Presbiopija (staračka dalekovidnost) – simptomi i liječenje

staračka dalekovidnost

Presbiopija je dio prirodnog procesa starenja oka, i može se lako popraviti. Tehnički gledano, presbiopija je gubitak mogućnosti da oko mijenja fokus na objekte koji su bliže. To nije bolest, nego je prirodna stvar, kao što primjerice bore zahvaćaju sve osobe u nekom dijelu života. Presbiopija se najčešće pojavljuje oko 40-tih godina života.

Presbiopija se često miješa s dalekovidnosti, ali to dvoje je različito. Presbiopija se pojavljuje kada prirodne leće oka izgube fleksibilnost. Dalekovidnost se pojavljuje kao rezultat prirodnog oblika očne jabučica, što uzrokuje svjetlosne zrake da se nepravilno saviju jednom kada uđu u oko.

Simptomi presbiopije

Simptomi uključuju:

  • potrebu za držanje novina ili sličnog materijala za čitanje što dalje od očiju
  • zamagljen vid na normalnoj udaljenosti za čitanje
  • glavobolja ili umor od rađenja zatvorenih poslova

Očni doktor može dijagnosticirate presbiopiju obavljanjem jednostavnog ispita očiju.

Liječenje presbiopije

Ona se ne može izliječiti. Umjesto toga preporučuju se naočale, kontaktne leće, naočale za čitanje, bifokalne naočale ili slične stvari koje mogu pomoći u popravljanju efekata presbiopije.

Bifokalne naočale se često preporučuju za presbiopiju. To su naočale koje imaju dva dijela u jednoj leći. Gornja za gledanje objekata koji su udaljeni, a donja za osobe koje lošije vide objekte koji su blizu.

Kontaktne leće se koriste za liječenje presbiopije uključuju multifokalne leće, koje dolaze u mekim ili propusnim verzijama, i monovision leće kod kojih jedno oko nosi leće koje pomaže u gledanju daljih objekata, a drugo ima leće koje služe za gledanje bližih objekata.

FDA je odobrila operativni postupak koji se zove konduktivna keratoplastika koja se koristi za liječenje presbiopije. Umjesto lasera, konduktivna keratoplastika koristi radio valove. Liječnik primjenjuje te radio valove na oko kako bi preoblikovao rožnicu i poboljšao gledanje bližih objekata.

Za liječenje su dostupni i mnogi drugi postupci. Razgovarajte s liječnikom kako bi saznali koji tretman vam najviše odgovara.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: presbiopija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu