Kako prepoznati skrivenog narcisa? Otkrivaju stručnjaci

skriveni narcis

Identificiranje pojedinaca s visokom razinom narcisoidnosti može se činiti jednostavnim, osobito kad je u pitanju grandiozni tip koji se otvoreno razmeće potrebom za pažnjom i posebnim tretmanom.

Međutim, ranjivi tip, koji tjeskobno žudi za odobravanjem, teže je otkriti, dok ne postane ljut ili osvetoljubiv.

Implicitni narcizam

S obzirom na negativnu percepciju narcizma, osobito u grupnim okruženjima gdje je suradnja ključna, visoko narcisoidni pojedinci često skrivaju svoju pravu prirodu kako bi postigli priznanje i status. Mogu usvojiti fasadu lažne skromnosti, suptilno manipulirajući situacijama u svoju korist, a da to nije previše očito.

Koncept “implicitnog” narcizma, u sklopu kojeg su otvorene osobine skrivene, istražuju Ramzi Fatfouta i Dominik Schwarzinger sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Berlinu. Naglašavaju važnost razlikovanja eksplicitnog i implicitnog narcizma zbog njihovih različitih mehanizama i učinaka na ponašanje.

Na radnom mjestu narcisoidnost može dovesti do “kontraproduktivnih radnih ponašanja” (CWB), kao što je dominiranje na sastancima ili davanje strateških najava koje ostavljaju kolege u nedoumici.

CWB također uključuje radnje poput krađe, kašnjenja, sporosti i uvreda. Dok eksplicitni narcisi mogu biti otvoreno uvredljivi, implicitni narcisi mogu ostati neotkriveni sve dok ih značajan događaj ne razotkrije.

Implicitni narcizam
FOTO: Shutterstock

Kako prepoznati skrivenog narcisa?

Kako bi identificirali implicitne narcise, koji ne priznaju spremno svoje egocentrične osobine, Fatfouta i Schwarzinger koristili su Test implicitne asocijacije (IAT). Ovaj test mjeri koliko brzo pojedinci kategoriziraju riječi kao što su “sebičan” i “skroman” u odnosu na “ja” ili “ne-ja”.

Ljudi s visokom implicitnom narcisoidnošću reagiraju brže kada povezuju “sebično” s “ja” i “narcisoidno”. U studiji je sudjelovalo 512 njemačkih zaposlenika s prosječno devet godina na radnim i menadžerskim pozicijama. Eksplicitni narcizam mjeren je pomoću ljestvice egocentričnog pristupa radu, sa stavkama koje ukazuju na pretjerano samopoštovanje.

Studija je otkrila da kombiniranje IAT rezultata s eksplicitnim rezultatima narcizma najbolje predviđa CWB. Viši IAT rezultati intenzivirali su vezu između eksplicitnog narcizma i CWB-a, sugerirajući da implicitni narcizam pogoršava eksplicitne osobine i negativna ponašanja. Međutim, ta dva oblika narcizma bila su u slaboj korelaciji, što ukazuje na to da narcisi često skrivaju svoju pravu prirodu.

U praktičnom smislu, budući da ne možete primijeniti IAT na sve, promatranje suptilnih znakova je ključno. Veća je vjerojatnost da će se eksplicitni narcisi uključiti u CWB ako je njihov implicitni narcizam visok.

Implicitni narcisi mogu se upustiti u samoveličajuća ponašanja koja su manje primjetna, ali u konačnici štetna.

Kako biste se zaštitili od takvih pojedinaca, pažljivo promatrajte njihovo ponašanje, osobito kada imaju priliku sudjelovati u CWB-u. Narcizam, u bilo kojem obliku, može biti štetan, a razumijevanje njegove slojevite prirode može pomoći u ublažavanju njegovog negativnog utjecaja na vaše blagostanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Fatfouta, R. i Schwarzinger, D. (2024). A toxic mix: Explicit and implicit narcissism and counterproductive work behavior. Applied Psychology: An International Review, 73(2): 863–876. 
  2. Krauss Whitbourne, S. (2024). How to Identify a Hidden NarcissistPsychology Today. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu