Osmijeh Mona Lise – je li sretna ili sjetna?

mona-lisa

Mona Lisa Leonarda da Vincija je možda najpoznatija umjetnička slika na svijetu. Osmijeh Mona Lise već više od 500 godina fascinira promatrače, likovne kritičare i znanstvenike koji pokušavaju protumačiti njegovo značenje. Je li Mona Lisa bila sretna ili tužna?

Ove dvojbe je konačno pokušala riješiti grupa znanstvenika iz njemačkog Freiburga. U svojem radu pod nazivom:  “Mona Lisa je uvijek sretna – i samo ponekad sjetna” , objavljenom u časopisu “Scientific Reports” pokazali su da ispitanici gotovo uvijek doživljavaju  Mona Lisu kao sretnu ženu. Također su utvrdili da emocionalna procjena slike ovisi o tome koje druge inačice osmijeha su prikazane. Istraživači su sudionicima testa prikazali izvornu snimku i osam slika u kojima su uglovi usnica Mona Lise bili lagano podignuti ili spušteni kako bi stvorili sretniji ili tužniji izraz lica.

Bili smo nemalo iznenađeni kad smo saznali da je izvorna Mona Lisa gotovo uvijek ocijenjena sretnom, što baca sumnju na uvriježeno mišljenje povjesničara umjetnosti” kaže Dr. Jürgen Kornmeier s Instituta za granična područja psihologije i mentalnog zdravlja u Freiburgu.

Originalni osmijeh u gotovo 100 posto odgovora sretan

Originalni osmijeh je ispitanicima prezentiran istovremeno sa slučajno izabranim manipuliranim osmjesima.  Ispitanici su za svaku sliku trebali odgovoriti je li Mona Lisa na njoj sretna ili tužna, te koliko su sigurni u svoj odgovor. Originalni osmijeh je dobio gotovo 97 posto  ocjena “sretna”. Sudionici su općenito reagirali brže na sretna nego na žalosna lica.

Sve u svemu, izvorna Mona Lisa je manje nejasna i dvojbena od očekivanog, ali ipak, njena percepcija snažno ovisi o korištenom rasponu poticaja, odnosno je li se originalni osmijeh uspoređivao sa sretnijim ili tužnijim izrazima lica.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Osmijeh Mona Lise – je li sretna ili sjetna?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.