“Tihi ubojica” vreba dok radite kod kuće! Evo nekoliko jednostavnih savjeta za stvaranje zdravog radnog okruženja kod kuće

Rukav Gore

Mjerenje tlaka često vezujemo samo uz stariju populaciju. No, u svrhu prevencije vrlo je korisno krenuti mjeriti svoj krvni tlak već od srednje dobi.

Saznajte svoje brojeve i izmjerite krvni tlak

Korisno je znati svoje brojeve – svoju težinu, BMI, vrijednosti krvnog tlaka i srčanog pulsa. Ako niste spremni uložiti u digitalni tlakomjer, posjetite svojeg liječnika ili obližnju ljekarnu koja vrlo često nudi uslugu mjerenja krvnog tlaka. Svoju težinu i postotak masnoće u tijelu danas možete pratiti i pomoću pametnih dijagnostičkih vaga.

Visoki krvni tlak je više od dva apstraktna broja zapisana na komadu papira ili izmjerena tlakomjerom. Povišeni tlak godinama ne boli i ne mora pokazivati simptome, zbog čega se i naziva “tihim ubojicom“, a najčešće se otkriva slučajno, npr. mjerenjem tlaka na sistematskom pregledu.

Tehnološke promjene uvelike utječu na naš svakodnevni život, kao i na poslovne procese. Danas se sve više primjenjuju hibridni modeli poslovanja, odnosno kombiniranje rada na daljinu i onog iz ureda, zbog čega je lako zanemariti svoju kondiciju i zaglaviti ispred računala. Stoga, ne zaboravite voditi računa o očuvanju vlastitog zdravlja. Ovaj kratki vodič dat će vam nekoliko jednostavnih savjeta za stvaranje zdravog radnog okruženja kod kuće.

Rukav-Gore
FOTO: PR

Zašto trebamo manje sjediti i više se kretati?

Redovita tjelesna aktivnost jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za unaprjeđenje svojeg cjelokupnog zdravlja. Tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, razine kolesterola i težine, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Odabir pravog radnog mjesta uštedjet će vam dugoročno mnogo bolova u leđima. Umjesto da se izvalite na kauču, pronađite ergonomski stolac na kojem ćete obavljati većinu svojih poslova. Ako u kući imate mjesto na kojem možete povremeno stajati dok radite, još bolje!

Koliko biste trebali biti aktivni?

Bez obzira na to kojoj dobnoj skupini pripadali, važno je da dnevno usvojite i održite trajnu tjelesnu aktivnost kao važnu životnu naviku. Isto tako je od velike važnosti da se svaki dan krećete najmanje 30 minuta umjerenim intenzitetom i da u tome uživate. Ako dosad niste bili aktivni, počnite s umjerenim aktivnostima u trajanju od 10 minuta te postupno produljujte i intenzivirajte aktivnosti.

Što znači “sjedilački”?

Pojam “sjedilački” odnosi se na bilo koje vrijeme provedeno u sjedećem ili ležećem položaju dok smo budni, koristeći vrlo malo energije. Ono uključuje vrijeme provedeno sjedeći za računalom, gledajući televiziju, vozeći auto itd. Rizični čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta je upravo sjedilački način života.

Tjelesna neaktivnost je prepoznata kao jedan od glavnih neovisnih čimbenika rizika za razvoj hipertenzije i nezaraznih bolesti u cjelini.

Kretanje
FOTO: PR

Stvorite zdrave prehrambene navike

Zdrava i uravnotežena prehrana među najvažnijim su stvarima za unaprjeđenje cjelokupnog zdravlja jer utječu na smanjenje razine kolesterola, krvnog tlaka, šećera u krvi i u konačnici održavaju naše srce zdravim. Izazovi rada na daljinu (od kuće) često nam oduzimaju kontrolu nad vlastitom prehranom, dnevnim jelovnikom i prehrambenim navikama. Stalan prisup hladnjaku i često promjenjiv raspored stvaraju novi izazov za očuvanje zdravlja.

Prehrambene-Navike
FOTO: PR

Brinite o svojem mentalnom zdravlju

Za mnoge rad na daljinu zahtijeva prilagodbu na novi način života. Istraživanja pokazuju da se mnogi žale na osjećaj usamljenosti, stresa i tjeskobe. Potpuno je normalno osjećati se zabrinuto i pod stresom. Međutim, važno je voditi računa o svojem mentalnom zdravlju. Ako imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, molimo vas da se obratite liječniku.

Mentalno-Zdravlje
FOTO: PR

Povodom Svjetskog dana hipertenzije tvrtka Medikor, koja više od 25 godina donosi inovativna rješenja za zdrav život, odlučila je u suradnji s OMRON brendom broj 1 tlakomjera odabranim od strane kardiologa u EU-u pokrenuti kampanju “Rukav Gore“. Kampanja doslovno “navodi” korisnika da zasuče rukave i izmjeri svoj krvni tlak, a službeno je krenula 24. travnja i traje do 22. svibnja.

Moto same kampanje je odabran upravo s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog mjerenja krvnog tlaka i podizanja svijesti o važnosti uvođenja pozitivnih životnih promjena ne samo kod starije populacije, već i kod osoba mlađe i srednje životne dobi. Čitavu kampanju možete pratiti na službenoj stranici “Rukav Gore”, gdje također možete preuzeti i digitalnu brošuru Healthy@Work – kratki vodič o tome kako ostati aktivni i mentalno zdravi dok radite od kuće.

Tijekom cijelog trajanja kampanje vrijede i akcijske pogodnosti na OMRON tlakomjere M2 i M3 Comfort pa iskoristite priliku i osigurajte svoj tlakomjer.

Popis ljekarni kao važnih sudionika u prevenciji hipertenzije, a koje su podržale kampanju “Rukav Gore” pogledajte ovdje, a popis lokacija i ljekarni koji će u razdoblju trajanja kampanje mjeriti tlak građanima pogledajte ovdje.

Potičemo vas da već danas izmjerite tlak ili napravite pozitivnu promjenu za svoje zdravlje te isto dokumentirate pod hastagom #RukavGore na Instagramu ili Facebooku i na taj način podržite ovu kampanju za borbu protiv hipertenzije.

Sve o Medikoru i Omronu čitajte na internetskoj stranici www.shop-medikor.hr.

Informacije dostupne u digitalnoj brošuri nisu zamjena za stručan medicinski savjet ili njegu. Preporučujemo savjetovanje s liječnikom ako imate zdravstvenih problema ili pitanja.

Članak objavljen:
  1. Krećete li se i Vi 30 minuta dnevno? (2018). Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
  2. Marasović Šušnjara, I. (2013). Hipertenzija – javnozdravstveno i kliničko značenje. Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije: Split.
  3. Mašanović, M. Korisnost redovite tjelesne aktivnostiZavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
  4. Well@home LeafletIrish Heart Foundation.

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: PR

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu