Kako prestati kupovati?

minimalist-shopping

Navika spontanog kupovanja je sve prisutna. Mnogi nisu zadovoljni načinom na koji kupuju te porivom koji osjećaju kada su u dućanu. Jedno objašnjenje nekontrolirane i nepotrebne kupovine je potreba za kratkotrajnim zadovoljstvom, kako bismo odstranili nezadovoljstvo. Dalje nećemo ulaziti u raspravu razloga zašto toliko kupujemo. Usmjerit ćemo se na jednostavne načine kojima kupovinu možemo kontrolirati.

snizenje

Za mahnitu i nekontroliranu kupovinu ne trebamo kriviti sebe, već razumjeti da je u našem društvu kupovina nametnuta. Na nju smo često prisiljeni, a da toga nismo ni svjesni. Nakon što to osvijestimo, lakše ćemo se nositi sa zahtjevima posjedovanja radi „sreće“.

Lijepo je imati čist stan, okruženje koje nije pretrpano stvarima. Razmislite koliko vam odgovara osjećaj urednog prostora unutar kojemu se ne nalaze nepotrebni predmeti. Više o načinima i razlozima minimaliziranja stvari u svom životu pročitajte u članku: Minimalizam – životni stil 21. stoljeća.

fight-club

Jednostavan razlog reguliranja kupovine je okoliš. Ako želite smanjiti potrošnju zemljinih resursa, kupujte manje. Reciklirajte, donirajte, ponovno upotrijebite. Više o razlozima i načinima eko života pročitajte u članku: Reuse, reduce, recycle – kako ih primijeniti?

Što više stvari posjedujemo, više vremena ćemo posvetiti na njihovu brigu i održavanje. Količinski i vremenski, brojni predmeti u kućanstvu nisu isplativi.

Kako da prestanem?

Pri svakom porivu kupovine se zapitajte: Trebam li ovo? Postoji razlika između trebati i htjeti. Kada se odlučite da vam nešto treba, nakon razmislite uz što to možete kombinirati (npr. u slučaju garderobe). Na taj ćete način još jednom preispitati ispravnost svoje odluke.

Stvari koje su trenutno u trendu, moderne i in, neće takvima ostati dugo. Birajte kvalitetu iznad kvantitete.

Čuvajte se popusta! Često su popusti razlozi veće potrošnje. Marketinški trik kojim mislimo da štedimo, dok zapravo trošimo više. Razmislite: Da je ovo 3 puta skuplje, bi li to kupio/la? Držite se ovog i uvijek ćete znati kupujete li nešto samo zato što je jeftino ili zato što to trebate.

Odredite limit kupovine 1 komada odjeće mjesečno. Uštedjet ćete novac i njime moći kupiti skuplji proizvod, te sačuvati za komad sljedeći mjesec.

shopping

Nemojte spontano kupovati! Slučajno ste se usred šetnje ili odlaska u kino našli u dućanu i ne možete odoljeti. Postavite si pravilo: Ako to stvarno želim i trebam, mogu sačekati 1 dan.

Ako imate mnogo stvari i želite kupiti nešto novo, razmišljajte ovako: Za svaku stvar koju kupim, moram se jedne riješiti. Kada ugledate prekrasnu vazu koja je na sniženju, razmislite želite li stvarno tu vazu zamijeniti onom kod kuće. Ako je vaš odgovor da, te je kvaliteta ove nove veća, kupite ju! Staru poklonite.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu