Kriza srednjih godina – kad se javlja i kako je prepoznati?

Kriza-srednjih-godina

Većina muškaraca i žena je doživjela značajna unutarnja previranja tijekom prijelaza u srednju odraslu dob koja se mogu opisati kao kriza srednjih godina.

Međutim, stručnjaci su uočili nekoliko primjera krize srednjih godina premda su promjene bile tipično spore i jednakomjerne. Ti suprotni nalazi otvaraju pitanje koliko zapravo osobni preokreti prate ulazak u srednju dob.

Jesu li sumnje u sebe i stres osobito snažni tijekom četrdesetih i potiču li temeljna restrukturiranja ličnosti, kako to pojam kriza srednjih godina implicira?

Kriza-u-srednjih-godinama

Kriza srednjih godina – upoznajte simptome!

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces kojega neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopće ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo prepoznati da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

  • potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
  • osjećaj manje vrijednosti,
  • depresija, anksioznost i tjeskoba,
  • iznenadna potreba za promjenama okoline ili vlastitog izgleda,
  • pokazivanje dječjeg ili mladenačkog ponašanja,
  • donošenje naglih i impulzivnih odluka,
  • teže nošenje sa stresom,
  • česte promjene raspoloženja,
  • manjak interesa za neka područja života.

U krizi srednjih godina je česta pojava regresije, odnosno obrambenog mehanizma kojega osoba koristi kako bi se vratila na ranije, već prevladane faze razvoja.

Regresija se smatra bijegom iz realnosti, a osoba se u takvim situacijama često vraća u dječje faze razvoja kako bi se zaštitila od anksioznosti i stresa u stvarnom životu.

Životni-zahtjevi

Kriza srednjih godina – individualne razlike

Istraživači smatraju da postoje velike individualne razlike u reakcijama na sredovječnost te da se kriza srednjih godina ne javlja kod svakoga.

Muškarci i žene se značajno razlikuju u svojem poimanju sredovječnosti, a neka istraživanja su dobila i konkretne podatke kakva je razlika u pitanju.

Kriza srednjih godina kod muškaraca

Za muškarce je vjerojatnije da se značajne životne promjene dogode u ranim četrdesetima. Neki muškarci te životne promjene ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove.

Kriza muškarce može pogoditi naglo ili postepeno, a to se najčešće uzrokuje neka veća psihička, fizička, partnerska ili profesionalna životna promjena tijekom sredovječnosti.

Te promjene su nažalost negativne, a mogu se odraziti u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima ili pak u težim slučajevima kao što su razvod braka, preljub, depresija, usamljenost itd.

Kriza-sredovječnosti

Kriza srednjih godina kod žena

Kriza srednjih godina kod žena je vjerojatnije pomaknuta prema kasnim četrdesetima i pedesetima kada im smanjivanje roditeljskih odgovornosti daje vremena i slobode da se suoče s osobnim pitanjima.

Osim toga, smjer promjene je za žene varijabilniji nego za muškarce što znači da je trajanje krize srednjih godina potpuno drugačije kod onih koji je iskuse.

Nadalje, pojava krize srednjih godina kod žena ovisi djelomice i o tome jesu li se kao mlade odrasle osobe usmjerile na ženski društveni sat (brak i majčinstvo), na muški društveni sat (vrhunska karijera) ili na kombinaciju toga dvoje.

O tome ovisi zadovoljstvo životom u srednjoj dobi, a mnoge žene koje su to sve ostvarile ne osjećaju nikakvu ozbiljniju krizu. Međutim, to ne znači da žene koje nisu u braku ili koje nemaju karijeru nego su se posvetile obiteljskom životu doživljavaju krizu srednjih godina.

Percepcija krize i životnih promjena je kod svakoga drugačija što znači da prilagodba na sredovječnost najviše ovisi o psihološkim karakteristikama pojedinca.

Žene

Koga pogađa kriza srednjih godina?

Oštri životni prekidi i uznemirenost više su iznimka nego pravilo zato što mnogi izvještavaju da kriza srednjih godina nije ono što pogađa apsolutno svakoga što su pokazala i istraživanja.

U istraživanju provedenom na 700 odraslih ljudi, samo je jedna četvrtina izvijestila da je doživjela krizu srednjih godina. Kada su upitani što pod tim pojmom misle, sudionici su koristili mnogo šire definicije nego istraživači. Neki su izvještavali o krizi znatno prije 40. godine, a drugi znatno poslije 50. godine.

Većina je krizu srednjih godina prepisala ne dobi, nego prije zahtjevnim životnim okolnostima koje su u srednjim godinama poprilično brojne. Uz sve to, osoba fizički stari zbog čega joj neke funkcije postaju slabije, a teret životne svakodnevice postaje teži.

U takvim situacijama je izrazito važna podrška okoline te razumijevanje i pomoć najbližih.

Muškarci

Jesu li srednje godine zaista „krizno“ razdoblje života?

Sredovječnost se katkada doživljava kao olakšanje, a ne kao kriza. Sve ovisi o tome kako se Vi postavite prema novim životnim izazovima. Neke žene često jedva dočekaju menopauze, jer ih to oslobađa od menstrualnih bolova ili mogućnosti iznenadne trudnoće.

U istraživanju poznatih suvremenih pisaca mnogi su iskazali osjećaj da su konačno sigurni i sretni u svojoj sredovječnosti. Srednja je dob donijela osjećaj samopouzdanja i postignuća te promišljeni pogled na teškoće, odnosno da je i najtmurniji događaj samo epizoda koja će na kraju proći.

Sve u svemu, okupiranost smrtnošću i vrednovanje života uobičajeni su u srednjoj odrasloj dobi, no malo ljudi drastično mijenja svoju životnu strukturu.

Za one koji su u krizi, tipično je da su u ranoj odrasloj dobi njihove mogućnosti ostvarivanja osobnih potreba i ciljeva u domu ili u široj zajednici bile ograničene njihovom rodnom ulogom, obiteljskim pritiscima ili niskim prihodima i siromaštvom.

Sredovječnost

Kako se nositi s krizom srednjih godina?

Kriza srednjih godina je razdoblje koje će svatko drugačije proživjeti. Neki je neće ni osjetiti, a neki će se s njom boriti i duži niz godina. Ono što je važno je otvorenost prema životnim promjenama i psihološka prilagodba na te promjene.

Unatoč različitim zahtjevima koje sredovječnost postavlja, ona je dio života kojega će svatko proći te je nužno prihvatiti ga i uočiti one stvari koje su itekako korisne i dobre u tom razdoblju.

Srednja životna dob može pomoći pojedincima da se više povežu sa samima sobom te da nastave uživati u životu zato što je on i dalje prekrasan i prepun novih mogućnosti.

Ako zaista nemate nikakvu podršku okoline te se teško nosite s krizom srednjih godina, pokušajte razgovarati sa stručnjakom koji će Vam moći pomoći.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kriza srednjih godina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu