ekstremna rješenja – ostati ili otići – može biti prilično nezahvalna pozicija, posebno ako je odnos dugotrajan, ako su u pitanju djeca i ako obje strane nisu sigurne da žele prekid.

Pročitajte članak “Terapija za parove: Kada je potrebna psihoterapija za parove i iskustva“.

Bračna terapija
FOTO: Shutterstock

Kako dalje nakon prevare?

Iako parovi mogu potražiti dodatnu pomoć i podršku u slučaju ponovnog uspostavljanja odnosa (posebno stručnu pomoć), to ne znači da je lakše krenuti naprijed kada se dogodi afera. Suočavanje s prevarom nije jednostavno, zahtijeva puno psiholoških resursa pojedinca i para, a ponovna izgradnja zdrave veze je zaista težak posao. 

Nevjera može dugoročno utjecati na mentalno zdravlje osoba u odnosu, a emocionalna bol povezana s nevjerom obično je neizbježna i može imati razorne posljedice na psihu pojedinca. Riječ je o doživljenom gubitku odnosa kakav ste imali, povjerenja u koje ste ulagali puno truda i osobe za koju ste vjerovali da vas neće izdati. I taj gubitak zahtijeva tugovanje i proradu, kao što je slučaj i nakon svakog gubitka koji osoba kroz život doživljava. 

Većina parova se ne oporavi nakon prevare, ali ima onih koji zaista izađu jači i pametniji nakon što su prošli proces oporavka. Stručnjaci za partnerske i bračne odnose se slažu da je potrebno puno rada da se popravi narušeno povjerenje, ali naglašavaju važnost vremena i rada na sebi i odnosu.

Prvo i najvažnije nakon odluke o ponovnom pokušaju odnosa je, jasno, prestanak varanja. Osoba koja je varala mora potpuno prekinuti bilo kakvu vrstu odnosa s osobom s kojom je počinila prevaru. Nakon toga je preporuka da par krene na zajedničku terapiju i pokuša dati odgovore na sva pitanja koja se prirodno javljaju nakon ovakvog događaja, a zahtijevaju informacije i odgovore kako bi se moglo shvatiti i prihvatiti stanje stvari te ostvariti potpuna iskrenost. 

Za to je važno imati stručno vodstvo koje će znati usmjeriti komunikaciju kada postane destruktivna. S obzirom na to da je povjerenje već narušeno, partneri moraju biti svjesni da bilo kakvo skrivanje istine može uzrokovati još veću štetu. Osoba koja je varala mora biti potpuno iskrena, čak i ako to naizgled može izgledati kao dodatna povreda supružnika, ali je nužno za ostvarivanje novog, iskrenijeg odnosa.

Činjenica je da će tračak sumnje pratiti odnos još neki duži period nakon prevare
FOTO: Shutterstock

Činjenica je da će tračak sumnje pratiti odnos još neki duži period nakon prevare. Prevareni partner može ovaj čin izdaje doživjeti kao traumu, a to znači da će biti pojačano oprezan i tjeskoban u vezi svih signala koji mogu uključivati rizik za opstanak odnosa. Izazov je nastaviti dalje, a biti svjestan da je puno informacija i dalje moguće sakriti, posebno u današnjem virtualnom svijetu.

Naučiti se nositi sa slomljenim srcem nije jednostavno. Par mora otpustiti dijelove odnosa koji nisu funkcionirali, a zatim krenuti prema stvaranju nove dinamike u braku. Važno je prihvatiti da stvari više neće biti iste, ali to ne znači da ne mogu biti bolje i jače nego što su bile. Procvat i rast nakon teškog perioda se zaista može dogoditi ako obje strane ulažu trud, nastoje naučiti lekciju iz proživljenog te krenuti dalje s novim pravilima i postavkama koji će pomoći u očuvanju odnosa. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Moore, M. (2021). Long-Term Psychological Effects of Infidelity. Psych Central.
  2. Miller, K. i Clark, M. (2018). Why Some Couples Can Recover After Cheating and Others Can’t. SELF.
  3. Milivojević, Z. (2010). Emocije: Psihoterapija i razumijevanje emocija. Mozaik knjiga: Zagreb.
  4. Aronson, E. i Wilson, T. D. (2005). Socijalna psihologija. MATE: Zagreb.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu