Kako lakše učiti? – upoznajte Pomodoro metodu

ucenje

Pomodoro metoda je izvrstan način borbe protiv odgađanja te održavanja aktivnosti rada i učenja tijekom dana, tjedna, semestra, tj. godine. U nastavku saznajte kako ovu metodu uvesti u vlastitu rutinu učenja.

ucenje
Foto: Photospin

Kako je nastala Pomodoro metoda?

Pomodoro metodu izmislio je Francesco Cirillo 1990-tih kada je i sam bio u studentskim danima. Nazvao ju je Pomodoro tehnika po kuhinjskom tajmeru koji je koristio kao student, a bio je oblika rajčice. Od tada je metoda dobila na značenju u kontekstu rada na sebi i povećanja produktivnosti.

Pomodoro tehnika je jednostavna metoda koja može olakšati proces učenja te ublažiti vremenske pritiske zbog kojih smo često pod stresom. Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Agile Processes in Software Engineering provedeno od strane samog autora ove metode ističe informacije koje potvrđuju da ova metoda učenja povećava i održava motivaciju za učenje, smanjuje prekide učenja te poboljšava koncentraciju.

U kojem grmu leži zec?

Teorija se temelji na hipotezi da se svaki zadatak može podijeliti na niz zadataka kraćih vremenskih intervala koje nazivamo Pomodoros. Međusobno su odvojeni kratkim pauzama. Razlog odvajanju Pomodorosa pauzama je u tome što mozak ima vremenski ograničen fokus.

Kako koristiti metodu?

Za korištenje metode prilikom vlastitog učenja potreban Vam je samo sat. Možete koristiti ručni sat, mobitel, pa čak i aplikaciju. Jedna od takvih aplikacija je 30/30.  Aplikacija omogućuje korisniku korištenje tradicionalne Pomodoro metode ili njeno modificiranje prema potrebama korisnika.

Koristite YouTube:

 1. Izaberite zadatak ili skupinu zadataka koje morate izvršiti.
 2. Namjestite tajmer na 25 minuta.
 3. Nastavite rad dok se alarm ne oglasi.
 4. Izbjegavajte stalno provjeravanje tajmera.
 5. Kada se alarm oglasi, uzmite pauzu od 5 minuta. Za vrijeme pauze ustanite. Nemojte biti na pauzi na istom mjestu na kojem radite. Preporuka je kratka vježba ili razgibavanje. U pauzi možete skoknuti u toalet ili napuniti čašu vodom koju koristite za vrijeme rada.
 6. Nakon četiri Pomodoro ciklusa, uzmite pauzu od 20 minuta.
 7. Nakon duže pauze, ponovite cijeli ciklus.

Riješite se distrakcija!

Tijekom Pomodoro ciklusa potrudite se da limitirate distrakcije. Cijela poanta metode je fokus u trajanju od punih 25 minuta. Nemojte provjeravati Facebook, Instagram, mail i sl. Fokusirajte se na zadatak ispred sebe! Preporuka je da isključite zvuk na mobitelu ili u postavkama kliknete na „Rad u zrakoplovu“.

Ako se pojavi netko u prostoriji ili Vas nazove, informirajte ih da trenutno radite i dogovorite vrijeme kada ćete ih kontaktirati. Nazovite ih kada završite s cijelim Pomodoro ciklusom.

ucenje
Foto: Photospin

Kada koristiti Pomodoro tehniku?

Pomodoro metodu koristite kada se ne možete motivirati za rad i kada je sadržaj koji obrađujete dosadan. Ponekad je dovoljno odrediti samo jedan Pomodoro ciklus od 25 minuta. Na taj ste se način predodredili za manju količinu rada, ali ćete lakše započeti sa zadatkom.

Nakon što završite Pomodoro ciklus, čini se da je zadatak manje iscrpljujući. Također, često Vam neće biti problem nastaviti s radom.

Metoda je korisna i za čitanje udžbenika, stručne literature te literature korisne za pisanje rada.

knjige
Foto: Photospin

Zapamtite da je Pomodoro metoda tu da pomogne Vama zbog toga se ne morate osjećati obvezanima uzeti kratku pauzu ako ne želite, pogotovo kada se zadubite u zadatak. U takvim situacijama je preskakanje pauze poželjnije i efikasnije nego prekidanje rješavanja zadatka kojega ste napokon uspjeli shvatiti.

Kada učite tijekom dana, preporučuje se uzimati pauze kako ne bi došlo do „pregrijavanja“. Ovo je ključno u trenucima velikih radnih zadataka kada su rokovi blizu.

Mogu li mijenjati Pomodoro metodu?

Ponavljamo da je Pomodoro metoda tu da koristi Vama, što znači da možete mijenjati trajanje Pomodoro ciklusa po svom ukusu. Za neke je zadatke bolje promijeniti cikluse u trajanje od 50 minuta s pauzama od 10 minuta između ciklusa.

Saznajte još detalja Pomodoro metode:

Studija provedena 2008. godine i objavljena u znanstvenoj zbirci International Conference on Agile Processes and Extreme Programming in Software Engineering donosi glavni nedostatak ove metode, a to je utjecaj okolišnih čimbenika tijekom provođenja metode.

Naime, vrijeme učenja bi trebalo biti neprekidno, a to je ponekad teško ostvariti posebno u studentskim domovima ili knjižnicama kada se naša pažnja može lako prekinuti ili preusmjeriti.

Neovisno o tome, Pomodoro metoda može pomoći ljudima da organiziraju svoje vrijeme te oblikuju novi vremenski koncept učenja. To uvelike pomaže kod upravljanja vremenom što je definitivno jedna od najtežih zadaća koju u današnjem užurbanom vremenu ne možemo izvršiti.

Pritom je važno napomenuti da se pomoću ove metode možemo učinkovito riješiti stresa kojega nam stvara vremenski pritisak i mnoštvo obveza. Iako se u početku čini teško ili nemoguće, korištenje Pomodoro metode je vrlo jednostavno te značajno utječe na povećanje produktivnosti i zadržavanje motivacije. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Cirillo, F. (2006). The Pomodoro Technique (The Pomodoro). Agile Processes in Software Engineering and, 54(2).
 2. Feng, J. An evaluation of the Pomodoro Technique for stopping procrastination and behaviour change.
 3. Giesbrecht, B. A. (2015). Pomodoro Technique for time management.
 4. Gobbo, F. i Vaccari, M. (2008, June). The pomodoro technique for sustainable pace in extreme programming teams. U International Conference on Agile Processes and Extreme Programming in Software Engineering (str. 180-184). Springer, Berlin, Heidelberg.

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu