Seks u zreloj dobi – savjeti za muškarce treće dobi

seks u zreloj dobi muskarci

Seksualni život kod muškaraca u zreloj dobi nije isti kao prije, ali još uvijek može biti vrlo zadovoljavajući. Suprotno mitovima o seksualnosti starijih muškaraca, ta aktivnost nije samo za mlade osobe.

Mnoge osobe treće dobi uživaju u svojoj seksualnosti čak i nakon što pređu već poodmaklu dob od 80 godina. Ne samo da zdravi seksualni život ispunjava ljude, isto tako je dobar i za druga područja u vašem životu poput fizičkog zdravlja i samopoštovanja.

Što se mijenja kod muškaraca treće dobi?

Kako muškarci stare tako im se razinu testosterona smanjuje i promjene u seksualnoj funkciji su česte. Te promjene mogu uključivati:

  • potrebu za više stimulacije kako bi se postigla erekcija i orgazam
  • kraći orgazam
  • slabija ejakulacija sa manje sjemena
  • potrebno dulje vrijeme za novu erekciju nakon ejakulacije

Možda ćete se osjećati neugodno zbog tih promjena, ali zapamtite, ne morate prekinuti zadovoljstvo koje dobivate seksom. Prilagođavanje na te promjene može vam pomoći u održavanju zdravog seksualnog života u trećoj dobi.

Zdravstveni problemi koji utječu na seksualni život osoba treće dobi

Vaše zdravlje može imati veliki utjecaj na vaš seksualni život. Ako vi ili vaša partnerica imate slabo zdravlje ili neke kronične bolesti poput bolesti srca ili artritis, seks i intimnosti mogu biti izazov. Operacije i mnogi lijekovi poput onih za smanjivanje tlaka, antidepresivi i slični mogu također utjecati na seksualnu funkciju.

Ali ne odustajte! Vi i vaša partnerica možete eksperimentirati pronaći način za poboljšanje seksualnog života u trećoj dobi. Na primjer, ako ste zabrinuti zbog nedavnog srčanog udara razgovarajte sa liječnikom o tome što vas brine. Budite optimistični i pozitivni i fokusirajte se na načine seksualne intimnosti koji odgovaraju i vama i vašem partneru.

Emocionalni problemi i seksualni život u trećoj dobi

U bilo kojim godinama emocionalni problemi mogu utjecati na vašu seksualnosti. Mnogi stariji parovi imaju veće zadovoljstvo svojim seksualnim životom jer im manje stvari odvraća pažnju, imaju više vremena i više privatnosti. Osim toga nemaju brige oko trudnoće. S druge strane, neki stariji parovi osjećaju se nervozno i pod stresom su zbog zdravstvenih problema, financijskih briga i drugih problema u životu. Depresija može smanjiti vašu želju za seksom. Ako imate takvih problema porazgovarajte sa liječnikom.

Savjeti za dobar seksualni život u zreloj dobi

Seks u trećoj dobi možda neće biti isti za vas i vašeg partnera kao što je bio kada ste bili mlađi. Ali intimnosti i seksualni život još uvijek može biti sjajan dio vašeg života. Evo nekoliko savjeta kako održavati zdrav i ugodan seksualni život.

  • Razgovarajte s partnerom – možda će vam biti teško pričati o seksu ako ste odrasli gledajući na to kao na tabu temu. Ali otvoreni razgovor sa partnerom o vašim željama, potrebama i brigama može vam pomoći u poboljšanju seksualnog života i intimnosti.
  • Posjetite liječnika – liječnik vam može pomoći u upravljanju kroničnim stanjima i lijekovima koji utječu na vaš seksualni život. Ako imate bilo kakvih problema pitajte liječnika za lijekove ili tretmane koji mogu popraviti taj problem.
  • Proširite svoju definiciju seksa – snošaj je samo jedan način za vođenje odličnog seksualnog života. Dodirivanje, ljubljenje i drugi intimni seksualni kontakti mogu biti isto tako ugodni za vas i vašeg partnera. Morate shvatiti da je s godinama normalno da vi i vaš partner imate različite seksualne mogućnosti i potrebe. Budite otvoreni za sve nove načine uživanja seksualnog kontakta i intimnosti.
  • Prisvojite rutinu – jednostavne promjene mogu poboljšati vaš seksualni život. Promijenite vrijeme dana kada imate seks u ono vrijeme kada imate najviše energije. Pokušajte ujutro, kada se osjećate svježim zbog spavanja, bolje nego na kraju napornog radnog dana.
  • Ne odustajte od romantičnosti – ako ste izgubili partnera može biti vrlo teško čak i pomisliti o početku nove veze, ali druženje i upoznavanje može biti sjajno za mnoge osobe koje su same. Nitko ne može prerasti potrebu za emocionalnom blizinom i intimnošću.

I zadnji savjet je održavanje zdravog seksualnog života u zreloj dobi. Jedite zdravo, budite aktivni, ne pijte puno alkohola, ne pušite i ne koristite droge. Također redovito posjećujte liječnika, posebno ako imate bilo kakve kronične probleme ili uzimate lijekove.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: muskarci u 60 tim, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu