Predmeti koje stalno koristite, a puni su bakterija

aplikacija za smartfon

Mnoge stvari koje svakodnevno koristimo pune su bakterija i klica, a da toga nismo ni svjesni. Nakon što saznate koji predmeti su puni bakterija, dobit ćete želju da dezinficirate sve oko sebe.

Krevet

Svaku večer kad skočite u krevet, pustite iz vaše posteljine mikroskopski oblak ljudskih stanica kože, grinja, plijesni, dijelova insekata, peludi i “tjelesnih izlučevina”. Sve navedene stvari mogu se nalaziti u vašem jastuku, madracu pa čak i okviru kreveta.

Uz sve te organizme vrlo lako možete dobiti alergijske simptome kao što su glavobolja i začepljen nos.

Vaš potez: Nabavite nepropusnu zaštitu za krevet preko koje ćete staviti običnu posteljinu. Također redovito mijenjajte posteljinu!

Četkice za zube

Ovo nije mit: Organizmi iz vaše WC školjke mogu dospjeti na četkicu za zube. Uvijek je bolje držati četkicu za zube u ladici ili ormariću.

Izbjegavajte korištenje plastičnih poklopaca za glavu četkice. Mijenjajte četkice svaka tri mjeseca kako bi smanjili bakterije.

Četkica za zube

Mobiteli

Nitko ih nikada ne čisti, što se vidi i po broju bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da stotine tisuća bakterija žive na svakom četvrtom centimetru telefona i da mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Preporučuje se čišćenje mobitela svaki dan s antiseptičkim maramicama.

Bankomati

Prilikom korištenja bankomata, samo razmislite koliko stotina ljudi ga je dotaknulo prije vas. Neka istraživanja su pokazala da su bankomati prljaviji i od javnih WC-a.

Preporuka: Čim dobijete svoj novac, operite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju.

Kuhinjska spužva

Kuhinjske spužve su jedna od najprljavijih stvari u svakom domu. Kuhinjske krpe i spužve su najčešće mokre, stoga su idealno mjesto za bakterije.

Kako biste smanjili rizik od infekcije, redovito mijenjajte spužve, jer ako to ne učinite bakterije će se početi širiti prostorom.

Kuhinjska spužva

Brade

Estetiku na stranu, svi bradati dečki trebaju početi malo dotjerivati svoju bradu. Ako brada nije dobro zbrinuta, ona može biti leglo raznih organizama.

Većina tih organizama (mrtve stanice kože, znoj, hrana) vas neće povrijediti, ali ako volite dodirivati bradu mogli biste potencijalno izazvati proljev, dehidraciju, groznicu pa čak i probleme s bubrezima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu