Minimalizam – životni stil 21. stoljeća

minimalizam

Minimalizam je novi trend životnog stila. Uključuje prelazak iz tipičnog konzumerizma i materijalizma u minimalistički, jednostavniji i usredotočeniji lifestyle. Minimalizam ne nudi rješenja za sve vaše probleme, on se ne sastoji od preciziranih koraka ili pravila koje biste trebali slijediti, ali ima preciziranu „filozofiju“.

U kontekstu slikarstva i kiparstva, minimalizam se odnosi na korištenje jednostavnih i masivnih formi. Karakterističan je za razdoblje 1950-ih. U okvirima načina života odnosi se na:

  • volju za jednostavnijih životom, željom za življenjem sa svrhom, namjerom i bistrinom,
  • izlazak iz konzumerizma.

Minimalizam se može prilagoditi subjektivnim željama i preferencijama, ne sastoji se od posebnih ili tvrdokornih pravila.

minimalizam-ormar

Minimalizam nastoji pojednostavniti život kako ga više ne bismo mjerili imovinom i stvarima koje posjedujemo. Umjesto toga, usredotočenost je na uklanjanju distrakcija na putu prema onome što želimo, što je važno i što je prioritet. Uključuje aktivno ostvarivanje onoga što želimo, tako da sve držimo jednostavnim i jasnim; bez distrakcija od ostvarenja svrhe.

Minimalizam uključuje osjećaj mira, namjere i bistrine dok uživamo u okruženju u kojemu se nalazimo. Uz to, trend se odnosi i na eco-friendly, tj. savjestan način življenja. Koristimo manje prirodnih resursa, vodeći računa o održivom razvoju, nasljedstvu koje ostavljamo te kvaliteti življenja koju želimo pružiti bližnjima i sebi. Ne želimo se uhvatiti u mrežu očekivanja društva, već pronaći što nas osobno ispunjuje, stvaranjem, ne konzumiranjem.

Ovaj lifestyle se ne odnosi na bacanje „viška“ predmeta iz kuće ili stana. Naglašeno je minimaliziranje količine stvari koje posjedujemo, ali nam se ostavlja sloboda da izaberemo kada i u kojim aspektima svoga života ćemo minimaliziranje primijeniti. Često se primjenom pojednostavljenja na jedan aspekt života (primjerice kućanstvo) širi i na ostale (primjerice ušteda prirodnih resursa, recikliranje, ponovna upotreba i sl.)

Kako biste dobili konkretniju sliku minimalizma, naveli smo nekolikonačina ostvarivanja minimalističkog načina života za početnike, kao i filmove koji će vam pomoći u shvaćanju potrebe za minimaliziranjem:

Napišite zašto želite pojednostavniti svoj život. Zbog dugova? Zbog posla koji ne volite ili premalo vremena koje provodite s bližnjima? Kada položite te misli na papir, bit će jednostavnije prisjetiti se što vam je bitno u životu i koji su vam prioriteti.

minimalizam-stan

Pronađite duplikate u svojem kućanstvu. Uzmite kutiju u ruke i prošetajte svojim domom. Tražite duplikate. Ako posjedujete 2 iste knjige, 2 jednaka ili slična komada odjeće, duplikate kućanskih potrepština ili sl., jedan stavite u kutiju. Potom kutiju spremite sa strane, pričekajte mjesec dana. Ako nakon tog vremena niste trebali ništa iz kutije ili ste zaboravili što je u njoj, donirajte te stvari.

Proglasite zonu bez nakrcanih stvari i nereda. Ostavite jednu površinu u vašem kućanstvu bez nereda. Primjerice radni stol ili policu. Ako vam se svidi čistoća tog prostora i jednostavnost površine, proširujte svoju zonu na ostale dijelove kućanstva. Tko zna, možda dođete do minimaliziranja cijelog doma.

minimalizam-slobodna-povrsina

Putujte s malo prtljage. Sljedeći puta kada putujete, ponesite duplo manje prtljage. Ako putujete na 4 dana, spremite stvari za 2 dana. Odjeću lako možete oprati i na putu. Na ovaj način ćete osvijestiti da vam velika količina stvari nije potrebna.

Odijevajte se s manje komada odjeće. Moguće da i sada to činite, ali su vam ormari prepuni odjeće koju uopće ne odijevate. Jednostavno ju čuvate za onu jednu priliku. Nikad niste sigurni kada će vam zatrebati. Budite realni prema sebi. Jeste li smršavili 10 kilograma i uskoro ćete moći stati u onaj par traperica. Ako ste iskreni sami sa sobom, ako smršavite toliko, morat ćete promijeniti cijelu garderobu. Zato donirajte nepotrebno i učinite svoju garderobu jednostavnijom, ugodnijom i okruženjem lakog odabira kvalitetnih stvari. Ako mislite da previše i prečesto kupujete nepotrebno ili imate osjećaj da pretrpavate svoj život stvarima koje ne koristite pročitajte članak: Kako prestati kupovati?

Možete pogledajti filmove koji će vam dati jasan uvid u razloge zašto je minimalizam dobar, a prekomjerno konzumiranje narušava vašu ravnotežu i ravnotežu u prirodi. Filmovi koje preporučujemo su:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: minimalizam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu